Računalništvo, telefonija
14.07.2019 17:24

Deli z drugimi:

Share

BMW predstavil električni Mini Cooper SE z dosegom do 270 km

BMW predstavil električni Mini Cooper SE z dosegom do 270 km
BMW predstavil električni Mini Cooper SE z dosegom do 270 km

BMW je končno razkril težko pričakovanega »all-electric« model Mini Cooper SE. Zdaj vemo, kako izgleda, vendar se sprašujemo, ali nas tehnične specifikacije navdušijo? Električni Mini Cooper SE je BMW-jev prvi v celoti električni avtomobil od izida BMW i3 leta 2013. Električni motor novega modela ponuja 184 konjskih moč (135 kW) in maksimalno 270 Nm navora. BMW trdi, da doseže SE – pogon na prednja kolesa – 60 km/h v 3,9 sekunde, do 100 km/h pa pride v 7,3 sekundah. Začetna cena novega Mini Cooper SE v Nemčiji je 32,500 evrov.


32,6 kWh baterija novega Mini-ja bi naj nudila doseg med 235 in 270 km. Če sklepamo glede na ostala električna vozila na trgu, to pomeni, da je realni doseg bolj proti 235 km oz. še nekoliko manjši. Baterija je locirana v tleh vozila, kar pomeni, da ima električni Mini Cooper SE enako prostornino za prtljago kot ICE 3-vratni Mini. Večja razlika je v tem, da je telo novega modela postavljeno 18 mm višje nad tlemi. BMW pravi, da bo novi električni Mini tri-vratni, enako kot trenutno aktualen model ICE.


Kar se tiče polnilne tehnologije novi Mini uporablja povezljivost tipa 2 in CCS Combo 2 za običajne AC polnilnice in DC hitre polnilnice. Na hitrih polnilnicah lahko novega Mini-ja napolnimo v 35-ih minutah do 80% polne kapacitete baterije, ob predpostavki, da polnimo s polno močjo 50 kW.


BMW pravi, da bo novi električni Mini tri-vratni, enako kot trenutno aktualen model ICE.


Prvi »all-electric« model britanske znamke je pravi MINI, kakršnega vsi dobro poznamo. Koncept vozila bazira na MINI tri-vratnem modelu. Jasno je, da je BMW obdržal dimenzije, prostor in tudi notranjo opremo novega MINI Cooper SE iz klasičnega modela.


Pri BMW-ju pravijo, da električni Mini ponuja štiri načine vožnje »Električna vožnja dvigne tipični MINI koncept »go-kart« občutka vožnje na povsem novo raven in dobesedno fascinantno dimenzijo«.


»All-electric« Mini bo proizveden v Veliki Britaniji, v Oxfordu. Začetek proizvodnje bi naj bil načrtovan za november, je pa marsikaj še odvisno od trenutnih političnih razmer v državi. BMW je zatrdil, da sprejemajo že tudi prva naročila, in sicer iz Nemčije, Francije, Nizozemske, Švedske in Norveške. Poleg teh držav pa lahko svoj interes za vozila pokažejo tudi v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji in Španiji. BMW je na svoji registracijski strani do sedaj zbral že 40.000 registracij.


Bernd Koerber, podpredsednik programa MINI, je v izjavi za javnost povedal, da se je BMW odločil za en datum izida na vseh trgih. Koerber je še dodal, da bodo prva vozila dostavljena takoj, ko bo to možno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več