Računalništvo, telefonija
25.09.2020 10:40

Deli z drugimi:

Share

“Čas je, da Airbnb vrne, kar mu ne pripada”

Evropska mesta pravijo, da je čas, da Airbnb vrne, kar mu ne pripada
Evropska mesta pravijo, da je čas, da Airbnb vrne, kar mu ne pripada

Evropska mesta si želijo nazaj, kar jim je vzel Airbnb – za pomoč prosijo tudi Bruselj. Lokalni voditelji Pariza, Amsterdama, Berlina in še nekaterih drugih mest so se sestali z Margrethe Vestager, evropsko komisarko za konkurenco in izvršno podpredsednico Evropske komisije. Glavno sporočilo evrpskih mest je, da je čas, da platforme, kot je Airbnb začnejo sodelovati z lokalnimi avtoritetami.


Podjetja, ki nasprotujejo regulaciji, ne morejo obstajati. Skušajo kršiti regulativo in zakone,” je na sestanku dejala Wenke Christoph, berlinska vladna sekretarka. Evropski župani zdaj vidijo priložnost v reviziji desetletje stare regulacije spletnih platform, da bi prišli do več pravil in se premaknili v obju na ravni EU.


Mesta se ne samo v Evropi že dolgo časa borijo proti Airbnb-ju, saj ta povzroča dvig cen nepremičnin, poleg tega pa mesta preplavljajo turisti in nesocialno življenje. Problem je tudi v tem, da prihaja do številnih nelegalnih najemov, manko podatkov o delitveni ekonomiji pa vpliva na težave pri zbiranju davkov.


Bruselj pripravlja “Digital Services Act”

Konec letošnjega leta pričakujemo novo regulativo, ki bo nekoliko omejila platforme, kot sta recimo Airbnb in BlaBlaCar. “Boljše sodelovanje med platformami in javnimi avtoritetami bo predpogoj za kvalitetno vpeljevanje regulative “Digital Services Act”, je v izjavi dejala Vestagerjeva. Dodala je, da bodo pri pripravi upoštevali tudi potrebe nacionalne in lokalne administracije, vse skupaj pa se bo moralo skladati z lokalnimi zakoni.


Christophova je dejala, da se odnos Evropske komisije do regulacije delitvene ekonomije sklada z idejo mest. “Postalo je zelo očitno, da so problemi, ki jih imamo v Berlinu, prisotni povsod po Evropi,” pravi Christophova. Zavzema se predvsem za to, da se vzpostavi neko ravnotežje med cenovno dostopnimi nepremičninami za lokalno prebivalstvo in nastanitvijo za turiste. “Ne gre za to, da si želimo narediti konec kratkoročnim najemom. Želimo si regulacije, ki bi poskrbela, da bi si lahko ljudje karseda normalno privoščili življenje v mestih,” zaključuje Christophova.


Delitev ekonomije, vendar ne podatkov

Ena glavnih zahtev evropskih mest je, da Airbnb z lokalnimi avtoritetami deli podatke. Tukaj govorimo o podatkih o najemodajalcih, zasedenosti nastanitev ipd. Samo tako lahko lokalne oblasti primerno obdavčijo gostitelje in prilagajajo lokalno regulacijo.


Ans Persoons, podžupan Bruslja pravi, da je trenutno edini način, kako priti do podatka, koliko stanovanj se oddaja preko Airbnb-ja ta, da enostavno ročno prebrskamo po platformi. Tak sistem seveda ni idealen. “Opažamo, da se gradi veliko novih napremičnin, vendar pa se število davkoplačevalcev ne povečuje. To pomeni, da nekaj ne funkcionira,” pravi Persoons.


Predstavnik Airbnb-ja je po pričakovanjih seveda zavrnil obtožbe in dejal, da z lokalnimi oblastmi sodelujejo. “Z lokalnimi avtoritetami sodelujemo na podlagi jasne in enostavne regulative. Ta je zgrajena na osnovi izkušnje s številnimi vladami in organizacijami po svetu“. Airbnb je dodal še to, da bi z evropskimi avtoritetami delil podatke, če bi dobili s strani Evropske komisije jasna navodila, kako zadostiti striktnim zasebnostnim pravilom.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več