Računalništvo, telefonija
04.04.2017 19:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše spletne strani za brezplačne zvočne knjige

..Zvočne knjige združujejo užitek ob dobri zgodbi ter udobje, ki ga nudi lahkotno poslušanje. Ob njih se lahko sprostimo, ko kuhamo svojo najljubšo jed, ali med vožnjo v avtomobilu..
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kljub temu da nekaterim »bralcem« pri zvočnih knjigah manjka pristnost listanja po pravi knjigi, dobra zvočna knjiga poslušalca prav tako potegne vase in v njem vzbudi enake občutke kot prava knjiga. Na žalost pa le težko najdemo dobre zvočne knjige, ki bi bile poceni. Zgolj za primer lahko povemo, da najbolje prodajani roman avtorja Paula Hawkina, The Girl on the Train, stane 20 evrov. Tudi literarne klasike, kot so The Great Gatsby, Huckleberry Finn in The Hobbit niso denarnicam najbolj prijazne, razen če ni ravno sezona popustov. Za vas smo izbrskali nekaj najboljših spletnih strani z zvočnimi knjigami, kjer vam za nakup ne bo treba odšteti niti centa.

Open Culture

Ena najboljših kulturno-izobraževalnih spletnih strani z zvočnimi knjigami. Velik nabor knjig – primarno klasik – lahko na svoje naprave prenesete v različnih formatih ali pa jih poslušate preko spleta. Knjige so urejene po žanrih in abecedi, kjer na prvem mestu je avtorjev priimek.

Project Gutenberg

Gre za eno največjih in najstarejših zbirk zvočnih knjig na spletu. Spletna stran – v sodelovanju z LibriVox in AudioBooksForFree – deli svoje knjige na tiste, kjer je pripovedovalec človek, in tiste, kjer gre za računalniško naracijo. Svetujemo vam, da se izogibate računalniškim naracijam, saj se tako izgubi tisti pravi učinek knjige, če pa je zares dobra, to velja še toliko bolj.

Thought Audio

Thought Audio deluje kot neke vrste podcast ali Spotify, saj lahko knjige poslušate samo preko spleta. Podjetje vam v zameno za letno naročnino, v višini preračunanih 9 evrov, ponuja poslušanje knjig tudi, kadar niste povezani na splet. Nabor in navigacija spletne strani sta precej podobna ostalim na seznamu, najdete pa lahko vse od knjig Franza Kafke do del Charlesa Dickensa. Posebnost te spletne strani je, da so knjige razbite na več segmentov, kar omogoča lažje poslušanje.

Lit2Go

Ena najbolj urejenih spletnih strani na seznamu, ki jo vodi združenje Educational Technology Clearinghouse, vsebuje bogato zbirko kratkih zgodb in pesmi, ki jih obiskovalci strani lahko izbirate po avtorju, naslovu, žanru, zbirki in celo oceni. Večino zvočnih knjig je možno prenesti kot MP3 datoteko, lahko pa prenesete tudi kratke povzetke posameznih poglavij.

Podiobooks

Podiobooks ponuja nekaj najboljših zvočnih knjig na spletu, številne med njimi so čisto nove oziroma sodobne. Preko RSS-a lahko dostopate do serijskih zvočnih knjig, ki jih lahko prenesete na računalnik ali poslušate preko spleta. Kljub temu da je zbirka nekoliko manj bogata, kot jo na primer ponuja zgoraj opisana spletna stran Lit2Go, lahko še vedno izbirate glede na sodelujoče avtorje, prejete nagrade in naslove. Spletna stran uporabnikom med drugim omogoča doniranje vašemu najljubšemu avtorju, če vas njegovo delo zares prevzame.

Free Classic Audio Books

Kot že samo ime pove, spletna stran ponuja brezplačne zvočne knjige, kot so Treasure Island, Emma in The King James Bible. Navigacija po spletni strani in iskanje določene knjige znata biti dokaj velik izziv, še posebej, če ne veste točno, katero knjigo bi radi. Vsa dela na strani so popolnoma brezplačna, prenašamo pa jih lahko kot MP3 ali M4B datoteke. Free Classic Audio Books sicer ni stran za ljubitelje sodobnejše literature, ampak bolj klasične.

LibriVox

Posebnost LibriVoxa je, da poglavja knjig snemajo različni prostovoljci, zaradi česar je lahko poslušanje zvočnih knjig veliko bolj zanimivo ali popolnoma katastrofalno, odvisno od glasu in branja prostovoljca. Spletna stran vam sicer knjige razvrsti po številu ljudi, ki so sodelovali pri snemanju, torej ali je bil le en bralec ali več. LibriVox sprejme vse, torej vse bralce v kateremkoli jeziku. Edini pogoj je, da je bralec razumljiv. Glede na to, da ni nobene avdicije ali selekcijskega postopka, lahko ljudje oddajo praktično vse, kar si želijo.

Storynory

Včasih se zgodi, da staršem enostavno zmanjka časa, da bi svojim malčkom prebrali pravljico za lahko noč. Na srečo obstaja Storynory, ki jim ponuja enostavno rešitev. Na voljo imajo zbirko originalnih in klasičnih pravljic ter kratkih romanov, specifično prilagojenih za otroke. Trenutno lahko na spletni strani najdete okoli dvesto zvočnih knjig, ker pa Storynory nenehno posodablja svojo zakladnico za otroke, je iz dneva v dan obsežnejša.

Librophile

Librophile je še ena v vrsti alternativ pri dostopanju do klasičnih zvočnih knjig. Odlikujejo jo minimalističen dizajn, čista podoba in videz knjižne police. Vse to močno olajša navigacijo po spletni strani, kjer lahko izbirate med knjigami po njihovi priljubljenosti, datumu izida in žanru. Zvočne knjige lahko poslušate neposredno na spletni strani ali pa jih prenesete na računalnik.

Learn Out Loud

Gre za izjemno kakovostno spletno stran, ki nudi najverjetneje največjo zbirko zvočnih knjig na spletu. Pomembno pa je poudariti, da niso vse knjige brezplačne. Če torej iščete le popolnoma brezplačne knjige, na začetku izberite možnost “Free Stuff”. Za razliko ostalih spletnih strani, Learn Out Loud vsak mesec izbira knjigo meseca, obenem pa ponuja bogato zbirko zvočnih knjig v najrazličnejših jezikih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več