Računalništvo, telefonija
14.01.2019 12:43

Deli z drugimi:

Share

10 načinov, kako bo tehnologija prihodnosti uničila naša življenja

10 načinov, kako bo tehnologija prihodnosti uničila naša življenja
10 načinov, kako bo tehnologija prihodnosti uničila naša življenja

Kako si predstavljate življenje čez 50 let? Leteči avtomobili? Umetna inteligenca, ki nam krade delovna mesta? Verjetno ima vsak od nas nek svoj scenarij, kako bo zgledala prihodnost, mi pa smo se odločili, da malce črnogledo pogledamo, kako bo tehnologija prihodnosti uničila naša življenja.

10. Avtonomni avtomobili bodo nadomestili voznike

Po podatkih marketinške agencije ABI bo do leta 2025 na cestah že približno 8 milijonov vozil z avtonomnimi lastnostmi 3. ranga na lestvici s petimi stopnjami. To predstavlja 8 % vsega svetovnega avtomobilističnega trga, vendar še vedno ostajajo odprta vprašanja glede varnosti. Recimo vzemimo primer počene gume, kjer sicer avtonomno vozilo zahteva, da voznik prevzame nadzor. Raziskava iz leta 2015, ki jo je izvedla NHTSA, je ugotovila, da je povprečen reakcijski čas, po tem, ko je avtonomno vozilo zahtevalo prevzem nadzora, 17 sekund. Danes vozniki potrebujejo za podobne pripetljaje manj kot sekundo.

9. VR tehnologija bo kvarila otroške možgane

Virtualna resničnost je označena kot “naslednja velika stvar”, in če navedemo samo podatek iz tretjega četrtletja 2017, ko je bilo po svetu prodanih preko milijona VR naprav, vidimo kam “pes taco moli”. Študije opozarjajo, da naj bi bili najbolj na udaru otroci, katerim VR kvari percepcijo realnega sveta. Standfordski raziskovalci ugotavljajo, da otroci ne ločijo med resnično in virtualno izkušnjo in slednjo dojemajo kot pravo, realno. Neprofitna organizacija Sesame Workshop je leta 2017 izvedla eksperiment, ki je to potrdil, saj so otroci, ki so nosili VR naprave, like in dogajanje dojemali bolj resno kot sovrstniki brez tehnologije.

8. 3D tiskanje ogroža življenja

Glede na podatke Wohlers Report-a je industrija od leta 2017 zrasla 21% in je danes vredna preko 7 milijard ameriških dolarjev. V samo dveh letih je bilo prodanih preko pol milijona 3D tiskalnikov, ki so namenjeni povsem potrošniški rabi. Inštitu za tehnologijo v Illinoisu opozarja, da je vsako minuto ustvarjenih preko 200 milijonov mikrodelcev, ki jih nekateri 3D tiskalniki prav tako izpuščajo in so nevarni za zdravje ljudi. To povzroča nevarnost predvsem za ljudi z astmo. Poleg tega 3D tiskanje pod vprašaj postavlja tudi predmete, za katere se ljudje odločijo, da jih bodo natisnili.

7. Nenamerni stranski učinki spreminjanja genov

Nekateri strokovnjaki menijo, da je tehnologija spreminjanja genov tista, ki za prihodnost nosi največji potencial. Napovedujejo celo zdravljenje raka in slepote. Ne glede na to pa so lansko leto pri britanskem Wellcome Sanger Institute ugotovili, da spreminjanje genov nosi stranke učinke za paciente. Med drugim obstaja možnost poškodovanja celic in te poškodbe bi bile nevidne današnjim DNK testom. Številne študije kažejo na nenamerne mutacije, ki so lahko povsem kontradiktorne prvotnemu namenu spreminjanja genov.

6. Mobilno bančništvo bo odvisno od vaših prijateljev

Ste že slišali za Zhima ocenjevanje, ki ga je pred kratkim uvedla Kitajska? Gre za družbeno ocenjevanje, ki je nastalo v sodelovanju s priljubljeno mobilno banko Alipay. Uporabnik lahko dobi oceno od 350 do 950, na oceno pa vpliva vse od raznih goljufij, skrbnosti glede plačevanja davkov in povračila posojil. Če bi na oceno vplivalo samo to, bi bilo še vredu, ampak na oceno vplivajo tudi ocene uporabnikovih prijateljev, kritičnost do vlade ipd. Primer uporabnice z oceno 595, ki je morala plačati kar 30 evrov depozita za kolo, katerega najem je stal borih 15 centov. Tisti uporabniki z višjimi ocenami imajo boljše pogoje ob nakupu stanovanj in pridobivanju viz.

