Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se PrijavaIzvoz Računalniških novic (RSS in Javascript) tudi na vašo spletno stran
 V uredništvu Računalniških novic se zavedamo kako zahtevno je vzdrževati spletne strani in koliko sredstev je potrebnih, zato smo za vas pripravili projekt (računalniške novice na vaši strani– RSS in JavaScript), ki vam omogoča, da bodo tudi vaše spletne strani zanimive in ažurne.

1. Kaj je RSS?
RSS je tehnologija na podlagi XML-ja, s katero ste lahko samodejno obveščeni o temah, ki vas zanimajo. Ni vam treba na spletno stran, da bi videli, ali je bil napisan kakšen nov članek ali novica, lahko uporabljate RSS, ki vas na to opozori vsakokrat, ko se to zgodi.

2. Kdo lahko uporablja RSS?
Na naši spletni strani (www.-racunalniske-novice.com) vam omogočamo dva načina prikaza naših novic in sicer RSS Feed ali namestitev okenca (JavaScript) v katerem se avtomatsko prikazujejo aktualne novice iz sveta računalništva na vaši spletni strani. Oba načina sta brezplačna, potrebno je le slediti navodilom in že lahko imate na vaši spletni strani novosti in zanimivosti s področja IKT.

Vaša spletna stran bo tako skoraj zagotovo prejela bistveno več obiska, kot doslej, predvsem zaradi vedno svežih vsebin (novic).

 2.1 Posamezniki
Sistem RSS si lahko nastavi vsak posameznik, ki želi biti obveščen o določeni temi. To lahko stori z uporabo RSS odjemalcev, ki jih je na spletu že veliko. Ti delujejo na različnih operacijskih sistemih, tako da boste morali to upoštevati pri vaši izbiri. Najnovejši program iz zbirke Office – Outlook – ima funkcijo sledenja RSS virom že integrirano, najdete jo pa poleg mape inbox (prejeto).

Če uporabljate OS Windows in želite brezplačnega odjemalca, vam priporočamo RSS Bandit, kot drugo možnost pa predlagamo Feedreader. Najnovejša Mozilla Firefox podpira branje RSS-kanalov v obliki "Live Bookmarks". RSS-kanale podpira tudi Mozilla Thunderbird. Uporabniki Linuxa lahko preizkusite Liferea. Poleg tega tudi spletni gigant Google omogoča prebiranje med RSS viri. Storitev se imenuje Google Reader in je sila preprosta za uporabo.

V vseh primerih gre v principu za to, da si izberete željen RSS url naslov (npr. https://www.racunalniske-novice.com/rss-novice/), ter ga prilepite v okno »RSS source« ali »vir«. Še enostavneje je takšen vir dodeliti kar preko padajočega menija (glej sliki), ki ga ponudijo spletni brskalniki, kadar kliknemo na katerokoli RSS ikono znotraj strani www.racunalniske-novice.com/.


2.2 Lastniki spletnih strani
Lastnik spletne strani lahko RSS s strani Računalniških novic, implementira na svojo spletno stran. RSS izvoz novic je na voljo za različne tematske sklope naših novic (Novice, Igre, Triki, IT podjetja, itd...), prav tako pa lahko izvozite celotne računalniške novice.

2.2.1 Kaj lahko izvažam na svojo spletno stran?
Omogočamo brezplačen izvoz računalniških noviv preko tehnologije RSS in sicer lahko izbirate in kombinirate z razpoložljivimi vsebinami: naslov novice, datum objave, slika (thumbnail), povzetek novice, navedba vira pa je obvezna ter samodejna. V kolikor bi želeli objavljati tudi daljše članke, novice, ipd., v celoti na vaši domači strani, nam pišite na naslov bostjan.strukelj@stromboli.si.

2.2.1 Kako lahko izvažam na svojo spletno stran?
Ker je RSS izvoz novic nekoliko zahtevnejši način vstavljanja novic na vašo stran, njegovo namestitev priporočamo izkušenejšim uporabnikom, ki si bodo vsebine lahko v celoti prilagodili izgledu svoje strani. Seveda smo vam na voljo z podporo in sicer na naslovu bostjan.strukelj@stromboli.si. Za pomoč in razreševanje težav vam je na voljo tudi forum Računalniških novic. Preprosto se prijavite in podajte vprašanje tukaj.

 3. RSS povsod - Personalizacija
Lasten RSS lahko generirate kjerkoli na strani www.racunalniske-novice.com, kjer se pojavi RSS znak. Tako lahko na primer izberemo Rubriko »Novice >Strojna oprema > Prenosniki > Dell", ter kliknemo na RSS ikono, kot je prikazano na sliki desno. Tako si lahko sami poljubno generiramo RSS izvoz, ki se bo najbolje podal k vaši spletni strani.

Primer RSS izvoza
Primer RSS izvoza celotnih novic lahko vidite tukaj. (izvorna koda primera pa je https://www.racunalniske-novice.com/rss-novice/novice/). Primer prikaza novic lahko uporabite kot osnovo za prilagoditev RSS izvoza novic na vaši strani. V primeru težav z namestitvijo kode pa nam lahko pišete na elektronski naslov bostjan.strukelj@stromboli.si in z veseljem vam bomo pomagali.

4. Storitev je brezplačna
Zagotavljamo vam ažurnost naših, računalniških novic na vaši spletni strani (vsak dan; vsake 1-2 uri) preko skripte, ki si jo namestite na svoj internetni strežnik. Izvoz naših novic je 100% brezplačen.

 5. Prednosti namestitve RSS novic za lastnike strani
Lastnike spletnih strani ob namestitvi našega RSS čaka kar nekaj prednosti:
- na spletnih straneh boste imeli več vsebine, zaradi katere pa ne boste imeli več dela, saj bomo vse to za vas storili mi
- zaradi relevantne vsebine, se bodo vaši obiskovalci pogosteje vračali na vašo spletno stran
- naš portal zaradi dobre optimizacije zelo visoko kotira v spletnih brskalnikih. Zaradi dobre uporabe ključnih besed bo tako posledično višje v brskalnikih kotirala tudi vaša spletna stran (ker se bodo naše novice pojavljale tudi na vaši spletni strani)
- če preko sistema Partner RN že vnašate sporočila za javnost, vam storitev RSS omogoča, da se vsa ta sporočila brez dodatnega dela pojavljajo tudi na vaši spletni strani
JavaScript izvoz novic

Zelo enostavna je namestitev JavaScript okenca z novicami. Izgled okenca si nastavimo s pomočjo spodnjih možnosti, kjer si nastavimo izgled, barvo in obliko okenca. Izgled lahko sproti preverimo v predogledu spodaj. Ko smo z izgledom zadovoljni pa je vse kar še moramo storiti to, da generirano HTML, ki se samodejno nastavi glede na naše želje skopiramo na svojo spletno stran in že se nam bodo na njem vseskozi prikazovale sveže novice s področja računalništva. V primeru težav z namestitvijo kode pa nam pišite na elektronski naslov: david.bezgovsek@nevtron.si. Svetujemo vam da si preberete tudi predstavitev sistema Novice na vaši strani ki ga najdete v tej PDF datoteki.

Nastavitve za prikaz novic
Število prikazanih novic
Širina tabele (v pikslih)
Barva obrobe
Barva ozadja
Barva besedila
Prikaži datum
Prikaži logotip Rač. novic
Prikaži povzetek
Dodatne nastavitve
Kodna tabela (encoding)

HTML koda

predogledV zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK