Računalništvo, telefonija
13.06.2019 06:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Oak OS nadomestil Android že jeseni?

Lasten operacijski sistem podjetja Huawei bi lahko zaživel že konec avgusta.
Lasten operacijski sistem podjetja Huawei bi lahko zaživel že konec avgusta.

Ker vse več svetovnih podjetij kitajskemu velikanu Huawei obrača hrbet, ne presenečajo govorice, da naj bi podjetje kmalu ponudilo v uporabo svoj lasten mobilni operacijski sistem. S to potezo bi se namreč pri podjetju Huawei povsem izognili omejitvam, ki jim jih je nedavno postavil Google po neposrednih navodilih ameriške vlade. Kitajski gigant bo lastnemu operacijskemu sistemu dodelil dve oznaki, pri čemer bo ime Oak OS uporabljeno za različico, namenjeno svetovnemu trgu, ime HongMeng OS pa bo namenjeno izključno kitajskemu trgu.

Podjetje Huawei naj bi lasten mobilni operacijski sistem predstavilo konec meseca avgusta ali najkasneje v začetku septembra, in sicer ob uradni predstavitvi pametnega mobilnega telefona Mate 30. Kitajski velikan bo sicer lahko še vedno deloval v okviru projekta Android Open Source Project, vendar sodelovanje s podjetjem Google na tem področju ne bo več mogoče. To pomeni, da ne bo imel dostopa do varnostnih in programskih popravkov za operacijski sistem Android.

Pri podjetju Huawei sicer še vedno upajo na to, da bodo na koncu vendarle dosegli dogovor tako z ameriško vlado kot z Googlom. Slednji ima sicer od kitajskega velikana kar precejšnje koristi, saj gre vendarle za drugega največjega proizvajalca pametnih mobilnih telefonov na svetu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več