Računalništvo, telefonija
02.07.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

Curve in mBills bosta kmalu spet na voljo

26.06. je finančna uprava, oziroma FCA v Veliki Britaniji prepovedala izvajanje plačilnega prometa za podjetje Wirecard, saj so imeli za več kot 2,1 milijarde evrov nepojasnjenih sredstev.
Curve in mBills bosta kmalu spet na voljo
Curve in mBills bosta kmalu spet na voljo

Težava se je torej pojavila, ker je imelo podjetje Wirecard za 2,1 milijarde evrov nepojasnjenih sredstev. Po prvih podatkih naj bi se denar nahajal na bančnih računih v Cipru, kar pa so pri banki v Cipru odločno zanikali. Kasneje je podjetje izdalo novo pojasnilo, in sicer da je bil denar samo na papirju in nikoli ni dejansko obstajal.

Približno po tednu dni je FCA v Veliki Britaniji ukazala takojšnjo prekinitev poslovanja njihove podružnice.

Nato so se začele velike težave. Wirecard je namreč do sedaj bilo eno izmed vodilnih podjetji za izdelavo plastičnih kartic za različna podjetja po Evropi, med drugim tudi za Curve in mBiils.

Zaradi takojšnjega suspendiranja licence in prepovedi opravljanja finančnih storitev so vsa podjetja, katerih kartica je bila izdana s pomočjo Wirecarda, morala prekiniti delovanje kartic. Za uporabnike je to pomenilo, da so njihove plačilne kartice prenehale delovati v nekaj minutah in brez predhodnega obvestila.

V Sloveniji velikih težav ni bilo, saj so uporabniki kartice Curve lahko preprosto uporabili svoje plačilne kartice, katere je izdala njihova lokalna banka, uporabniki mBillsa pa so lahko še naprej plačevali z pomočjo QR kod in same aplikacije. Večje težave so bile v Veliki Britaniji, kjer Wirecard ni samo izdajal plačilnih kartic, temveč je s podjetji imel tudi pogodbe za shranjevanje sredstev njihovih uporabnikov. V praksi je to pomenilo, da so uporabniki sicer imeli denar na računih, niso pa imeli dostopa do sredstev.

Vendar se je vse skupaj kar hitro rešilo. Curve je namreč čez vikend pospešeno delal na prehodu od Wirecarda in to jim je uspelo že do ponedeljka zjutraj. mBills je prav tako že v torek brezplačno izdal novo plačilno kartico za vse uporabnike, ki pa ni več izdana s strani Wirecarda.

Za vse ostale uporabnike, predvsem tiste v Veliki Britaniji, pa je FCA že v sredo ponovno omogočil poslovanje s plačilnimi karticami Wirecard.

Medtem pa MasterCard in Visa že skrbno načrtujeta odstop od poslovanja z Wirecardom.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več