Računalništvo, telefonija
05.09.2019 12:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropa korak bližje brezgotovinski družbi prihodnosti

.. Sedem neodvisnih mobilnih plačilnih sistemov v Evropi je stopilo skupaj in ustvarilo združenje European Mobile Payment Systems Association (EMPSA) ..
Evropa korak bližje brezgotovinski družbi prihodnosti
Evropa korak bližje brezgotovinski družbi prihodnosti

EMPSA bo imela sedež v Zurichu, združenju pa bo predsedoval Søren Mose, sicer predsednik podjetja TWINT.


Smo v fazi tranzicije

Po podatkih Allied Market Research, bo globalni trg mobilnih plačilnih transakcij do leta 2023 vreden več kot 3 bilijone evrov. Med letoma 2017 in 2023 bo tako prišlo do 33,8-odstotne rasti trga. Mobilno plačevanje ni samo prihodnost, temveč je po mnogih državah sveta že sedanjost, kajti fizični denar kot plačilno sredstvo močno upada. Na drugi strani so še vedno tu države, ki so pri prehodu na brezgotovinsko poslovanje precej počasne. Verjetno nam ni potrebno posebej poudarjati, da se nahajamo v fazi tranzicije, kar pa pomeni, da je potrebno izbrati pravi trenutek za vpeljavo mobilnega plačevanja v poslovanje.


EMPSA bo med drugim imela pomembno vlogo pri usklajevanju medsebojnega delovanja mobilnih plačilnih sistemov med državami. V združenju se trenutno nahaja 7 držav, ki imajo preko 25 milijonov registriranih uporabnikov, 1 milijon plačilnih mest, poleg tega pa je približno 350 bank, ki podpirajo sistem.


Vodilni sta Danska in Švedska

Evropa je dom nekaterih najbolj naprednih brezgotovinskih družb na svetu in zato se ponudniki tovrstnih storitev vedno znova ponavljajo z novimi rešitvami, hkrati pa na trg občasno vstopi kakšen nov igralec. Po pričakovanjih se sprejemanje tehnologije plačevanja močno razlikuje od države do države, še vedno pa obstajajo nekatere, ki jim lahko brez slabe vesti nadenemo naziv vodilnih in gonilnih sil na tem področju. Po podatkih raziskovalcev podjetja Visa Europe, so milenijci tisti, ki vodijo revolucijo mobilnega plačevanja, saj jih kar 92 % meni, da bodo začeli (če še niso) z uporabo tehnologije do leta 2020. Najbolj napredni državi na področju mobilnega plačevanja sta Danska in Švedska. S pametnimi telefoni prebivalci opravljajo nakupe na POS lokacijah v trgovinah in plačujejo tudi ostale storitve.


Mobilniki prevzemajo pobudo

Visa Europe ugotavlja, da kar 77 % Evropejcev že uporablja mobilno bančništvo oziroma mobilno plačevanje. Skoraj dve tretjini jih uporablja bančne aplikacije za spremljanje stanja na računih ali dostopanje do drugih storitev. Zgolj za primerjavo naj povemo, da je leta 2015 mobilno banko uporabljalo le 29 % vprašanih, samo 7 % pa jih je uporabljalo aplikacije za upravljanje s financami.


Ista raziskava je pokazala, da je leta 2017 kar 68 % evropskih potrošnikov uporabljalo mobilno denarnico. Plačilni gigant poroča, da se Evropejci počutijo zelo dobro, ko nakupujejo s pomočjo mobilnih naprav in se tako odmikajo od računalnikov in prenosnikov. Skoraj polovico vključenih v raziskavo (48 %) uporablja mobilne naprave za nakupovanje. Skoraj enak odstotek (45 %) uporablja aplikacije za pošiljanje denarja svojim prijateljem in družini. Večinoma za to uporabljajo pametni telefon, nekateri pa tudi tablice.


Torej, pametni telefon se je v številnih državah po Evropi vzpostavil kot sredstvo plačevanja. Ti, v splošnem med seboj kompatibilni sistemi, so se odločili za korak naprej in tako ustanovili European Mobile Payment Systems Association (EMPSA).


Poleg TWINT-a v združenju EMPSA najdemo še nacionalne plačilne sisteme iz Belgije (Bancontact Payconiq Company), Nemčije/Avstrije (Bluecode), Finske/Danske (MobilePay), Portugalske (SIBS/MB WAY), Švedske (Swish) in Norveške (VIPPS). Prvi cilj na srednji rok je, da bi združenje vsem svojim uporabnikom omogočilo uporabo posameznih (sicer nacionalnih sistemov) v vseh državah, ki so vključene v združenje. EMPSA je že formirala delovno skupino, ki bo najprej pregledala tehnične omejitve v povezavi z medsebojno kompatibilnostjo sistemov.


»Z mednarodno organizacijo in sodelovanjem med državami, uporabnikom želimo ponuditi možnost, da sisteme uporabljajo mednarodno«, je dodal Søren Mose, predsednik združenja EMPSA. Glavni izvršni direktor TWINT-a, Markus Kilb, je prav tako zadovoljno povedal: »Zelo sem vesel, da bo lahko TWINT odigral vodilno vlogo v združenju kot ustanovni član. Prepričan sem, da bo združenje pomagalo pri promociji mednarodne rabe mobilnih plačilnih sistemov na srednji rok ter vzpostavilo Evropsko alternativo ostalim sredstvom plačevanja«.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več