Igre
11.12.2019 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Žanrske oblike, ki so zaznamovale igre v tem desetletju

Po dveh dneh premora se je Fortnite vrnil v velikem slogu.
Po dveh dneh premora se je Fortnite vrnil v velikem slogu.

December je ponovno tu in kmalu bomo zakorakali ne le v novo leto, temveč tudi v novo desetletje. Desetletje, ki bo prineslo naslednjo generacijo konzol, številne težko pričakovane igre in kdo ve kakšne novitete v svetu virtualnih doživetij. Čeprav se tehnološki napredek v videoigričarski industriji ne zdi več tako skokovit, kot je bil v preteklih dekadah, smo v zadnjih letih s prihodom opreme za navidezno resničnost in pojavom svežih (pod)zvrsti dobili nekaj novih oblik eskapizma. Zato si bomo ob tej priložnosti ogledali, katere žanrske oblike so med letoma 2009 in 2019 najbolj zaznamovale igričarsko industrijo.

Battle Royale

Bitke “do zadnjega” so stalnica večigralskih iger že od kultnega Bombermana naprej, vendar pa so v zadnjih letih doživele pravi preporod po zaslugah mega uspešnic PlayerUnknown’s BattleGrounds in Fortnite. “Battle royale” je mešanica načina “Last Man Standing” in elementov preživetvenih iger, ki za osnovo uporablja istoimenski japonski film iz leta 2000, v katerem se skupina šolarjev na odročnem otoku znajde v tekmi za življenje ali smrt. Ideja se zdi kot ustvarjena za virtualne večigralske bitke, zato ni presenetljivo, da so način posvojile tudi starejše serije streljank, kot so: Battlefield, Call of Duty in Counter-Strike.

Najbolj znani predstavniki: Fortnite, PlayerUnknown’s BattleGrounds, Apex Legends


Navidezna resničnost (VR)

Dandanes si igričarsko konvencijo brez stojnic z navidezno resničnostjo in kompilacij videosmešnic brez spodrsljajev med uporabo VR naočnikov že kar težko predstavljamo. Čeprav njena uporaba ni tako vsakdanja, kot so mnogi napovedovali, je zanimanja za tovrstne izkušnje še vedno veliko. Nedavno je prodajo očal za navidezno resničnost Valve Index močno pospešil prav Valve z napovedjo Half-Life: Alyx – nove igre v legendarni seriji prvoosebnih streljank, ki je ne bo možno igrati brez VR opreme.

Najbolj znani predstavniki: Beat Saber, Superhot, Tetris Effect


Razširjena resničnost (AR)

Augmentirana realnost že dolgo ni več novost, vendar pa je v svetu videoiger konkretno zacvetela šele s prihodom mobilne uspešnice Pokemon GO. Ta je junake iz priljubljene japonske franšize razmetala po resničnih lokacijah in tako hitro postala svetovni fenomen, obenem pa poskrbela za vrsto dvignjenih obrvi, nesreč in incidentov. Čeprav zanimanje za tovrstne igre v zadnjih časih upada, mnogi razvijalci še zdaleč niso obupali nad združevanjem resničnega in navideznega sveta.

Najbolj znani predstavniki: Pokémon GO, Harry Potter: Wizards Unite, Ingress


Večigralska bojna arena (MOBA)

Multiplayer Online Battle Arena ali na kratko MOBA je večigralska zvrst, ki se je razvila iz modifikacij Blizzardovih realnočasovnih strategij. Gre za mešanico akcijskih iger, strategij in igranja vlog, ki je hitro postala stalnica e-športnih tekmovanj in številne južnokorejske igričarje čez noč spremenila v zvezdnike in milijonarje. Lahko bi rekli, da gre za nekakšen sodobni hitropotezni šah, kjer se med seboj pomerita dve ekipi z običajno petimi igralci s ciljem uničenja nasprotnikove baze.

