Računalništvo, telefonija
17.07.2015 16:05
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

#EdIT15 Ljubljana: Na poletni šoli EdIT študentje nadgrajujejo »BicikeLJ za avtomobile«

Na letošnji poletni šoli EdIT v Ljubljani, ki jo organizira podjetje Comtrade, skupina študentov nadgrajuje rešitev za souporabo vozil (angl. car sharing), ki je eden izmed ključnih delov večmodalne platforme za mobilnost kot storitev (angl. Mobility-as-a-Service ali MaaS). Za reševanje nalog uporabljajo napredne tehnologije JavaScript, AngularJS, Bootstrap, Java, Node.js in D3, do zalednega strežnika, vzpostavljenega s tehnologijami MEAN (MongoDB, Express, AngularJS, Node.js), pa dostopajo preko protokola REST.
#EdIT15 Ljubljana: Na poletni šoli EdIT študentje nadgrajujejo »BicikeLJ za avtomobile«
#EdIT15 Ljubljana: Na poletni šoli EdIT študentje nadgrajujejo »BicikeLJ za avtomobile«

Souporaba električnih vozil

Koncept za souporabo vozil, ki ga pripravljajo študentje, temelji izključno na električnih vozilih, saj bodo v prihodnosti tovrstne oblike transporta – souporaba električnih vozil – tiste, ki bodo poskrbele za znižanje izpustov in hrupa v mestih in s tem za tišje in čistejše okolje. Pri pripravi rešitve bodo študenti izhajali iz Comtradovega zalednega sistema za MaaS.

Tri skupine in trije izzivi

Prva skupina pripravlja t. i. zemljevid v živo (Live Map), ki bo prikazoval premikanje vozil na zemljevidu v realnem času. Pri posameznemu vozilu bo možno preveriti tudi trenutno stanje vozila (lokacija, hitrost, raven baterije). Na zemljevidu bodo prikazane tudi vse lokacije kjer je možno sprejeti nova vozila in vrniti izposojena. Poseben pogled bo prilagojen uporabniku vozila, ki bo poleg svoje lokacije prikazoval še postaje za izposojo koles v Ljubljani s številom prostih koles ter postaje LPP.

Druga skupina razvija mobilno aplikacijo za Android, ki bo lokacijo avtomobila in stanje baterije sporočala zalednemu sistemu preko protokola REST. Dodatna naloga je razvoj simulatorja premikanja vozil v realnem času, ki bere podatke iz zajetih datotek GPX (datoteke bo simulator pridobil preko različnih aplikacij za sledenje GPS), poslanih v zaledni sistem.

Tretja skupina pripravlja nadzorno ploščo (Dashboard). Tu bo skupina prikazovala ključne kazalnike uspeha za različne deležnike sistema. Za prikaz grafov bo skupina uporabila gradnike D3.js, ki jih bo vključila v aplikacijo AngularJS.

Nadzorna plošča prikazuje celoten pregled nad lokacijami in trenutno zasedenost vozil v realnem času, poleg tega pa bo omogočala še prikaz več manjših funkcionalnosti.

Jutranji stoječi sestanki (angl. Stand up meetings)

Tako kot mariborska ekipa poletne šole EdiIT se tudi ljubljanska ekipa vsako jutro pred pričetkom dela sestane na kratkem t. i. stoječem sestanku. Tu vodja ekipe razdeli delo za tisti dan, udeleženci pa pregledajo, kaj je že narejeno in kakšne so naloge za tekoči dan.

S pomočjo inštruktorjev in pod budnim očesom mentorja

Za lažje razumevanje projekta ter za hitrejše in bolj učinkovito delo študentom pomagata tudi dva inštruktorja in mentor. V ljubljanski ekipi EdIT študentom pomagata dva inštruktorja: Domen Urh in Rok Mokorel. Domen Urh, lanskoletni udeleženec poletne šole EdIT, je povedal: »Znanje udeležencev je različno in vsakemu je dodeljena vsaj ena naloga. Vsi nekaj vedo in se znajo uskladiti, ko pride do ovir, pri večjih ovirah pa jim pomagamo inštruktorji. So zanimiva in zagnana ekipa, ki se pogumno premika k skupnemu ciljuRok Mokorel je o projektu povedal: »Udeleženci imajo izjemno željo po učenju in uspešno zaključenem projektu, kar je velika prednost. Iščejo izzive in se veselijo, ko jih premagajo.« Mentorstvo ekipe je letos prevzel Miha Urbanija, ki je na podjetju Comtrade eden izmed vodilnih arhitektov.

Prvi teden pri koncu in pripravljajo se načrti za drugo polovico

Prvi teden poletne šole se bliža koncu, tako da so udeleženci že strnili nekaj vtisov. Anže Gregorič je dosedanje delo komentiral tako: »Največ mi pomeni delo v ekipi na realnem projektu. Naloge morajo biti dobro načrtovane in razdeljene, da se vsi pomikamo proti istemu ciljuKlemen Koželj je dodal, da na poletni šoli pridobi predvsem veliko praktičnih izkušenj, glede samega dela in vzdušja pa je Tjaša Benedik povzela: »Kot ekipa smo se super ujeli, pomagajo pa nam tudi ljudje z izkušnjami, zaradi česar je delo prijetno in tekoče.«

Prihodnji teden z delom nastopi še analitična skupina

Prihodnji teden se bo ljubljanski ekipi študentov pridružila še ena, nekoliko bolj mednarodno obarvana skupina študentov, ki bo pripravila poslovno analizo za trajnostno mobilnost v Ljubljani. Šest študentk in dva študenta iz Univerze v Ingolstadtu iz Nemčije, Fakultete za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani ter Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani bodo z delom pričeli v ponedeljek, 20. julija 2015, obe skupini pa bosta imeli končno predstavitev projekta za zaposlene na podjetju Comtrade in zunanje goste v petek, 24. julija 2015, ob 14.00.

Izjave udeležencev in ekipe EdIT 2015:

EdIT skupnost

Če je še niste, všečkajte stran naše skupnosti na omrežju Facebook. Z vrstniki delite svoje aktivnosti in ne pozabite dodati zanimivih vsebin, ki bi lahko koristile skupnosti EdIT, saj ta skupnost združuje vse, ki želijo z drugimi deliti znanje, trende in izobraževanja, povezana z IKT. Naše poslanstvo je obenem navdihniti dekleta in ženske v panogi IKT.

Začetki EdITa
Začetki izobraževanja bodočih razvijalcev s projektom EdIT segajo že v leto 1996, ko se je s prvimi realnimi izzivi v okviru poletne šole spoprijelo le 10 udeležencev. Danes je ta projekt postal že tradicionalen, saj se ponaša že z 19-letno tradicijo in kakovostnim programom. Vsako leto pritegne večje število udeležencev, ne samo v Sloveniji temveč tudi v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Vse večje število prijavljenih iz različnih fakultet je dokaz, da EdIT sledi razvoju stroke in ponuja aktualne programe za razvoj novih znanj, ki jih panoga informacijskih tehnologij potrebuje za ohranjanje konkurenčnosti. Leta 2007 je poletna šola prejela tudi 2. nagrado na natečaju za najboljši kadrovski projekt. Leta 2014 se je poletna šola EdIT uvrstila med 15 najboljših praks programa Best of the Best, ki ga je ob svoji 15. obletnici delovanja organizirala Ameriška gospodarska zbornica – AmCham.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več