Računalništvo, telefonija
14.08.2020 13:19

Deli z drugimi:

Share

5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixel 5, OnePlus Nord, LG Velvet in še več (1. del)

5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixel 5, OnePlus Nord, LG Velvet in še več (1. del)
5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixel 5, OnePlus Nord, LG Velvet in še več (1. del)

Kljub temu, da se je prvo 5G omrežje v praksi pojavilo lansko leto, lahko šele letos opažamo telefone, ki so kompatibilni z novo tehnologijo, še več pa lahko pričakujemo od leta 2021. Na Financah so preverili, kaj od 5G telefonov je mogoče že dobiti pri nas, medtem ko recimo v ZDA v določenih mestih 5G omrežja nudijo ponudniki Verizon, AT&T, T-Mobile in nekaj ostalih regionalnih ponudnikov.

Trenutno v Sloveniji večina oglašuje zadnji Samsungov model, ponudba pa še ni pestra. Gre za Galaxy Note 20 Ultra 5G z 256 gigabajti spomina, pri enkratnem plačilu pri Telekomu stane 1.279,99 evra, brez vezave, pri Telemachu in T-2 1.299,9 evra, A1 pa prodaja le šibkejši model s 128 gigabajti spomina, ki stane 1.152 evrov. Obstajajo še štiri druge, nekoliko cenejše različice omenjenega modela, a jih ne prodajajo vsi operaterji.


Med telefoni, ki že podpirajo hitrosti omrežja 5G, imajo pri Telekomu še štiri Huaweieve (mate XS, ki brez vezave stane kar 2.449,99 evra, ter tri različice modela P40, najdražji stane 1.330 evrov), a je pri teh treba opozoriti, da ti ne podpirajo več Googlovih aplikacij (trgovine Play, Gmaila, zemljevidov, fotografij, brskalnika Chrome …), niti se več ne posodabljajo varnostno. Huaweievega P40 pro+ ima tudi A1, cena je 1199 evrov. T-2 ima v svoji ponudbi med omenjenimi daleč najcenejši telefon, prav tako kitajskega proizvajalca, to je Xiaomi, model MI 10 5G, ki z 256 gigabajti spomina stane 914 evrov.


Dejstvo je, da 5G omrežje ne bo v hipu zamenjalo 4G, poleg tega pa nas bo večina izkusila prednosti nove generacije omrežij zgolj preko svojih pametnih telefonov (ko jih bomo imeli). Konec koncev nam velike obljube ponudnikov telefonije in proizvajalcev procesorjev ne pomenijo veliko, če vseh teh prednosti ne moremo izkoristiti z lastno napravo. Za to, da boste bolj na tekočem glede dogajanja na področju 5G mobilne telefonije, smo vam pripravili kratek pregled trenutno najbolj aktualnih naprav in pogled v prihodnost razvoja te tehnologije.


Samsung Galaxy Note 20 in 20 Ultra

Opremljena s Samsungovim digitalnim pisalom S Pen, sta Galaxy Note 20 in 20 Ultra zelo draga, “ultra premium” telefona, kjer največ k visoki ceni pripomoreta ekran in 5G tehnologija. Kot lahko vidimo sta modela opremljena s trojno zadnjo kamero, zmogljivim procesorjem Snapdragon 865 Plus, poleg tega pa lahko kupci pričakujejo reverzibilno brezžično polnjenje. Recenzija modela Note 20 Ultra.


Google Pixel 4A 5G in Pixel 5

Za zdaj o dotičnih napravah, Pixel 4A in Pixel 5, ni veliko znanega. Naznanjena sta bila na isti dan, ko je Google predstavil cenovno ugodnega Pixel 4A. Oba modela bi naj v prodajo stopila nekje jeseni, bosta pa prvi Googlovi 5G napravi.


Samsung Galaxy Z Flip 5G

Ravno preden je Samsung predstavil Note 20, je tehnološki gigant naznanil Galaxy Z Flip 5G, ki je v bistvu 5G varianta modela Galaxy Z Flip, ki je na trg prišla letos februarja.


OnePlus Nord

OnePlus Nord je, kljub temu, da v ZDA ne bo na voljo, navdušil kritike, saj je eden cenovno ugodnejših 5G modelov ta trenutek. V drugi polovici avgusta bo na voljo v Evropi in Veliki Britaniji, začetna cena modela pa naj bi znašala pod 500 evrov. Recenzija modela OnePlus Nord.


Samsung Galaxy S20, S20 Plus in S20 Ultra

Kot Samsungovi “flagship” telefoni letošnjega leta, imajo vsi trije modeli Galaxy S20 5G kompatibilnost. Poleg tega so opremljeni z vrhunskim 120Hz AMOLED ekranom, brezžičnim polnjenjem in vodoodpornim dizajnom. Galaxy S20 ima tri zadnje kamere, medtem ko imata Plus in Ultra kar štiri. Recenzija modela Samsung Galaxy S20 5G.

LG Velvet 5G

LG Velvet, simpatični, srednjecenovni 5G telefon, ki je sprva izšel v Južni Koreji, počasi prihaja v ZDA, in sicer s ponudniki AT&T, Verizon in T-Mobile. Nova naprava, ki je za prednaročila bila na voljo že nekaj časa, je v trgovinah na voljo od 7. avgusta naprej. Kot lahko vidimo na sliki ima Velver pravi “high-end” dizajn, klasični vhod za slušalke in soliden ekran. Recenzija modela Velvet.

Motorola Edge Plus

Kljub visoki ceni in Verizon ekskluzivnosti v ZDA, je Edge Plus še vedno premium 5G naprava, ki je zanimiva. Opremljena je s procesorjem Snapdragon 865, vzdržljivo baterijo, OLED ekranom in večimi zadnjimi kamerami. Po mnenju kritika portala CNET, Patricka Hollanda, je Edge Plus “eden najbolj čudovitih Android telefonov, kar jih je v zadnjem času preizkusil”. Recenzija modela Motorola Edge Plus.

OnePlus 8 in 8 Pro

Premium izkušnja modelov OnePlus 8 in 8 Pro je na voljo že za dokaj nizko ceno, če ju primerjamo z ostalimi “high-end” Android konkurenti. Govorimo o naprednem telefonu s 120Hz ekranom in telefoti kamero. Je pa OnePlus 8 cenovno bolj dostopen model in ima še vedno 5G tehnologijo, 90Hz ekran in odličen procesor. Recenzija modela One Plus 8.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več