Računalništvo, telefonija
14.01.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

CES 2020: AMD vs. Intel – kaj nas letos čaka na področju procesorjev

CES 2020: AMD vs. Intel – kaj nas letos čaka na področju procesorjev
CES 2020: AMD vs. Intel – kaj nas letos čaka na področju procesorjev

Boj med tehnološkima velikanoma Intel in AMD vedno znova zapolni marsikatero stran medijev, ki poročajo o CES-u. Letošnje leto ni nobena izjema. To, da bo AMD na letošnjem CES-u predstavil zanimivo strojno opremo, je bilo znano že nekaj časa. Dobili smo novi prenosni računalnik, najhitrejši delovni procesor kdajkoli narejen in še novo grafično kartico srednjega cenovnega razreda. Samo nekaj ur pozneje je Intel skušal vrniti udarec, ki pa ni bil dovolj močan. Intel se je svojega novega procesorja le bežno dotaknil, novo grafično kartico je predstavil v kratki predstavitvi, brez posebnih podrobnosti, prav tako pa nismo dobili novih informacij o naslednjih generacijah strojne opreme. Torej, bo letošnje leto v znamenju AMD-ja?


AMD v veliki prednosti

Leto 2019 bi naj bilo ključno za Intel, saj naj bi po letih odlašanja presedlal na 10nm arhitekturo. Za začetek z mobilnim Ice Lake procesorjem. Ker pa je prišlo do težav in zastoja v dobavi, tako za 10nm, kot za 14nm dele, poleg tega pa nismo bili deležni ničesar, kar bi spominjalo na 10nm namizno verzijo procesorja, se zdi, da je Intel zamujal na vsakem koraku. CES 2020 je to samo potrdil.


To nas je sicer presenetilo, kajti Intel ima kar nekaj zanimivih kosov tehnologije v zaključnih fazah razvoja. Pred CES-om se je govorilo o novem Comet Lake procesorju s 5GHz+ frekvencami, Xe grafični kartici, s katero bi naj Intel konkuriral AMD-ju in Nvidii, prav tako pa smo bili deležni informacij o novem hladilnem sistemu, ki bo prenosnikom omogočal večjo učinkovitost delovanja. Govorice so se nanašala celo na centralno procesno enoto za prenosnike, ki bi lahko dosegla 5GHz ali več – kar bi bil novi »out-of-the-box« rekord med proizvajalci procesorjev.


Kljub velikim apetitom in napovedim je Intel od vsega tega na CES-u predstavil le majhen delež.

Predstavil je Tiger Lake, post-Ice Lake čip, ki je planiran za letošnje leto in bo povrh vsega imel še Xe grafično kartico. Kljub vsemu pa je bil fokus na tankih in lahkih napravah, kar ni ravno navdušilo tiste uporabnike, ki jih skrbi Intelov padec na trgu procesorjev v zadnjih nekaj letih.


design that’s coming later this year with Xe graphics on board. But the focus was on thin and light devices, which hardly pushes the performance envelope, or excites those concerned at the loss of Intel’s various power crowns over the past couple of years. Wi-Fi 6 in Thunderbolt 4 sta sicer dobrodošli inovaciji Intela, vendar bi težko rekli, da sta revolucionarna dosežka tehnološkega velikana. Obe sta sicer koristni novosti, kar pa še ne pomeni, da bosta naredili veliko razliko za povprečnega uporabnika.


Nove oblike, upogljivi prenosniki so vsekakor zanimivi in vedno je lepo slišati o novih Athena certificiranih prenosnikih, ki lahko nudijo izvenserijsko delovanje baterije in »instant-on« učinkovitost delovanja. Pomembne so tudi izboljšave na področju umetne inteligence, vendar so to vse področja, kjer je Intel že od nekdaj bil glavni akter na trgu. Ko je AMD predstavil svoje produkte na področju namiznih računalnikov, prenosnikov, grafike in mobilnih naprav, Intel ni imel pravega odgovora. Tudi celoten nastop na letošnjem CES-u nam daje občutek, da Intel sploh nima pripravljenega protiorožja.


Spletni portal Digital Trends se je pogovarjal z Intelom, ki pravi, da se na trgu še vedno počutijo samozavestne. V tem trenutku je to povsem normalno, kajti Intel še vedno obvladuje večino trga procesorjev in serverjev, »mainstream« računalnikov in prenosnikov, prav tako je zelo močan v HEDT sektorju. Dejstvo pa je, da Intel ne more počivati na starih lovorikah. Če bo AMD-ju uspelo še naprej navduševati kupce in investitorje z novimi tehnologijami, se zna stanje na trgu precej spremeniti.


Če torej to primerjamo z AMD-jevem izidom RX 5600 XT, Threadripper 3990X in Ryzen 4000 procesno enoto, vse v eni uri predstavitve v sklopu tiskovne konference, hitro ugotovimo, da AMD počasi in vztrajno prevzema pobudo na trgu. V primerjavi s tem je Intelov dogodek izgledal milo rečeno slabo, saj enostavno ni uspel pritegniti dovolj pozornosti oz. je konkurenca uspela narediti veliko več.


Kdo bo dobil stave?

AMD-jeva glavna izvršna direktorica, Lisa Su, v zadnjih nekaj letih ponavlja, da je več kot pet let nazaj AMD stavil na Ryzen in kot vse kaže, se jim je ta stava več kot samo obrestovala. Ryzen se je že pojavil znotraj mnogih industrij, rezultati pa kažejo, da Ryzen izboljšuje učinkovitost delovanja mnogih naprav. To seveda negativno vpliva na poslovanje Intela. Posledično čuti Intel pritisk, ki je povzročil mnoge zamude v procesih razvoja z 10nm procesorji in tudi nekaterimi drugimi produkti.


To bi lahko pomenilo, da bo Intel potreboval še nekaj dodatnih let, da bi lahko s svojimi produkti uspešno konkuriral Ryzenu. Xe sicer obeta ogromno, je pa vprašanje, kdaj bo dejansko zaživel. Intel napoveduje, da naj bi Xe uporabnikom nudil dva-krat večjo zmogljivost od 11. generacije Ice Lake-a, kar pomeni, da bi lahko s tem postal najbolj napredna grafična kartica v zadnjem času.


Na CES-u o Xe-u ni bilo ravno veliko govora, kar nas ne navdaja z optimizmom. Torej, glede na to, da Intel na CES-u ni ravno blestel, še posebej izven klasičnih, nišnih tehnologij, za leto 2020 ne pričakujemo nekih bistvenih sprememb pri dotičnem podjetju. Na drugi strani imamo AMD, ki ja napovedal izid do zdaj najbolj tekmovalnih produktov, v dveh industrijah, ki sta za Intel izjemno pomembni – prenosniki in HEDT. AMD je trenutno pridobil veliko dobrega ritma, Intel pa na CES-u ni pokazal nič, kar bi lahko ta ritem zaustavilo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več