Računalništvo, telefonija
19.11.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

Do leta 2025 bo na svetu 26 pametnih mest

Do leta 2025 bo na svetu 26 pametnih mest
Do leta 2025 bo na svetu 26 pametnih mest

Raziskave kažejo, da bo trg tehnologije pametnih mest do leta 2025 zrasel na 327 milijard ameriških dolarjev, kar je dobrih 230 milijard več, kot je obseg trga znašal konec lanskega leta. Trenutno pravih pametnih mest še nimamo, v naslednjih petih letih pa naj bi jih dobili vsaj 26.

Analitično podjetje Frost & Sullivan napoveduje, da bo negotovo, “post-pandemijsko” obdobje mesta po vsem svetu prisililo, da se resno osredotočajo na razvoj kolaborativne infrastrukture, katere delovanje temelji na uporabi podatkov. Implikacije pametne tehnologije bodo v največji meri zajele področja zdravstva, javne varnosti itd.


Povpraševanje po rešitvah umetne inteligence in podatkovne analitike bo večje, kot kdajkoli prej. To pomeni velik potencial za množično analitiko, digitalne rešitve znotraj mest in še mnogo več. Investicije v pametno tehnologijo bodo po zadnjih napovedih, v naslednjih dveh letih, vse večje. Mesta že zdaj veliko vlagajo v razvoj nosljivih naprav, aplikacij, platform za analizo podatkov, avtonomne drone in tudi množično analitiko, v luči boja proti Covid-19 pandemiji. Po napovedih analize Frost & Sullivan bodo po koncu pandemije največ popularnosti pridobili tehnologije inteligentnega upravljanja prometa, pametna omrežja, avtnomni avtomobili, pametni sistem razsvetljave in storitve digitalnega vodenja mest.


Trg vreden 2,46 milijarde ameriških dolarjev

Frost & Sullivan napoveduje, da bodo pametna mesta do leta 2025 ustvarila za 2,46 milijard ameriških dolarjev poslovnih priložnosti. Do takrat bi naj na svetu imeli 26 pametnih mest. Malabika Mandal, analitičarka vizionarski-inovacijske skupine za industrijo pri Frost & Sullivan pravi: “Pametna mesta se bodo osredotočala na podatke in povezljivo infrastrukturo, kar bo vodilo v hitrejšo adopcijo tehnologij, kot sta 5G in AI. Prioriteta pametnih mest bodo digitalizirane storitve in močna infrastruktura za podatkovno analitiko. Posledično to pomeni rast vlaganja v tehnologijo“.


Univerzalne definicije pametnega mesta ni. Frost & Sullivan pravi, da je pametno mesto tisto mesto, ki ima aktivne, oprijemljive in dokazljive cilje na vsaj petih področjih od osmih naštetih: pametno vladovanje in izobraževanje; pametno zdravstvo; pametne zgradbe; pametna mobilnost; pametna infrastruktura; pametna tehnologija in pametni prebivalci.


Po tej definiciji lahko ugotovimo, da danes resnično pametnih mest še nimamo. Šestnajst med 26 vodilnimi mesti bi naj bilo iz Severne Amerike in Evrope, ostala mesta pa se nahajajo v Aziji in Oceaniji. Trenutno najbolje kaže Amstardamu, Seulu, Singapurju in Kopenhagnu.

Okrevanje po Covid-19 pandemiji

Raziskava kaže, da bo več kot 70% vseh investicij globalnih pametnih mest do leta 2030 prišlo s strani ZDA, Zahodne Evrope in Kitajske. Archana Vidyasekar, direktor podjetja Frost & Sullivan trdi, da je zdaj, bolj kot kdajkoli prej pomembno, da se vzpostavi strategija “technology-first” in da države/mesta optimistično sprejemajo pametno tehnologijo. “Kljub temu, da je Covid-19 v prvi vrsti zdravstvena kriza, je močno prodrl v ekosistem mest in infrastrukture. Pametne tehnologije prinašajo inovativne rešitve, ki lahko do določene mere popravijo nastalo škodo in povrnejo normalen način življenja.


Ostale analize ugotavljajo, da bi lahko pandemija investicije v pametna mesta na kratki rok ustavila ali vsaj omejila, saj se lokalne oblasti soočajo z ostrami rezi v proračune. Kljub temu pa na dolgi rok, vsaj v ZDA, pričakujemo, da bodo investicije v tehnologijo pomembna prioriteta.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več