Računalništvo, telefonija
25.04.2019 10:47
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtomobili znamke Volvo se bodo med seboj opozarjali na nevarnosti

.. Volvo je naznanil, da bo v Evropi razširil svojo tehnologijo, ki omogoča medsebojno komunikacijo avtomobilov. Glavna ideja je torej komunikacija o nevarnostih na cestah, Volvo pa s to potezo želi povečati varnost ..
Avtomobili znamke Volvo se bodo med seboj opozarjali na nevarnosti
Avtomobili znamke Volvo se bodo med seboj opozarjali na nevarnosti

Govorimo o tehnologijah “Hazard Light Alert” in “Slippery Road Alert” , ki ju je Volvo prvič predstavil že leta 2016 na avtomobilu serije 90. Tehnologija je bila v tistem času omejena na Norveško in Švedsko, zdaj pa kaže, da je Volvo pripravljen na korak naprej. Kmalu bo namreč sistem omogočen tudi ostalim evropskim voznikom.

Katere so bistvene lastnosti tehnologije?

Sistem bo postal standardna lastnost vseh modelov od leta 2020 naprej, hkrati pa Volvo pravi, da lahko sistem nastavijo tudi v nekatere starejše modele. “Vehicle-to-vehicle” komunikacijska tehnologija, ki omogoča delovanje sistemov “Hazard Light Alert” in “Slippery Road Alert”, temelji na oblačni tehnologiji in omrežjih, ki poskrbijo, da imajo vsa vozila dostop do enakih podatkov. Ko se voznik opremljenega Volvo vozila na primer odloči, da vključi sistem “Hazard Light Alert”, so o tem obveščena vsa bližnja Volvo vozila, ki so povezana na oblak.


“Slippery Road Alert” sistem, kot pove že samo ime, opozarja voznike na spolzke dele cestišč. Avtomobili, ki vozijo na istem območju, oddajajo in zbirajo informacije s strani drugih avtomobilov ter tako vnaprej opozarjajo voznike. “Medsebojno deljenje ‘real-time’ varnostnih podatkov med avtomobili lahko pomaga preprečevati nesreče”, pravi Malin Ekholm, vodja centra Volvo Cars Safety Center. “Vsi lastniki vozil Volvo, ki imajo dotično tehnologijo oziroma sistem, delajo ceste bolj varne za ostale voznike, prav tako pa istočasno izkoriščajo informacije ostalih voznikov ter so na tak način bolj pozorni na potencialno nevarne situacije”, je še dodal Ekholm.


Volvo, proizvajalec, ki stavi na varnost

Razširitev sistema je ena najbolj aktualnih potez v seriji iniciativ, s katerimi želi Volvo v avtomobilsko industrijo vnesti več varnosti. Volvo je poleg tega odprl še centralno digitalno knjižnico vseh svojih dosedanjih raziskav na področju prometne varnosti, ki v segajo vse do leta 1970. To je prav tako ena od mnogih potez na poti k večji varnosti v prometu, s katerimi želi Volvo ne samo pokazati, da misli resno, temveč spodbuditi še ostale največje proizvajalce vozil.


Ideja, da vsa večja podjetja anonimizirano delijo podatke svojih raziskav s področja prometne varnosti, ni slaba, bo pa zagotovo potrebnega še kar nekaj časa, da proizvajalci zapopadejo miselnost, ki jo Volvo tako močno promovira. Če se spomnimo, je Volvo za leto 2020 napovedal, da bo omejil hitrost za novo proizvedene modele.

Za konec pa naj predstavimo še eno idejo, ki jo Volvo razvija že kar nekaj časa, in sicer integrirani sistem monitoringa voznikov v naslednji generaciji vozil. Ta sistem bo lahko ukrepal, če bo ugotovil, da je voznik pod vplivom alkohola ali drugih substanc, prav tako pa bo zaznal, če voznik ni sposoben za vožnjo. Kamera in ostali senzorji bodo nastavljeni tako, da bodo spremljali voznika in v končni fazi tudi ukrepali, če ta ne bo reagiral na jasno izpostavljene opozorilne signale in v kolikor bi tvegal resne poškodbe ali celo življenje udeležencev v prometu. V tem primeru bi lahko Volvo omejil hitrost vozila, samodejno poklical “Volvo on Call” namesto voznika ali pa celo poskrbel, da se vozilo ustavi in samo parkira na odstavnem pasu ali drugi primerni površini.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več