Računalništvo, telefonija
21.04.2019 08:41

Deli z drugimi:

Share

Britanci med vsemi prebivalci Evropske unije delajo največ

Britanci med vsemi prebivalci Evropske unije delajo največ
Britanci med vsemi prebivalci Evropske unije delajo največ

Najnovejša raziskava TUC-a (“Trades Union Congress) kaže, da Britanci med vsemi prebivalci EU delajo največ, vendar so hkrati manj produktivni kot nekateri drugi prebivalci v drugih državah. Študija je pokazala, da so v letu 2018 polno zaposleni delavci v Veliki Britaniji v povprečju delali 42 ur na teden, kar znaša dve uri več kot tipičen zaposleni v Evropski uniji. Dotični problem preobremenjenosti na delovnih mestih in potencialno izgorelosti se pojavlja v večini držav v Evropi, TUC pa se zadnjih nekaj let aktivno ukvarja ravno s to problematiko.

Kaj je TUC?

“Trades Union Congress” je organizacija, ki stremi k boljšemu delovnemu svetu za vse. Organizacijo sestavlja 48 članic, kar znese 5,5 milijona redno zaposlenih posameznikov. V Veliki Britaniji in tudi drugod se sindikati za pravice delavcev borijo že kakšnih 150 let. Tukaj govorimo o boljših plačah, pogojih dela itd. Vsako leto septembra se sindikati v Veliki Britaniji sestanejo na kongresu, kjer so določijo prioritete za prihajajoče se leto in načini, kako bo TUC dosegel zastavljene cilje. Po pisanju strokovnjakov iz področja je TUC do določene mere uspešen, še vedno pa je v največji meri odvisen od posluha poslovnih subjektov.

Koliko delamo ljudje v Evropski uniji?

Na Danskem ljudje v povprečju delajo 37 ur na teden, medtem ko je številka po državah kot so Nizozemska, Italija, Belgija, Francija, Švedska in Irska 39 ur na teden. Ljudje imamo seveda različne izkušnje in delovna okolja, kar pomeni, da nas ne sme presenetiti, če vidimo, kako ljudje zapuščajo pisarne po 10-urnih ali še bolj intenzivnih delavnikih.

Klljub temu, da TUC ugotavlja, da Britanci delajo najdlje, ti še vedno zaostajajo po produktivnosti ostalih držav – Nemčije in Danske recimo. Leta 2017 je bila Velika Britanija po produktivnosti na delavca na uro 14. po vrsti. Generalna sekretarka pri TUC-u pravi: “Britanski dolgi delavniki niso stvar, na katero so lahko ponosni. Zaposlenim manjka kvalitetno preživet prosti čas s svojimi družinami in najdražjimi, seveda pa ne smemo pozabiti na stres, izgorelost in izčrpanost, ki so danes postali nek nov normativ”. Primeri izpostavljenih pojavov so prisotni povsod po svetu, Velika Britanija pa se šele nekaj let začenja zavedati, da gre krivulja resnično navzdol.

“Nekatere druge države, ne samo v EU, temveč povsod po svetu, so dokazale, da lahko zmanjšanje števila ur, dejansko doprinese k večji produktivnosti”, je še dodala sekretarka. Tukaj so z določeni prijemi uspele predvsem skandinavske države, ki ugotavljajo, da ljudje, ki delajo manj, več časa namenijo kvalitetni regeneraciji, kar se na koncu pokaže kot večja produktivnost na delovnem mestu v krajšem času in večja količina opravljenega dela. S tem, ko ljudje delajo po 10 ali več ur na dan, podjetja sicer imajo občutek, da zaposleni dejansko naredijo veliko, redki pa se vprašajo, kje so vidni rezultati tega dolgotrajnega dela.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več