Računalništvo, telefonija
25.03.2020 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bill Gates že leta 2015 opozarjal, da nismo pripravljeni na pandemijo – nihče ga ni poslušal

Bill Gates že leta 2015 opozarjal, da nismo pripravljeni na pandemijo - nihče ga ni poslušal
Bill Gates že leta 2015 opozarjal, da nismo pripravljeni na pandemijo - nihče ga ni poslušal

Soustanovitelj Microsofta, Bill Gates, ni samo eden najbogatejših ljudi na svetu, temveč je tudi eden najpametnejših. Tisti, ki Gatesa nekoliko bolj redno spremljate, verjetno veste, kako pogosto je govoril o tem, da se človeštvu obeta nova pandemija. Gates je govoril na številnih dogodkih, sodeloval na TED Talk konferencah in komentiral situacijo nepripravljenosti človeštva na situacijo, v kateri se trenutno nahajamo vsi. Zdaj, bolj kot kdajkoli prej, se zdi, da so se njegove napovedi uresničile, svet je zajel novi koronavirus, z njim pa je prišla kriza, ki bi naj po napovedih strokovnjakov bila večja od zadnje leta 2008, nemška kanclerka Angela Merkel pa je trenutno krizo celo označila za največjo od druge svetovne vojne naprej.

Spodaj prilagamo 2015 TED Talk, v katerem je Gates zelo nazorno predstavil, kaj nas čaka ob izbruhu pandemije v prihodnosti. V svojem TED Talku je uporabil primer Ebole in povedal: “Soočimo se lahko z virusom, kjer se okuženi počutijo dovolj dobro, da odidemo na potovanje ali v trgovino“. Ravno to se je zgodilo v primeru novega koronavirusa, saj so okuženi potovali v letalih, delali, se udeleževali dogodkov in tako prenašali virus. Gates je med drugim govoril o tem, da obstaja precejšnje število faktorjev, ki vpliva na to, kako se virus širi. “Izbruhi novih virusov so resna stvar in morali bi biti zaskrbljeni“, je Gates jasno povedal v svojem govoru. Tudi o tem bi se dalo debatirati, kajti vidimo lahko, da odločevalci po svetu zelo različno reagirajo na nastalo situacijo in na žalost ugotavljamo, da mnoge države prepozno dojamejo resnost krize.

Ključno je, da zgradimo dobre odzivne sisteme“, ki ljudem pomagajo priti do želenih in potrebnih informacij v realnem času. Govorimo o kriznem komuniciranju, katerega pa večina deležnikov organizira neposredno ob nastanku krize in ne pred njo. Prej omenjeni sistemi lahko poleg tehnologij, ki spremljajo število okuženih po svetu, preprečijo panično delanje zalog ipd.

Bill Gates že leta 2015 napovedal izbruh gripi podobnega virusa

V Vox videu iz leta 2015 je Gates govoril o tem, kako on gleda na prihodnost izbruhov novih virusov. Še enkrat je izpostavil primer Ebole, opozoril pa je, da nismo pripravljeni na resno epidemijo. Apeliral je na vojsko in zdravstveni sektor, da naj začnejo z zbiranjem virov in delanjem načrtov, preden virus v prihodnosti ubije milijone ljudi. V primeru novega koronavirusa (še) ne gre za milijone, vendar lahko vidimo, na kaj je Gates opozarjal.

Javnost se je v komentarjih na Gatesove videe odzvala po pričakovanjih, saj lahko opazimo podobnost z napovedmi in trenutno situacijo, prav tako so ljudje Gatesa že kar okronali za predsednika, saj naj bi s svojo inteligenco in znanjem, kako reagirati v tovrstnih situacijah, bil pravi za to pozicijo.

Ob tovrstnih dogodkih je zelo pestro tudi na trgu delnic in kriptovalut. Zdaj so strmoglavile, a že rastejo. Je zdaj pravi čas za vlaganje?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667