Računalništvo, telefonija
10.01.2019 20:05

Deli z drugimi:

Share

11 kosov tehnologije, ki bi v naslednjih desetletjih lahko popolnoma izginili

11 kosov tehnologije, ki bi v naslednjih desetletjih lahko popolnoma izginili
11 kosov tehnologije, ki bi v naslednjih desetletjih lahko popolnoma izginili

Z razvojem tehnologije se naše življenje bliskovito spreminja. Od izuma GPS tehnologije do pametnih telefonov je tehnologija revolucionarno spremenila življenja ljudi po vsem svetu. Hkrati pa z inovacijami določena tehnologija postaja manj uporabna oz. praktično nepotrebna. Samo pomoslimo na prve analogne telefone ali pa dobre stare videorekorderje. Tako prvi kot drugi so sčasoma postali neuporabni, zamenjala jih je nova tehnologija.

Tukaj je 11 kosov tehnologije, za katere znanstveniki trdijo, da bodo izginili v letih med 2030 in 2040.

Z razvojem oblačnih storitev so USB ključkom šteti dnevi

Isaiah Nwukor, spletni razvijalec in dizajner pri Storemods, napoveduje, da bodo v ne tako daljni prihodnosti ljudje vse svoje podatke hranili v oblakih, kar pomeni, da bodo USB ključki in ostali zunanji diski postali odveč.

V začetku tisočletja so USB-ji zamenjali diskete, CD-je in DVD-je, saj so ponujali več pomnilniškega prostora, obenem pa so bili prikladnejši za uporabo. Danes oblačne storitve prevzemajo vedno več tržnega deleža, saj ponujajo še dodatne prednosti uporabe kot je varnost in večja količina prostora.

Glede na razvoj kamer bi lahko pametni telefoni izpodrinili digitalne fotoaparate

Klasične kamere s filmom so le dobrih 20 let nazaj nadomestile digitalne kamere. V zadnjih letih pa so pametni telefoni postali tako popularni, da so skorajda v celoti nadomestili klasične digitalne fotoaparate in kamere. Kot verjetno sami veste, je kvaliteta kamer, ki so v pametnih telefonih, toliko napredovala, da nudijo te kamere enakovredno tehnologijo, poleg tega pa so telefoni bolj prikladni za uporabo.

Tablice bodo sčasome ponujale kapaciteto in zmogljivost, enakovredno prenosnikom

“Prenosnike zelo hitro nadomeščajo tablice. Moderne tablice imajo večjo zmogljivost kot jo potrebuje običajen uporabnik”, je povedal Bryan Lemon, razvijalec programske opreme pri Heliponixu. Tablice lahko danes uporabljamo v poslovne namene, šolske projekte, urejanje videov in še mnogo več.

Lemon je za Business Insider povedal še, da pričakujemo, da bo večina potrebe po računalnikih, tudi razvijalci, presedlala na tablice. Po njegovem mnenju bo nekaj povsem običajnega, da bomo imeli tablico in vse potrebne dodatke, kot so tipkovnice, tiskalniki … in mogoče dodaten, večji ekran.

Neavtonomna vozila bi lahko sčasoma zamenjala avtonmna

“Voznikov sedež bi lahko sčasoma postal zgolj še eden “potniški” sedež, kajti samovozeča vozila postajajo vse bolj zmogljiva in nove generacije se praktično več ne učijo voziti”, pravi Lemon. Tudi številni drugi strokovnjaki so mnenja, da smo že zelo blizu trenutka, ko bo na cestah več avtonomnih vozil. Oddelek Business Insider Intelligence je predhodno napovedal, da bo do leta 2020 na cestah skoraj 10 milijonov vozil s samovozečimi se lastnostmi. Nekaj let pozneje so napovedali, da bo na cestah že možno srečati prve popolnoma avtonomne avtomobile.

Pametna razsvetljava bi lahko predstavljala prihodnost razsvetljave doma

“Klasična stikala kot jih poznamo danes bodo nadomestili pametna razsvetljava in glasovni asistenti Siri, Alexa in Google Home”, pravi Lemon. Ne tej točki ne gre zgolj za to, da je pametna razsvetljava bolj prikladna, temveč je lahko tudi bolj energetsko učinkovita. Svetloba se prilagaja glede na dnevno svetlobo, svetlobo v prostoru in vse to upravljamo preprosto preko svojega pametna telefona. Povsem enako kot bi prižgali klasično stikalo, pritisnemo gumb v aplikaciji in luči se prižgejo.

