Računalništvo, telefonija
09.07.2019 21:00

Deli z drugimi:

Share

Bitcoin porabi več energije kot celotna Švica

Bitcoin porabi več energije kot celotna Švica
Bitcoin porabi več energije kot celotna Švica

Po zadnjih ocenah, ki jih je objavila Univerza Cambridge, Bitcoin porabi več energije kot celotna Švica. Spletno orodje, ki je izšlo ta teden, »Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index« ali CBECI v realnem času ocenjuje, koliko energije je potrebno za vzdrževanje omrežja Bitcoin.


Trenutno CBECI kaže, da globalno Bitcoin omrežje porablja več kot 7 GWh elektrike. To na letni ravni pomeni približno 64 TWh. To je več kot v enem letu porabi Švica (58 TWh), vendar pa vseeno manj kot Kolumbija (68 TWh). To poleg vsega še pomeni, da Bitcoin porabi približno 0,25% vse svetovne električne energije oz. toliko energije kot vsi kuhalniki čaja v Veliki Britaniji v 11-ih letih. Če pogledamo z druge perspektive, to pomeni, da bi lahko »always-on« in hkrati neaktivne elektronske naprave v Veliki Britaniji, štiri-krat poganjale omrežje z energijo, ki gre vsako leto v nič.


»Z indeksom si želimo vzpodbujati pogovore na to temo«, pravi eden od soustanoviteljev CBECI, Michel Rauchs. »Obiskovalci spletne strani imajo možnost, da si sami ustvarijo sliko in mnenje o tem, ali je to veliko ali ne«, je še dodal. Dejstvo, ki je že od vsega začetka dobro znano je, da Bitcoin z svoje delovanje porabi ogromne količine električne energije, ki jo rudarji po celem svetu uporabljajo, da vzdržujejo omrežje in omogočajo plačilne sisteme. Zapomniti si velja še to, da so vse te ocene o porabi elektrike več ali manj zgolj približne vrednosti.


Zanesljive ocene o tem, koliko električne energije porabi Bitcoin, so redke

V blog zapisu, kjer je bil indeks naznanjen, je »Cambridge Centre for Alternative Finance«, ki je nadzoroval razvoj indeksa, ugotovil podobno: »Zanesljive ocene o tem, koliko električne energije porabi Bitcoin, so redke: v večini primerov nudijo “one-time” oceno, poleg tega pa so številke po navadi bolj ali manj napačne, med seboj pa se razlikujejo tudi modeli«.


CBECI tako ocenjuje zgornje in spodnje meje za svoje ocene. Spodnja meja se trenutno nahaja pri 22 TWh, medtem ko je zgornja meja nekoliko pod 150TWh (številka se je lahko od objave publikacije spremenila). Kot lahko vidimo gre za ogromno razliko med zgornjo in spodnjo mejo, kar pomeni, da moramo oceno resnično vzeti z določeno mero distance.


Ne glede na to, kakšne so točne številke Bitcoinove porabe električne energije, je ta dih jemajoča. V zadnjem času se je znatno povečala, kar pa seveda močno vpliva na izpuste CO2. Še enkrat pa velja spomniti, da gre v večini primerov zgolj za netočne ocene, kajti težko je točno določiti, kako strojna oprema, ki se uporablja za rudarjenje Bitcoina, generira takšno moč.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več