Računalništvo, telefonija
09.04.2020 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3D tiskalniki tudi v Sloveniji pomagajo v boju proti pandemiji

3D tiskalniki tudi v Sloveniji pomagajo v boju proti pandemiji
3D tiskalniki tudi v Sloveniji pomagajo v boju proti pandemiji

Verjetno ste že zasledili, da imamo tudi v Sloveniji 3D tiskalnike, ki v teh težkih časih pridejo še kako prav za izdelavo zaščitne opreme, predvsem pa zaščitnih mask. V okviru pobude Zaščitimo Slovenijo se z uporabo 3D tiskalnikov izdeluje tako profesionalna zdravstvena oprema, kot tudi običajne zaščitne maske. Omenjeni iniciativi se je pridružila tudi Univerza na Primorskem (UP) in v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola in Tehnološkim parkom Ljubljana natisnila prve zaščitne maske. Po pisanju STA so z univerze sporočili, da so prve prototipe že predali bolnišnici, ki jih trenutno preizkuša v resničnem okolju.


Slovenija tako, kot tudi ostale države po svetu, izkorišča tehnologijo 3D tiskanja, ki pomaga pri boju proti pandemiji. V ZDA so se praktično vsi zasebniki usmerili v 3D tiskanje zaščitne opreme, zdaj pa se jim pridružujejo tudi tehnološki velikani, kot je recimo Apple.


Kot so za STA še zapisali, na univerzi tiskajo maske, ki so kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja 99,99-odstotno učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi. V izdelavo so vključeni tudi strokovnjaki laboratorija za interakcijo človek-računalnik Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP.


Iniciativa Zaščitimo Slovenijo je imetnikom 3D tiskalnikov ponudila odprtokoden format za model 3D-maske Gladius Friends. Govorimo o maskah za domačo uporabo, katere lahko natisnemo z vsemi modeli 3D tiskalnikov. Ravno te maske za domačo uporabo so v tem času v pomanjkanju, saj jih ljudje potrebujemo za obiske trgovin, lekarn in ostalih zaprtih javnih prostorov, ki sploh delujejo.


Projekt je poimenovan Maska za prijatelja in predstavlja vseslovensko gibanje, kjer lahko posamezniki sami natisnejo masko in vizir zase ter za prijatelja. Prototip slovenske maske za lastno uporabo so preko odprtokodnih skupin začeli uporabljati in izdelovati tudi v Združenih državah Amerike in po Evropi. Izpostaviti velja, da zaščitna maska ni ne certificiran medicinski pripomoček ne osebna varovalna oprema.


Skupina Slovenija 3D opozarja na primernost dotičnih mask

Opozorili so predvsem na poroznost maske in pa pod vprašaj so postavili primernost ponovne uporabe. Predlagajo namreč, da bi bilo bolj primerno izdelati prototip in nato uporabiti kakovostnejše načine tiskanja: “Težava z razkuževanjem je velika, saj material že pri 40 stopinjah Celzija reagira na toploto, kemikalije pa prav tako niso primerne. Najbolje bi bilo izdelati prototip in uporabiti industrijsko izdelavo, podobno kot za potapljaške maske,” pravi Matej Auguštin, ki poslovno sodeluje s farmacevtskimi podjetji.


A v iniciativi zagotavljajo, da v dneh pomanjkanja zaščitnih mask iščejo najboljše rešitve. “Pri izdelavi smo se srečevali s številnimi vprašanji, zato smo se poglobili v literaturo in posvetovali s strokovnjaki. Naš cilj pa je bil, da naredimo boljšo zaščito, kot jo nudijo maske iz blaga. Naša prednost je tudi ta, da so maske primerne za večkratno uporabo,” odgovarja mikrobiologinja Teja Bajt.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več