Računalništvo, telefonija
05.02.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Neverjetne “Made in China” inovacije in izumi, ki spreminjajo svet (1. del)

Neverjetne "Made in China" inovacije in izumi, ki spreminjajo svet (1. del)
Neverjetne "Made in China" inovacije in izumi, ki spreminjajo svet (1. del)

Za vas smo pripravili 27 znanstvenih in tehnoloških dognanj, ki vas bodo navdušila. Dejstvo je, da Kitajska postajana globalni ravni vodilna, ko govorimo o “eye-opening” inovacijah, med katerimi najdemo tudi zgodovinski pristanek na luni iz prejšnjega meseca. Kitajska počasi prevzema vodilno vlogo na področjih umetne inteligence, robotike, zelene energije in še kaj bi našlo. Spodaj je 26 najbolj aktualnih inovacij in izumov, ki nam bržkone razkrivajo, zakaj država z največ prebivalci na svetu, postaja svetovni vodja.

1. Prvi kvalifivirani robotski zdravnik

Xiaoyi, robot, ki ga poganja umetna inteligenca, je novembra 2017 z odliko opravil teste, s katerimi je pridobil čisto pravo zdravstveno licenco. Gre za prvi primer, ko je to uspelo robotu. Razvilo ga je podjetje, ki se sicer ukvarja s tehnologijo prepoznavnja govora (“speech recognition”), iFlytek.

2. Največja plavajoča solarna elektrarna na svetu

Kitajska je največji svetovni investitor na področju obnovljivih virov energije in pred kratkim je tudi uradno pričela z delovanjem največja plavajoča solarna elektrarna na svetu. Nahaja se v vzhodni provinci Anhui, s svojo kapaciteto pa lahko zagotovi električno energijo za več kot 94.000 gospodinjstev. Projekt Three Gorges je bil vreden slabih 150 milijonov evrov.

3. Prvi dron na svetu, ki prevaža potnike

Februarja 2018 je svoj krstni let opravil prvi avtonomni dron na svetu, ki prevaža potnike po nebu v Lianyungangu. Ehang 284 je opravil serijo testnih poletov in dosegel hitrost do 130 km/h. Po zadnjih napovedih bi lahko dron kaj kmalu uporabljali v komercialne namene.

4. Prvi delujoči program dostavljalskih dronov na svetu

Medtem, ko na zahodu potrošniki še vedno čakajo na Amazonovo floto letečih dronov, so pri kitajskem gigantu JD.com že začeli z uporabo dronov pri dostavljanju paketov. Podjetje v tem trenutku upravlja s 40 avtonomnimi droni, ki pokrivajo območje stotih ruralnih vasi na Kitajskem. V bližnji prihodnosti je načrt podjetja širitev flote in dosega.

5. Največja “waste-to-energy” tovarna na svetu

Ko bo leta 2020 “waste-to-energy” tovarna v provinci Shenzhen Vzhod uradno pričela z obratovanjem, bo Kitajska postala ponosna lastnica daleč največjega obrata te vrste na svetu. V tovarni bo recikliranih približno tretjina vseh odpadkov mesta, kar bo zadoščalo za energetsko osrkbo do 100.000 domov.

6. Prvi primer opičjih klonov

Na sliki lahko vidimo opici Zhonga Zhonga in Hua Hua, ki sta prvi uspešno klonirani opici v zgodovini. S tem se je kitajska genetika še bolj približala kloniranju ljudi. Ekipa inženirjev na Kitajski akademiji za znanost v Xi-anu, je za kloniranje opic uporabila isto metodo kot pri legendarni ovčki Dolly.

7. Prvo robotsko osebje v banki

V Šanghaju je China Construction Bank odprla prvo poslovalnico, ki jo v celoti vodijo roboti, ki prav tako opravljajo vse storitve in komunicirajo s strankami. Celotna uporabniška izkušnja sestoji iz umetne inteligence, interaktivnih naprav, navidezne in virtualne resničnosti. Vse od trenutka, ko strank vstopi v banko, do trenutka, ko prostor zapusti, jo vodi tehnologija prihodnosti oz. na Kitajskem tehnologija sedanjosti.

8. Prva terapija, nemanjena regeneraciji pljuč

Aprila 2018 so raziskovalci na Univerzi Tongji naznanili prvo regeneracijsko terapijo, namenjeno človeškim pljučem. Gre za revolucionarno medicinsko odkritje, ki bi lahko popolnoma spremenilo življenje ljudi, ki imajo različne bolezni pljuč. Glavna ideja pa sloni na uporabi mišjih celic, ki pomagajo pri regeneraciji tkiva.

9. Prvi “breztračnični” vlak in virtualne tračnice

Še ena “prva” stvar na svetu. Tokrat je govora o popolnoma avtomatiziranem pametnem vlaku, ki potuje po virtualnih tračnicah. Z delovanjem je začel v mestu Zhuzhou oktobra 2017. Zadeva je precej cenejša od klasičnih tračnic, poleg tega pa je vlak okolju prijaznejši od avtobusov. Pametni vlak bi lahko postopoma nadomestil oba izpostavljena načina transporta.

10. Prvo “gozdno mesto” na svetu

Kitajska je po vseh kazalnikih najbolj onesnažena država, vendar je ravnokar v fazi izgradnje prvega “gozdnega mesta” na svetu. Kot lahko vidimo na sliki, gre za zdaj še za koncept, ki pa bo, ko bo končan, nudil dom 30.000 prebivalcem, krasilo pa ga bo 40.000 dreves, ki bodo sposobna absorbirati 10.000 ton CO2 na leto. Prvo “gozdno mesto” bo zgrajeno v provinci Guangxi.

11. Prva hitra cesta na solarno energijo

Solarne ceste in ulice so zepo poceni viri obnovljive energije točno tam, kjer jo potrebujemo, poleg tega pa topijo led in sneg. Francija se lahko pohvali kot prva, ki je zgradila prvo solarno cesto leta 2016, Kitajski pa je uspela izgradnja prve hitre solarne ceste, ki je locirana v mestu Jinan.

12. Prva 4K VR očala

Aprila 2018 je Kitajsko podjetje iQIYI, ki je nekakšen kitajski odgovor na Netflix, predstavilo prva VR očala, ki nudijo sliko v 4K kvaliteti. S tem so dvignili celotno izkušnjo virtualne resničnosti na popolnoma drugo, višjo raven. VR očala QIYU VR II so pripravljena med drugim tudi za prihod 8K tehnologije, ponujajo pa neparalelno VR izkušnjo, kar je ta trenutek v konkurenci tovrstnih naprav velika redkost.

13. Prvi nuklearni reaktor AP1000 tretje generacije na svetu

Kitajska je prva država na svetu, ki je zgradila tretjo generacijo AP1000 nuklearnega reaktorja – nova generacija reaktorjev ima večjo kapaciteto, naprednejše varnostne lastnosti in izboljšano učinkovitost uporabe pogonskih goriv. Unit 2 v Sanmenu je opravila demonstracijo delovanja v novembru 2018 in je v tem trenutku že na pragu komercialnega delovanja.

14. Prvi 3D natisnjen električni avtomobil

Kitajsko podjetje Polymaker, ki se ukvarja s 3D tiskanjem, se je združilo z italijanskim podjetjem X Electrical Vehicle (XEV) in sestavilo prvi 3D natisnjen električni avtomobil. Vozilo, ki naj bi stalo okrog 9.000 eur, bo na prodaj letošnjo pomlad.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več