Računalništvo, telefonija
25.12.2016 06:50
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo za drone kmalu potrebovali poseben izpit?

Zaradi ogrožanja varnosti bi lahko bili lastniki dronov zaprti do pet let!
Zaradi ogrožanja varnosti bi lahko bili lastniki dronov zaprti do pet let!

Leteči droni se trenutno uporabljajo kot orodje za zabavo posameznikov (predvsem mlajših) in za vohunjenje nad tem oziroma spremljanje, kaj počnejo sosedi. Ker pa vsi niso vešči upravljanja tovrstnih naprav, ne preseneča, da se je samo v Veliki Britaniji v letu 2016 skupno zgodilo že več kot 50 incidentov. Zaradi tega britansko Ministrstvo za promet razmišlja o tem, da bi v Veliki Britaniji uvedli tako obvezen register imetnikov dronov kot tudi obvezen izpit zanje.

V register imetnikov dronov bi se morali vpisati vsi, ki razpolagajo z dronom težjim od 250 gramov, saj so ti glavni krivci za večino nesreč, ki se končajo z materialno škodo ali v najslabšem primeru celo s poškodovanimi osebami. Zaradi tega bo za lastnike teh dronov čakal še obvezen preizkus znanja. Ta bo sestavljen iz poznavanja osnovnih pravil za varno letenje, medtem ko bo za poklicne pilote obvezen obsežen preizkus znanja. Droni bi lahko bili celo opremljeni s posebnimi identifikacijskimi čipi, ki bi lokalnim oblastem omogočili spremljanje lokacije dronov. S tem bi bili lastniki obveščeni, v koliko bi njihovo leteče plovilo zaščo v varovano območje.

Kazni za neprijavljene drone in za nelegalno letenje bodo precej večje od preračunanih tri tisoč evrov, koliko je danes največja zagrožena kazen v teh primerih. Za tiste, ki bodo s svojimi droni ogrožali varnost drugih udeležencev, pa bo predvidena zaporna kazen za največ pet let.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,