Računalništvo, telefonija
07.12.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Dodatna zaščita telefona: avtentikacija z dvema prstnima odtisoma

Qualcommov novi čitalec prstih odtisov omogoča zanesljivejše odklepanje pametnega telefona kar preko njegovega zaslona na dotik.
Dodatna zaščita telefona: avtentikacija z dvema prstnima odtisoma
Dodatna zaščita telefona: avtentikacija z dvema prstnima odtisoma

Pri tem tehnološkem podjetju so naznanili proizvodnjo druge generacije ultrasoničnih čitalcev, ki bodo vgrajeni kar v zaslon na dotik. Gre za model čitalca 3D Sonic Max, ki bo izboljšana verzija prvotnega modela 3D Sonic Sensor. Nov čitalec bo tudi 17-krat večji, omogočal pa bo avtentikacijo z dvema prstnima odtisoma, kar bo bržkone napravi (in uporabniku) zagotovilo še dodatno varnost.

Prvi njihov čitalec takšne oblike, 3D Sonic Sensor, je obljubljal večjo zanesljivost in varnost, kot so ju do tedaj ponujali obstoječi optični čitalci prstnih odtisov. Kljub odmevnemu prvencu s Samsungovim modelom Galaxy S10 pa je čitalec požel precej kritik na račun težav pri delovanju in varnostnih lukenj. Uporabniki so tarnali nad majhnim senzorjem, ki dostikrat odtisa sploh ni prebral, počasnim delovanjem in varnostnimi težavami, ki so jih popolnoma rešili šele pred dobrima dvema mesecema.

Novi čitalec naj bi rešil vse doslej znane zaplete pri branju prstnih odtisov. Predvsem se izboljšave dotikajo boljših zmogljivosti, novi senzor je namreč precej večji. Stari je meril 4×9, novi 20×30 mm. Pri Qualcommu zagotavljajo, da bo povečana kapaciteta rešila večino težav, ki so se pojavljale v preteklosti. Večji senzor omogoča enostavnejše branje, saj zajame večji del prsta.

V intervjuju za CNET je Alex Katouzian, direktor oddelka mobilne telefonije pri Qualcommu, opozoril, da naj bi se novi 3D Sonic Max izognil težavam z zaščitnim zaslonom zaradi večje velikosti optičnega bralnika, ki zajame jasnejši in popolnejši prstni odtis. Možnost, da se za skeniranje skupaj zahtevata dva istočasna prstna odtisa, bi prav tako pripomogla k povečani varnosti naprave in uporabnika.

Novostim navkljub pa se ne bo spremenila hitrost delovanja čitalca. Po besedah Katouziana bo skeniranje prstnega odtisa trajalo približno toliko časa kot pri starem senzorju. Za dokončno oceno novosti bomo morali še malce počakati, da jo preizkusimo tudi v živo. Zaenkrat še ni znano, kateri proizvajalci pametnih telefonov bodo uporabili Qualcommovo novost. Analitiki ob tem dodajajo, da lahko pričakujemo uvedbo že v začetku prihodnjega leta, najbolj pa naj bi se za novi model čitalca zanimali pri Appleu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več