Raznorazni “hands-free” sistemi bi lahko nadomestili pametne telefone

V času svojega razvoja so telefoni neverjetno napredovali in nam danes omogočajo dostop do informacij z nekaj kliki. Ne glede na to pa Mike Hendrickson, podpredsednik tehnologije in razvijalskih produktov pri Skillsoftu, napoveduje, da bo do leta 2040 pametne telefone nadomestil povsem novi “hands-free” (“prostoročni”) sistem.

Za primer lahko vzamemo očala Google Glasses, ki nam poleg vsega ostalega omogočajo internetni dostop. Seveda pa niso samo očala primer prostoročne naprave prihodnosti, kajti pričakujemo lahko udi razne očesne vsadke, ki smo jih mogoče že kdaj srečali v kakšnem znanstvenofantastičnem filmu. Po Hendricksonovem mnenju je vse, kar bomo morali storiti to, da bomo dali preprosti glasovni ukaz in vsebina se nam bo v hipu pojavila pred očmi.

Računalniški monitorji in zasloni nasploh bi lahko izgnili

Hendrickson napoveduje, da bomo uporabniki lahko preprosto narisali neko obliko na zid ali objekt in naša televizija bo sliko lahko predvajala na tej izbrani podlagi. To bi seveda revolucionarno vplivalo na postavitev prostorov, kjer zasloni danes predsavljajo neke vrste središče.

Blagajne in celo papirnati denar bi lahko postal zgodovina

Hendrickson za naslednjih 20 let napoveduje, da bo nova tehnologija praktično izničila tatvine in poskrbela, da nam ne bo potrebno plačevati s fizičnim denarjem. Seveda tovrstna tehnologija že obstaja, vendar še ni tako suverena, da bi lahko sama prevzela celotno breme plačevanja.

Verjetno ste že slišali za Amazonove trgovine brez blagajn. Nekaj takega Hendrickson napoveduje za ves svet, medtem ko je potrebno še razviti nek sistem, ki odloči o tem, ali kupec dejansko ima dovolj denarja, da si lahko privošči izbrana živila ali ostalo blago.

Z naraščanjem “spletnega streaminga” bi kabelska televizija lahko počasi zapustila naše domove

Število ljudi, ki je prenehalo z uporabo kabelske ali satelitske televizije v ZDA v letu 2018 je po podatkih eMarketerja bilo 33 milijonov odraslih oseb. V primerjavi z letom 2017 je skoraj 8 milijonov uporabnikov več, kar pomeni, da se trend umikanja od kabelske in satelitske televizije stopnjuje.

Zavedati se moramo, da se bo ta trend samo še stopnjeval, kajti “spletni streaming” vedno bolj nadomešča tradicionalne televizijske pakete. Številni ljudje se raje odločajo za cenovno ugodnejše naročnine na različne “streaming” storitve.

Tehnologija TouchID je morda odgovor na to, kako se znebiti na ducate gesel

Apple, Samsung in nekateri ostali tehnološki velikani so že implementirali TouchID tehnologijo, novo obliko uporabniške identifikacije in verifikacije, ki s prepoznavanjem prstnega odtisa odklepa telefone. Dotična tehnologija se je po določenem času uporabe izkazala kot precej bolj varna opcija od tradicionalne metode z gesli.

To je vsekakor šele začetek tega, pod čemer poznamo biometrično avtentikacijo, ki nam omogoča, da dostopamo do določenih informacij brez potrebe po geslih. Nekateri tehnološki strokovnjaki trdijo, da bodo sistemi z gesli postali stvar preteklosti, predvsem zaradi večje varnosti in prikladnosti same uporabniške izkušnje.

Brez računalniške miške

Izum ekrana na dotik je precej zmanjšal potrebo po uporabi tradicionalne računalniške miške, vendar to še ne pomeni, da je popolnoma izničil potrebo po njej. Obstaja pa tehnologija v razvoju, ki naj bi leta v naslednjem desetletju nadomestila miško in morda celo tipkovnico – “open-air” upravljanje z gestami.

Z uporabo virtualne in navidezne resničnosti bomo kmalu lahko upravljali z računalnikom tako, da bomo premikali roke po zraku. Nekateri strokovnjaki trdijo, da bi lahko z integracijo te tehnologije povečali produktivnost v številnih podjetjih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več