Računalništvo, telefonija
06.02.2019 07:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Neverjetne “Made in China” inovacije in izumi, ki spreminjajo svet (2. del)

Neverjetne "Made in China" inovacije in izumi, ki spreminjajo svet (2. del)
Neverjetne "Made in China" inovacije in izumi, ki spreminjajo svet (2. del)

V prvem delu članka smo lahko spoznali nekaj zares impresivnih izumov in inovacij, ki Kitajsko postavljajo v sam vrh svetovne tehnologije in ostalih največjih industrij kot so energetika, robotika in ostale. V drugem delu nadaljujemo s pregledom neverjetnih “Made in China” inovacij in izumov, ki na vsakdanji ravni pomembno spreminjajo svet.

14. Prva globokomorska rudarska ladja

Kitajska na področju napredne tehnologije rudarjenja zagotovo sodi v sam svetovni vrh, zdaj pa so predstavili še prvo globokomorsko plovilo, ki je namenjeno izkopavanju v globinah oceanov. Plovilo je izplulo iz pristanišča Mawei marca lani, ladja Nautilus New Era pa normalno funkcionira do globine 2.500 metrov.

15. Prva popolnoma električna tovorna ladja na svetu

Če še za trenutek ostanemo pri navtični tehnologiji – iz pristanišča Guangzhou Shipyard International je decembra 2017 izplula prva v celoti električna tovorna ladja na svetu. Ironija pa je, da naravi prijazna električna ladja tovori premog.

16. Prvi avtomatizirani dentalni implantant na svetu

Če ste morda mislili, da je kaj takega možno samo v znanstvenofantastičnih filmih, potem imamo za vas zanimivo novico. Robotski zobozdravniki bi lahko opravljali posege hitreje, kot si morda mislite. Septembra 2017 je robotski zobodravnik namestil 2 3D natisnjena implantanta v usta pacientke v bolnišnici mesta Xi’an.

17. Prvi “umetno inteligentni” asistent pri pouku

Aprila 2018 je razvijalec programske opreme in videoiger NetDragon svetu predstavil prvega “umetno inteligentnega” asistenta pri pouku otrok. Asistent Qiqi je sposoben preverjati prisotnost in določati personalizirane projekte za posamezne učence. Od aprila lani je dotična tehnologija še precej bolj napredovala, dobili smo namreč še prvega “AI” bralca novic, ko je Kitajska vladna agencija Xinhua predstavila “AI” napovedovalce, ki lahko delajo 24 ur na dan. To se je zgodilo novembra 2018, zdaj pa že pričakujemo nove implikacije te tehnologije.

18. Prvi dron “dvoživka”

Septembra 2017 je UVS Intelligence System, proizvajalec dronov iz Šanghaja, predstavil prvi dron, ki deluje tako v zraku kot na vodi. Brezpilotni dron U650 lahko doseže 180 km/h, prevaža pa lahko tovor teže 250 kilogramov.

19. Največji osvežilec zraka na svetu

Kot lahko vidimo na sliki, gre za resnično veliko napravo (100 metrov meri v višino) in po mnenju tamkajšnjih strokovnjakov bi lahko tovrstni osvežilci zraka pomembno prispevali k reševanju problematike onesnaženega zraka na Kitajskem. “Osvežilec” so dizajnirali raziskovalci na Kitajski akademiji znanosti v Xi’anu in od začetka delovanja v letu 2017 je zrak v okolici postal veliko čistejši. Trenutno je v fazi razvoja še nekaj dodatnih velikih stolpov.

20. Prvi ultra hitri 3D mikroskop

V začetku leta 2018 je ekipa kitajskih raziskovalcev na Univerzi v Hong Kongu izdelala prvi ultra hitri 3D mikroskop na svetu. Futuristična medicinska naprava ima velik potencial na področju raziskovanja oči in živčevja. Strokovnjaki ciljajo predvsem na bolezni, kot sta glavkom in Alzheimerjeva bolezen.

