Računalništvo, telefonija
25.03.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj bizarnih hekerskih vdorov vseh časov

10 najbolj bizarnih hekerskih vdorov vseh časov
10 najbolj bizarnih hekerskih vdorov vseh časov

Dandanes se enostavno moramo zavedati, da smo lahko vsi tarča hekerskih vdorov in da so hekerji praktično povsod. Nihče seveda ne uživa, ko mu kar naenkart iz bančnega računa izgine denar ali pa mu nekdo vdre v njegov računalnik in tam dostopa do vseh podatkov osebne narave. Ne glede na vse si skorajda upamo trditi, da so jo najslabše odnesli oškodovanci v spodnjih primerih, ki dokazujejo, kako ustvarjalni so lahko danes hekerji. Pa si poglejmo torej 10 najbolj bizarnih hekerskih vdorov vseh časov.

10. Mobilna varuška

Ko imamo otroke, bi za njihovo varnost naredili vse. V ta dejanja brez dvoma spada tudi nakup mobilne varuške oz. “baby monitorja”, ki nam omogoča, da ostajamo v stiku z otrokom tudi takrat, ko nismo fizično prisotni ob njem. Za družino iz Houstona je mobilna varuška postala prava nočna mora, ko sta starša ugotovila, da se “varuška” z britanskim naglasom pogovarja z njuno dve leti staro hčerko. Glas je otroka zmerjal, poleg tega pa nadaljeval v istem tonu, ko sta starša stekla v sobo. Morda ne gre za najbolj strašljivo zgodbo, ki pa nam vseeno da misliti, kaj vse se lahko zgodi z napravami, ki so povezane v našem Wi-Fi omrežju.

9. Varnostne kamere

Če smo pri vzpostavljanju domačega varnostnega sistema površni, lahko to za nas nosi pomembne negativne posledice. Leta 2014 je ruska hekerska skupina ustvarila spletno stran, kjer je izpostavila ogromno število domačih varnostnih kamer, pri katerih lastniki niso spremenili gesla od prve inštalacije. The Telegraph je med drugim že prejel raznorazne posnetke družinskega kosila in otrok, kar je dvignilo precej prahu. Istega leta, decembra, je moški iz Arizone trdil, da so hekerji govorili z njim preko Nest varnostne kamere.

8. SUB7

Starejše internetne generacije se še verjetno spominjate časov klasičnih klepetalnic in prenašanja enega glasbenega albuma, ki je trajalo po več dni, kajne? Kaj pa starih dobrih virusov “SUB7”? Danes bi se hekerji sicer tovrstnim vdorom posmehovali, vendar je v tistem času bilo to vse prej kot amatersko. Današnji protivirusni programi brez težav odpravijo oz. preprečijo takšne in podobne hekerske vdore, a se je vseeno lepo spomniti “najbolj strašljivih” časov interneta.

7. Masovni vdori v tiskalnike

S tiskalniki smo verjetno že vsi imeli kdaj težave. Še posebej neugodno pa je, ko nekdo prevzame nadzor nad našim tiskalnikom, ali še slabše, nad večimi tiskalniki. Leta 2017 je britanski študent spisal kodo, s katero je opozoril na ranljivost tiskalnikov, ko je 150-tisočim napravam poslal tekst z nevarnostmi, ki pretijo na tiskalnike. Primer dobre prakse bi lahko rekli, medtem ko je leta 2016 hekerjem na isti način uspelo širiti nacistično propagando.

6. “Celebgate”

Dejstvo je, da internet ni bil vedno prizanesljiv do žensk, še posebej, ko govorimo o predstavnicah iz sveta slavnih. Pred leti smo tako bili priča pojavu “celebgate”, ko so na internetu zaokrožile številne fotografije slavnih. Večina fotografij bi naj bila iz zasebnih iCloud shramb, širile pa so se predvsem na družbenem omrežju reddit. Na koncu je sodišče odločilo, da obtoženih 5 hekerjev dobi vsak po manj kot eno leto zaporne kazni, s čimer se seveda slavne igralke in pevke niso strinjale.

5. VR naprave

Kar nekaj let se na VR tehnologijo ni oziral praktično nihče, danes pa, s prihodom naprav kot sta Vive in Oculus, dotična tehnologija postaja vse bolj pomembna. Raziskava iz leta 2018 kaže, kako zelo ranljive so VR naprave pred hekerskimi vdori, saj naj ne bi imele niti osnovne zaščite. Samo predstavljajte si, kaj to pomeni – heker lahko vdre v napravo in po svoje vodi vsebino dotične naprave.Tako lahko odloča o gibanju in reakcijah uporabnika in ga v najslabšem primeru vodi do poškodb.

4. vtech

Marsikatero podjetje ne razmišlja o integriteti svojih omrežij in sistemov. Leta 2015 je podjetje vtech doživelo 4. največji hekerski vdor v zgodovini. 4,8 milijona računov staršev in 200.000 profilov otrok – takšen je bil takratni izplen hekerjev. Med podatki so bila imena, avdio podatki, naslovi, gesla, fotografije in e-mail naslovi.

3. Pametni metri in senzorji

Dom je prostor, kjer se vsi želimo počutiti varne, kar pa se precej spreminja s prihodom raznoraznih pametnih naprav po domovih. Sliši se res super, ko upravljamo s hišo kar preko telefona, vendar pa se moramo po drugi strani zavedati, da ima lahko v najslabšem scenariju vsak dostop da našega omrežja oz. dogajanja po hiši. V enem od hekerskih vdorov v Portoriku je prišlo do masovnega vdora, a je na srečo šlo le za neslano šalo. Teoretično torej vse skupaj pomeni, da lahko nekdo vdre v ta sistem in upravlja z vsemi pametnimi tehnologijami v hiši.

2. Ashley Madison

Za razliko od ostalih zgodb na seznamu, ima ta prav poseben konec. Vsi tisti, ki ne veste, Ashley Madison je zmenkarska spletna stran za poročene moške in ženske, ki iščejo avanture. Hekerska ekipa Impact je pred štirimi leti izvedla napad in ukradla podatke velikega števila uporabnikov. S tem so želeli opozoriti na to, da ima spletna stran pomanjkljivosti ter da bi morali ukrepati in podatke bolje zaščititi.

1. Oblačni hišni ljubljenčki

Podjetje Spiral Toys je izdelalo oblačne hišne ljubljenčke oz. kužke, ki jih uporabnik upravlja preko telefona. Lansko leto so hekerji vdrli v sistem podjetja Spiral Toys, ampak na srečo večje škode ni bilo. Glede na zadnje raziskave naj kužki Spiral Toys ne bi bili opremljeni niti z osnovno zaščito, saj se lahko vsak poveže z njimi že preko Bluetootha.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več