5. Vsak lahko upravlja z glasovnimi asistenti

V prvem četrtletju lanskega leta je bilo prodanih 9,2 milijona pametnih zvočnikov. Do leta 2022 bi naj kar 55% ameriških gospodinjstev že imelo svojega. Lansko leto je podjetje Chekmark ustvarilo aplikacijo Skill za Alexo, ki omogoča, da vsak uporabnik pošlje glasovne ukaze do pametnega zvočnika Alexa. Si predstavljate, da nekdo od zunaj zakriči: “Alexa, unlock my door?”. Ja, tudi to je možno in takšni primeri se že dogajajo. Šestletna deklica je pred kratkim Alexi naročila igračo in piškote, kar je starše stalo dobrih 100 evrov, ne da bi sploh privolili. To je bil sicer simpatičen primer, ki pa kaže, kaj vse se lahko zgodi ob nenadzorovani uporabi dotične tehnologije.

4. Za vzdrževanje kriptovalut nimamo dovolj energije

Sunkovita rast vrednosti nekaterih najbolj razširjenih kriptovalut je mnoge prepričala, da lahko kriptovalute zamenjajo klasične valute, s katerimi upravljamo danes. Ne glede na optimistične napovedi in nato tudi padec vrednosti kriptovalut je fizično povsem nemogoče, da bi svet obstal samo na kriptovalutah. Zakaj? Ena Bitcoin transakcija porabi toliko energije, kot jo porabi povprečno ameriško gospodinjstvo v devetih dneh. Eden od rudarjev na Kitajskem je za rudarjenje Bitcoina izrabljal enako količino energije kot Boeing 747 in kar je še bolj zaskrbljujoče, celoten kitajski trg kriptovalut sloni na fosilnih gorivih.

3. Robotski delavci nas bodo zamenjali

Študija podjetja McKinsey&Company iz leta 2017 napoveduje, da je 4. industrijska revolucija veliko bližje kot si morda mislimo. Tovrstne napovedi, o robotih, ki prevzemajo naše službe, se širijo že kar nekaj časa, pa vendarle smo vsi mislili, da gre zgolj za natolcevanje. Študija napoveduje še, da naj bi do leta 2030 kar 800 milijonov delavcev nadomestili roboti. V najbolj razvitih državah kot sta ZDA in Nemčija bi lahko ta številka dosegla celo tretjino prebivalcev. Svetovno ekonomski forum je prav tako izdal nekaj napovedi, ki so še bolj črnoglede. Napovedujejo, da naj bi v roku 10-ih let kar 52 % vse svetovne populacije nadomestili roboti. To je sicer resnično najbolj črn scenarij, ki pa po mnenju strokovnjakov je možen.

2. Kvantni računalniki bi lahko popolnoma spremenili zaščito osebnih podatkov kot jo poznamo

Google, IBM in ostali tehnološki velikani tekmujejo med seboj, kdo bo tisti, ki bo na področju kvantnega računalništva prevzel glavno vlogo in narekoval tempo v prihodosti. Kvantni računalniki namesto bitov informacij uporabljajo kubite, ki za razliko bitov lahko eksistirajo v več kot eni obliki naenkrat. Kljub enormnemu potencialu, ki ga nosijo kvantni računalniki, pod vprašaj postavljajo varnost osebnih podatkov, ki jo poznamo danes. Kvantni računalniki bodo z lahkoto predrli raznorazne varnostne algoritme, poleg tega pa jih bo praktično nemogoče izslediti, še posebej z navadnimi, klasičnimi računalniki.

1. Umetna inteligenca bi lahko povzročila 3. svetovno vojno

Podjetje Goldstein Research ocenjuje, da bo industrija umetne inteligence do leta 2023 vredna 14 milijard ameriških dolarjev. Problem nastaja, ker svetovne velesile resno razvijajo raznorazne “zlobne” načine uporabe umetne inteligence, kar bi na globalni ravni lahko nosilo katastrofalne posledice. Verjetno se spomnite prve humanoidne robotke in ostalih škandalov, kjer so se algoritmi umetne inteligence izkazali kot seksistični in rasistični. Veliki umi kot je Elon Musk so že leta 2017 napovedali, da moramo z umetno inteligenco ravnati zelo previdno, Vladimir Putin pa med drugim napoveduje, da bo tisti, ki bo razvil najboljšo umetno inteligenco, vladal svetu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več