Najbolj znani predstavniki: Dota 2, Legue of Legends, Smite


Loot shooter

“Looter shooter”, kot oboževalci ljubkovalno kličejo tovrstne igre, je podzvrst strelskih iger, ki z RPG mehanikami v slogu Diabla igralčeve uspehe nagrajuje z velikimi količinami orožja, opreme, surovin in drugih priboljškov. Zanje so značilni odprti svetovi in sodelovanje z dvema ali tremi soigralci, ki se z različnimi sposobnostmi dopolnjujejo pri opravljanju nalog. Največ zaslug za razcvet žanra ima risankasta streljanka Borderlands podjetja Gearbox Software, ki je septembra dobila novo nadaljevanje.

Najbolj znani predstavniki: Borderlands, Destiny, Tom Clancy’s The Division, Anthem


Simulatorji hoje

Gre za šaljiv izraz, s katerim označujemo (predvsem prvoosebne) pustolovščine, ki vsebujejo malo interakcije z okolico, marveč so osredotočene na pripovedovanje zgodbe in ustvarjanje intenzivnega vzdušja. Uganke v tovrstnih igrah so običajno enostavne ali pa jih sploh ni, zato so priljubljene med manj izkušenimi igralci, ki lahko brez posebnega naprezanja refleksov in malih sivih celih uživajo v zanimivih virtualnih svetovih.

Najbolj znani predstavniki: Firewatch, Gone Home, What Remains of Edith Finch, Everybody’s Gone to the Rapture,


Soulslike

Redkokdo je v zadnjih desetih letih tako močno vplival na videoigre kot studio FromSoftware, zlasti ko je govora o igranju vlog. Razvijalec iz dežele vzhajajočega sonca je leta 2011 z Dark Souls, nadaljevanjem PS3 ekskluzive Demon’s Souls, očaral ljubitelje težavnih izkušenj in poskrbel za razcvet zahtevnih šefovskih obračunov znotraj tretjeosebnih RPG-jevk, kakor tudi v 2D ploščadaricah. Igre, ki se močno zgledujejo po delih te japonske razvojne hiše tako največkrat označujemo z izrazoma “Soulslike” in “Soulsborne”.

Najbolj znani predstavniki: Dark Souls, Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice, Star Wars Jedi: Fallen Order, Nioh


Herojska streljanka

Največ zaslug za vzpon timskih streljačin, v katerih ima vsak član ekipe posebno vlogo in sposobnosti, prav gotovo nosi Team Fortress. Ta je ob prelomu tisočletja veljal za zanimivo alternativo sicer uspešnejšim streljankam Counter-Srike, Unreal Tournament in Quake III. Leta kasneje pa je z brezplačnim nadaljevanjem popolnoma obnorel večigralski svet in še danes velja za enega najbolj igranih naslovov na platformi Steam. O izjemni priljubljenosti ekipnih streljačin s pisanimi junaki pa priča tudi uspeh Blizzardove streljačine Overwatch.

Najbolj znani predstavniki: Overwatch, Team Fortress 2, Paladins

Roguelike

Zadnja leta pri neodvisnih igrah pogosto videvamo oznako “roguelike”, ki pa mnoge igralce še vedno bega. Gre za podzvrst, ki je dobila ime po igri Rogue iz leta 1980, s katero označujemo izkušnje s proceduralno generiranimi nivoji. To pomeni, da je izkušnja ob vsakem igranju drugačna, kar pa se pogosto odraža v manj kompleksnem dizajnu stopenj. In čeprav se “roguelike” največkrat povezuje s ploščadaricami ter igranjem vlog, tovrsten pristop postaja priljubljen tudi med razvijalci prvoosebnih streljačin, kot so denimo Immortal Redneck, Mothergunship in Strafe.

Najbolj znani predstavniki: Spelunky, The Binding of Isaac, Risk of Rain


Digitalna zbirateljska igra s kartami (DCCG)

Digitalne izvedbe zbirateljskih iger s kartami tipa Magic: The Gathering so najprej konkretno zaživele na Japonskem, nato pa se je njihova priljubljenost razširila še na zahod, kjer so doživele vrhunec z Blizzardovo kvartopirščino Hearthstone. Ta je s preko 100 milijoni igralcev avtorjem serije Warcraft prinesla velik uspeh in hitro postala stalnica e-športnih dogodkov po vsem svetu.

Najbolj znani predstavniki: Hearthstone, Magic: The Gathering Arena, Yu-Gi-Oh! Duel Links, Pokémon TCG Online


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več