Računalništvo, telefonija
30.05.2019 11:00

Deli z drugimi:

Share

Amazon Echo Show 5: vse, kar morate vedeti o novem, majhnem, pametnem ekranu

Amazon Echo Show 5: vse, kar morate vedeti o novem, majhnem, pametnem ekranu
Amazon Echo Show 5: vse, kar morate vedeti o novem, majhnem, pametnem ekranu

Amazon je predstavil zadnjo novost družine Echo – Amazon Echo Show 5. Naj takoj razjasnimo, da ne gre ze 5. generacijo Amazonovega popularnega Echo Show pametnega ekrana, temveč gre v resnici za tretjo generacijo, medtem ko se številka 5 v imenu navezuje na 5,5-palčni (13,97-centimetrski) ekran. Amazon potrjuje, da je novi pametni zaslon že na voljo za prednaročila, prve pošiljke pa bodo na voljo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji, na Japonskem, v Kandi in Novi Zelandiji ter v Avstraliji. Po zadnjih podatkih bi kupci prve modele naprav morali dobiti že junija, Indija pa bo na vrsti julija.

Cena Amazon Echo Show 5 je $89.99 (preračunanih 80 evrov), bo pa končna cena izven meja ZDA znana v prihodnjih tednih.

Pa preidimo k bistvu

Kaj je Amazon Echo Show 5? Je manjša verzija popularnega Echo Show pametnega ekrana.

Kdaj bo na voljo? Prednaročila so že možna, prve pošiljke bodo najprej na voljo v zgoraj omenjenih državah, za Slovenijo pa še nimamo podatka.

Kakšna bo cena naprave? Cena Amazon Echo Show 5 je $89.99 (preračunanih 80 evrov), bo pa končna cena izven meja ZDA znana v naslednjih tednih.

Zasebnost in varnost osebnih podatkov na prvem mestu

Amazon Echo Show 5 je polovico manjši od svojega predhodnika. Kompakten dizajn novega pametnega ekrana je izdelan tako, da naprava brez težav zasede tesna mesta po gospodinjstvu. Tom Taylor, podpredsednik Amazonove Alexe pravi: “Kompaktna forma naprave je idealna za na nočno omarico ali pisalno mizo. Poleg tega ima Show 5 posebno lastnost, ki skrbi za blokiranje kamere, s čimer uporabnik resnično lahko uživa v miru. K temu smo dodali še dodano zasebnostno lastnost Alexe za dodatno raven varnosti“.

Za vse tiste, ki vas skrbi zasebnost, je Amazon vgradil prej omenjeni fizični “bloker” Echo Show 5 HD kamere in tako ponudil neko dodatno zagotovilo, da Alexa ne bo vohunila za vami iz nočne omarice. Poleg tega Amazon poroča, da novi Echo Show 5 vključuje še gumb “microphone/camera off”, ki elektronsko prekine povezavo tako mikrofona kot kamere. Za lažje upravljanje je Amazon dodal še jasen vizualni indikator, ki kaže, kdaj je avdio/video pretočnost vklopljena/izklopljena.

Amazon poleg vsega zgoraj naštetega predstavlja še novi, učinkoviti način, kako izbristati glasovne posnetke iz vseh Alexa naprav. Od zdaj naprej lahko s preprostim ukazom – “Alexa, delete everything I said today” (Alexa, izbriši vse, kar sem povedal/a danes)” – izbrišemo posnetke, ki so sicer bili spravljeni nekje v oblaku. Amazon še napoveduje, da bodo njihovi uporabniki lahko kmalu izbrisali zadnje glasovne ukaze, in sicer z ukazom: “Alexa, delete what I just said” (Alexa, izbriši, kar sem ravnokar povedal/a). Eden od glavnih razlogov, zakaj Amazon tako intenzivno dela na zasebnostnih in varnostnih lastnostih, bi lahko bil zadnji škandal, kjer naj bi Amazonovi zaposleni prisluškovali pogovorom preko Alexe.

Majhen, ampak mogočen

Glede na podatke Amazona, majhnost ekrana Echo Show 5 ne pomeni, da naprava ponuja manj avdiovizualne kvalitete kot njen predhodnik, ki je navdušil predvsem z velikim, svetlim in zelo odzivnim ekranom na dotik. Odvisno od tega, kje na svetu se nahajamo, lahko preko Echo Show-a dostopamo do televizije in video vsebin kot so Prime Video, NBC, BBC iPlayer, YouTube in nekatere druge – nekatere od izpostavljenih storitev lahko dosežemo preko Alexe, medtem ko moramo ostale, recimo YouTube, poiskati preko brskalnika Show.


Amazon je med drugim poskrbel tudi za integracijo storitve wikiHow, ki nam omogoča, da dostopamo do obsežne baze “how-to” videov z uporabo glasu. Vse, kar moramo narediti je, da prosimo Alexo, da nam ta recimo pokaže, kako se reši Rubikova kocka, kako se iz papirja naredi letalo ali kaj tretjega.


Tudi kvaliteta zvoka Amazon Echo Show 5 bi morala biti na najvišjem nivoju, kajti Amazon obljublja bogat in celosten zvok, ne glede na to, ali poslušamo glasbo na Amazon Music, Spotify, Apple Music, Pandora, ali gledamo videospote na Vevu. Upamo pa še, da je Amazon namenil pozornost težavam, ki so se na trenutke pojavljale v prejšnji verziji naprave, in sicer je bila glavnina težav povezana ravno z zvokom pri podkastih in radijskih oddajah.


Upravljanje pametnega doma

Amazon je naznanil tudi novo nadzorno ploščo, ki bo na voljo za vse Echo Show naprave. Glavni namen nove plošče je večji nadzor in lažje upravljanje z napravami pametnega doma. Zdaj, poleg tega, da lahko asistentki Alexa dajemo ukaze, lahko z uporabo glasovnih navodil ugašamo/prižigamo luči. Amazon še dodaja, da lahko z uporabo nove nadzorne plošče v realnem času spremljamo statistiko pametnih naprav, termostatov, dostopamo do nedavno uporabljenih naprav in upravljamo z vrsto pametnih naprav, ki jih imamo povezane v sistem.


Podobno kot predhodne Echo Show naprave, je Echo Show 5 kompatibilen s serijo pametnih naprav, med drugim tudi Arlo otroško kamero in Ring kamero na ključavnicah vrat. Amazon gradi koncept oz. idejo, kjer bi uporabniki imeli več Echo naprav v enem gospodinjstvu in ne zgolj ene. Kot sami zatrjujejo, bi uporabniki z večimi napravami Echo Show 5 v večih različnih prostorih lahko brez težav delili “družinske informacije” po celi hiši ali stanovanju. Dejstvo ostaja, da posamezna naprava Echo Show 5 stane $89.99 (preračunanih 80 evrov). Ali bodo uporabniki pripravljeni odšteti večkrat toliko, je vprašanje, za katerega Amazon verjame, da je odgovor pritrdilen.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več