Računalništvo, telefonija
21.04.2020 07:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cena nafte je strmoglavila – se splača vlagati?

Cena nafte je v zadnjem mesecu, ko se je tudi sicer zaradi koronavirusa svet močno spremenil, strmoglavila. Zaposleni bolj ali manj delajo od doma, zato je manj prevozov v službe, šole, vrtce, povpraševane pa je zaradi tega močno usahnilo. Največji igralci na trgu pa so k temu padcu še pristavili olja na ogenj.
Vrednost nafte je v zadnjem času strmoglavila, kar je lepo vidno v grafu.
Vrednost nafte je v zadnjem času strmoglavila, kar je lepo vidno v grafu.

Padec povpraševanja na trgu je še veliko večji kot je bil v najhujših mesecih krize leta 2008. Če življenje v nekaj mesecih ne bo normalno steklo, je pričakovati še večje premike na trgu. Nizki ceni je nekaj dodala še vojna med proizvajalci nafte. Nekateri analitiki že govorijo celo o naftni vojni.

S ceno teksaške lahke nafte z dobavo v maju so včeraj (20.4.2020) prvič v zgodovini trgovali po negativni ceni

Terminske pogodbe za nafto WTI z dobavo v maju so tako šle včeraj najprej pod en dolar, zvečer pa se je z nafto trgovalo po negativni ceni 37 dolarjev za 159-litrski sod. Da bi cena investicijskega razreda padla za več kot 100 odstotkov – takšnih primerov je bilo v zgodovini zelo malo. Kot smo omenili, je to trgovanje s terminskimi pogodbami. Kljub šalam na ta račun, na bencinskih črpalkah pri cenah goriva ne bo negativnega predznaka. Razlog za vse to je, ker v danes (21.4.2020) potečejo terminske pogodbe. Številni prodajalci so se jih očitno želeli znebiti. Morda so želeli v zadnjem hipu še kaj iztržiti, a so se očitno ušteli. 

Kaj je trgovanje v CFD-ji?

Eden izmed možnih načinov trgovanja na spletu je trgovanje s CFD-ji. CFD je kratica za pogodbe za razliko. Giblje se podobno kot surovina (ali vrednostni papir), pa vendar niste lastnik tega, v kar vlagate. Lahko pa so odličen način za investiranje. CFD je sporazum na vrednost proizvoda, v našem primeru je to nafta. Ker govorimo samo o vrednosti, z nafto fizično seveda ne boste imeli opravka. Za ustvarjanje dobička morate pravilno napovedati gibanje cene in odpreti pozicijo s CFD-jem. CFD pogodba tako temelji na vrednosti nafte (ali kakšne druge surovine, delnic, kriptovalut), a je fizično nimate.

S CFD-ji lahko enostavno trgujete na spletni strani AvaTrade. Če ujamemo pravi trenutek, lahko veliko pridobimo. Ker pa nikoli ne vemo, kdaj ta trenutek nastopi, moramo opazovati trge. In ravno zdaj bi lahko bil pravi čas za vlaganja.

Covid-19 je močno spremenil svet, prav tako gospodarstvo, trg delnic, kriptovalut, zlata, nafte … Kot smo v uvodu zapisali, so cene nafte dobesedno strmoglavile, prav zato bi morda lahko bila to priložnost za vlagatelje. Ko vrednost preveč zraste, je lahko že prepozno. Takšnega padca, kot se je zgodil zdaj, trg ni videl že lep čas. Če imate na primer 500 evrov, ki jih lahko pogrešate, razmislite, kako bi jih oplemenitili. Morda je prav CFD trgovanje pravi način.

Zdaj bi torej lahko bila idealna priložnost za vlaganje, riziko pa manjši, čeprav vemo, da je riziko pri vlaganjih vedno prisoten. Spletna platforma AvaTrade je kot nalašč za to. Je varna in primerna tudi za neizkušenega vlagatelja. Je enostavna in pregledna.

Ne pozabite, da je najnižji možni začetni vložek zgolj 100 evrov. Vlagate lahko v podjetja, v kriptovalute, nafto …

Na trgu sicer obstaja vrsta različnih platform. Mi vam predstavljamo AvaTrade. Posebnih izkušenj in znanj ne potrebujete. Prav pa vam bosta prišla osnovno upravljanje z računalnikom in angleščina. Pomembna je registracija in že lahko začnete raziskovati, kaj vam nudi AvaTrade. V teh časih je pomembno tudi, da sploh ne rabite zapustiti zavetja svojega doma. Svojo pot vlagatelja lahko začnete kar od doma.

1. korak: izbor platforme

Najprej smo izbrali platformo, prek katere bi vložili sredstva – platformo AvaTrade.

2. korak: registracija

(79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.)

Registracija je brezplačna in enostavna, saj te enostavno vodi skozi postopek.

3. korak: izbira plačilnega sredstva

Plačilno sredstvo je lahko na PayPal, nakazilo s kreditno kartico Visa ali MasterCard, bančno nakazilo (položnica), Wire Transfer in e-Wallet. V profil morate najprej nakazati določeno vsoto denarja, ki ga lahko znotraj sistema vlagate.

4. korak: CFD trgovanje z nafto

Nato lahko začnete s CFD trgovanjem. Na prvi strani se odpre seznam vseh možnih trgov. Najdete nafto (oil) ali kar koli drugega in že lahko začnete.

5. korak: spremljanje dogajanja

Ko pri AvaTrade sredstva enkrat vložite, lahko – in tudi priporočljivo je – spremljate, kaj se z njimi dogaja.

Registriraj se na AvaTrade.

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več