Igre
15.05.2020 07:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Recenzija: Deep Rock Galactic – prava kooperativna poslastica

Če ni družbe, igralcu na pomoč priskoči večnamenski dron.
Če ni družbe, igralcu na pomoč priskoči večnamenski dron.

Večigralske sodelovalne streljačine zadnje čase brez dvoma sodijo med najbolj priljubljene vrste iger, za kar imajo največ zaslug Borderlands, Destiny, Killing Floor, Left 4 Dead in podobne uspešnice. Že pred dvema letoma pa se je med njimi s preizkusno različico pojavila vzhajajoča zvezda mlade neodvisne zasedbe Ghost Ship Games. A če ste v široki ponudbi nedokončanih iger na platformi Steam spregledali ali odlašali z Deep Rock Galactic, imate zdaj idealno priložnost, da se v času socialnega distanciranja virtualno podružite v polni različici ene najbolj prijetnih kooperativnih izkušenj zadnjih let.

Minecraft sreča Earth Defense Force
Osrednje zvezde igre so bradati škrati, ki si pivo služijo z rudarjenjem po vesolju. Glavni viri njihovega dohodka so bogate surovine, jajca nezemeljskih bitij in zlato, včasih pa tudi reševanje opreme drugih posadk, ki se iz podzemlja niso izvlekle žive. Medtem ko kopanje rovov s krampom poteka v slogu Minecraft (ali Dig Dug, če ste nekoliko starejši), strelski spopadi z gromozanskimi hrošči v spomin prikličejo Earth Defense Force in znanstveno-fantastično klasiko Starship Troopers.

Veselo na delo
Rudarsko ekipo sestavljajo do štirje člani, ki so razdeljeni v naslednje razrede: Scout, Engineer, Gunner in Driller. Čeprav se v eni odpravi za isto klaso lahko odloči več igralcev, je priporočljivo, da vsak izbere drugo, saj se karakterji z unikatno opremo prijetno dopolnjujejo. Predvsem pa se je pametno držati naposled izbrane vrste, kajti napredovanje poteka zelo počasi.

Popolna rudarska oprema
Skavt je najbolj agilen član zasedbe, ki s plezano opremo hitro ter enostavno premaguje zahteven teren, z metalcem svetlobnih palic pa dodatno osvetljuje pot. Inženir postavlja platforme in z nameščanjem avtomatskih strojnic nudi oporo ob zahtevnih spopadih z nezemeljsko zalego. Topničar lahko zgradi žičnico za hitro spuščanje in vzpenjanje, obenem pa ščiti ekipo s posebno vrsto granat. Vrtač, kot namiguje že ime, je opremljen z robustnim vrtalnikom, s katerim zlahka koplje dolge rove, tuje pa mu ni niti nameščanje močnega razstreliva.

Naključnost je ključna
Eden glavnih adutov igre je prav gotovo premišljeno proceduralno generiranje stopenj. To je v zadnjih letih sicer postalo stalnica prenekaterih neodvisnih iger, ki pa s seboj dostikrat prinese nekonsistentno težavnost, obilo hroščev in monotonost. Ustvarjalci Deep Rock Galactic so na srečo z njim zadeli terno, za kar ima veliko zaslug predvsem dobro zasnovano kopanje rovov. Algoritem tako vsakič zgradi stopnjo, ki jo je možno dokončati, izkušnja pa dolgo časa obdrži svežino na račun razgibanih lokacij, nasprotnikov ter različnih vrst nalog.

Pestra ponudba dela
Najbolj osnovne misije zahtevajo nabiranje kristalov Morkite, ki jih morajo kopači sproti nalagati v samohodečega spremljevalca na štirih nogah. Vendar ko je v robotskemu pomočniku zbrana zahtevana količina surovin, akcije še zdaleč ni konec. Tedaj mora ekipa v danem času namreč zbežati do točke za evakuacijo, s čimer Deep Rock Galactic igralce do zadnjega koraka drži v negotovosti. Nabiranju materialov se sčasoma pridružijo še naloge, ki zahtevajo iskanje gnezd z jajci, reševanje robotskih štirinožcev pogrešanih posadk, iztrebljanje enormnih hroščev in podobno.

Debitantski izdelek danske razvojne ekipe je čudovita proceduralno generirana sodelovalna izkušnja, ki v polnem sijaju zablesti s tremi soigralci. Zaradi neoptimalnega uporabniškega vmesnika in raztresenega vozlišča, kjer se opravljajo nadgradnje, sprva sicer naredi nekoliko mlačen vtis, a stvar postane izjemno zabavna, ko naposled osvojite osnove. In to ob pomoči soigralcev ne bi smelo trajati prav dolgo. Navsezadnje več glav več ve.

Povzetek:

+ Čudovita zmes rudarjenja in akcije
+ Dobro proceduralno generiranje stopenj
+ Raznoliki razredi karakterjev, ki se prijetno dopolnjujejo
+ Mojstrsko stopnjevanje napetosti

– Vmesnik in sistem nadgrajevanja zahtevata nekaj privajanja ter potrpežljivosti

Ocena: 9/10


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več