21. Prva flota električnih avtobusov

Jugovzhodni predel mesta Shenzhen je proti koncu leta 2018 postal nekoliko tišji. Flota 16.000 avtobusov je iz dizelskega goriva presedlala na elektriko, kar je sploh prvi primer 100-odstotno električnih avtobusov na svetu. To seveda ne pomeni zglj zmanjšanje emisij CO2 za 48 % – kar je ekvivalent 440.000 tonam CO2″ – temveč bo ta flota za vse prebivalce mesta (12 milijonov) prinesla bolj mirno življenje, saj se bo tudi stopnja hrupa po zadnjh napovedih znatno znižala.

22. Najdaljši prekomorski most na svetu

20 milijard ameriški dolarjev vreden projekt, Hong Kong-Zhuhai-Macau prekomorski most na svetu, v dolžino meri dobrih 55 kilometrov in povezuje Hong Kong z mestom Zhuhai na otoku Lantau ter igralsko regijo Macau. Posebnost tega mostu, poleg njegove dolžine je, da 6,5 km mostu poteka pod vodo v obliki tunela. Most skrajša čas potovanja iz Hong Konga v Zhuhai iz 4-urne vožnje na 30 minut.

23. Največji enojni radijski teleskop na svetu

Nekaj časa je Kitajska tesno dihala za ovratnik vodilnima Rusiji in ZDA kar se tiče raziskovanja vesolja, v zadnjih letih pa so z nekaj inovacijami uspeli postati številka 1. Leta 2016 je bila končana gradnja največjega enojnega radijskega teleskopa v provinci Guizhou. Glavna naloga teleskopa je opazovanje vesolja in odkrivanje potencialnih znakov nezemljanov.

24. Prvi kvantni satelit in računalniško omrežje, ki ga ni mogoče izslediti

Eden pomembnih korakov v tekmi z ZDA je bila izstrelitev prvih kvantnih komunikacijskih satelitov leta 2016, prav tako pa Kitajska razvija kvantno računalniško omrežje, ki bo pošiljajo podatke na fotonih svetlobe. To naj bi pomenilo, da omrežja ne bo možno izslediti, hkrati pa bo 100-odstotno varno pred potencialnimi hekerskimi vdori.

25. Najbolj občutljiva sonda za odkrivanje temne snovi

Kitajska je leta 2015 izstrelila Wukong (“Opičji kralj”), najbolj občutljivo sondo za odkrivanje temne snovi na svetu. Po napovedih strokovnjakov ima dotična sonda daleč največji potencial za dokazovanje obstoja te misteriozne substance. Odkritje in dokaz obstoja substance bi bil velik znanstveni dosežek za ves svet, ne samo za Kitajsko.

26. Prvi pristanek na oddaljeni strani lune

3. januarja 2019 je Kitajska naznanila, da je njihovo vesoljsko plovilo Chang’e 4, ki se imenuje Yutu 2, uspešno pristalo na oddaljeni strani lune. Slika, ko jo lahko vidite, do tistega trenutka še ni bila videna, in ta dosežek je Kitajsko postavil visoko na zemljevid raziskovanja vesolja. NASA je pristanek opisala kot prvi v zgodovini človeštva, hkrati pa kot impresivni dosežek.

Vseh zgoraj naštetih 26 inovacij ter izumov, ki prihajajo iz Kitajske, je dokaz, kako hitro se razvija država z največ prebivalci na svetu. Če je še pred časom veljalo, da so Kitajci vseskozi nekje blizu, pa vendarle za vodilnimi velesilami, danes to razmerje moči ni enako oz. je popolnoma drugačno. Seveda imajo tudi ostale velesile ogromno primerljivih dosežkov, ampak Kitajska je trenutno država, kjer se nekako zdi, da razvoj poteka najhitreje. Kako bo na vse to vplivala trgovinska vojna z ZDA in kaj bo na vse to imela pripomniti Rusija, bo pokazal čas. Prav tako bo zanimivo opazovati reakcije Evrope, ki za zdaj precej zaostaja za ostalimi akterji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več