Računalništvo, telefonija
24.06.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

“Gaming” v oblaku: vse, kar morate vedeti o novem načinu igranja iger (1. del)

"Gaming" v oblaku: vse, kar morate vedeti o novem načinu igranja iger (1. del)
"Gaming" v oblaku: vse, kar morate vedeti o novem načinu igranja iger (1. del)

Sony. Nintendo. Microsoft. Google. Amazon. Walmart. Verizon. Electronic Arts in Nvidia. Vsako od naštetih podjetij spada med gigante na svojem področju in vsako izmed njih je že (ali se pripravlja na) v fazi razvoja testiranja tehnologije, ki bi lahko revolucionarno spremenila način, na katerega igramo videogre, kako jih prodajajo in kako distribuirajo.


Nekatera podjetja so javno že objavila svoje načrte – Google in Microsoft – medtem ko ostali še vedno eksperimentirajo za zaprtimi vrati. Skupno vsem pa je, da se odmikajo od sedanjosti, kjer za igranje iger še vedno potrebujemo CD-je, prenašamo igre in uporabljamo klasične konzole. Čez čas to ne bo več potrebno, saj bomo »streamali« igre na enak način kot svoje najljubše filme na Netflixu.


Govorimo torej o »cloud gaming« tehnologiji oz. igranju iger v oblaku, ki pa ni nova ideja: v zadnjih desetletjih je tehnologija nekajkrat že poizkušala prodreti na trg, vendar je naletela na milo rečeno negativne odzive javnosti ter ekonomske ovire. Ne glede na to se zdaj vseeno zdi, da je trenutek pravi, da se »gaming« v oblaku postavi ob bok vsem ostalim načinom igranja videoiger.


Kaj točno je »cloud gaming«?

Danes v konzolo vsatavimo CD ali prenesemo igro na disk. Igra izgleda samo toliko dobro, kolikor dobri so procesorji v samem ohišju računalnika.


Pri oblačnem igranju iger to »ohišje« živi v podatkovnem centru, ki je poln različnih serverjev, nekje daleč stran. Igranje igre poteka enako kot gledanje videov na YouTubu ali Netflixu, kot serija stisnjenih video datotek – ti videi reagirajo na naše aktivnosti. Vsakič, ko pritisnemo tipko za premikanje našega lika, se ta informacije prenese na oddaljeni server in tam sproži odziv. Server v naslednji fazi pošlje novi video izsek, ki pokaže rezultat. To pomnožimo s 30 ali 60 okvirji na sekundo in dobimo video.


Sliši se … zahtevno. Ali to dejansko deluje?

Deluje in to ne samo v laboratoriju. Testiranje zgodnjih oblik »cloud gaminga« poteka v ZDA, Evropi in na Japonskem že zadnje desetletje in strokovnjaki vedno bolj ugotavljajo, da ni samo enostavneje igrati igre, ki ne temeljijo na fizični strojni opremi, temveč je celotna uporabniška izkušnja na višji ravni. Eden od novinarjev spletnega tehnološkega portala Verge si je zadal cilj, da bo zgolj preko »streaming« storitev premagal zelo zahtevno igro Sekiro: Shadows Die Twice in v tem trenutku je že na polovici poti.


Če se želite sami prepričati, kako tehnologija igranja iger v oblaku deluje, potem sledite tej povezavit: »15 ways you can try streaming game services«.


Kaj je Stadia and kako storitev razložim svojim starim staršem?

Stadia je Googlova nova »cloud game streaming« storitev, ki bo izšla novembra letos. Že pred samim izidom je Stadia dobila naziv enega od »front-runnrjev« oblačnega igranja iger, ker je pač Googlova storitev. Povedano čisto preprosto, Stadia je »igralna konzola« v oblaku, do katere lahko dsotopamo iz vseh naših naprav.


Predstavljamo si jo lahko kot Netflix v obliki DVD predvajalnika v oblaku – Stadia deluje na zelo podoben način, vendar je namenjena igralcem iger. Ob izidu bomo Stadio lahko uproabljali na naših prenosnikih ali osebnih računalnikih s brskalnikom Chrome, na Pixel 3 and 3a telefonih in Chromecast Ultra tehnologiji, ki se priključi v HDMI vhod na zadnji strani televizije. Enako kot Netflix lahko začnemo z igranjem na telefonu, nadaljujemo na tablici in za boljšo sliko končamo na televiziji. Ali v kakšnem drugem vrstnem redu, seveda.


Torej, plačam mesečno naročnino in imam dostop do vseh Stadia iger?

Ja, ampak je stvar nekoliko bolj zakomplicirana. Obstajajo trije različni načini uporabe storitve:

  • Plačamo $9.99 na mesec za Stadia Pro naročnino, ki nam omogoči dostop do zelo omejene knjižnice – samo Destiny 2 za začetek,
  • kupimo Stadia igre po polni ceni ob plačilu mesečne naročnine za $9.99 na mesec (do leta 2020, ko naročnina ne bo več potrebna),
  • naročimo se na dodatno naročnino (nekaj podobnega kot pri naročnini na HBO preko storitve Hulu), s katero dobimo dostop do različnih iger.

Za zdaj sicer ne vemo, koliko točno bo iger v Stadia Pro naročnini, ali koliko »third-party« akterjev bo ponujalo dodatne naročnine. Za zdaj je Stadia predvsem namenjena kupovanju iger.


Joj, to pa ni ravno to, kar sem pričakoval. Sem mislil, da bo to tako kot Netflix?

Samo glede načina, kako dostopamo do iger, sta si podobna – ne nujno glede knjižnice iger, za katero plačujemo naročnino. Sonyjeva PlayStation Now »cloud gaming« platforma je nekoliko bolj podobna Netflixu. Vsebuje več kot 750 iger za PS2, PS3 in PS4, do katerih lahko dostopamo za $20 na mesec, ali $100 na leto. Pomembno pa je izpostaviti, da Sony v knjižnico ne dodaja najnovejših iger.


Kdo vse je še “front-runner” na področju »cloud gaming«?

Microsoft. Ste že slišali za xCloud?


Seveda. Kako se xCloud razlikuje od Stadie?

xCloud je Microsoftova lastna platforma za pretočnost iger. Gre za največjega konkurenta Google Stadii in še mnogim drugim. Podobno kot Stadia je tudi xCloud konzola v oblaku in Microsoft se je odločil, da dejansko postavi konzole Xbox One S v podatkovne centre in ne gre v zgodbo velikih serverjev kot jih postavlja recimo Google. Microsoft za zdaj še ni povedal, kako bomo lahko dostopali do storitve xCloud, vendar naj bi v prvih javnih testih oktobra bil na voljo dostop preko mobilnih naprav.


A ni bilo rečeno, da bo xCloud ponudil pretočnost iger iz moje konzole Xbox One? Ali mogoče iz naslednje generacije konzole Project Scarlett?

Microsoft trenutno uporablja starejšo Xbox One S konzolo kot osnovni element gradnje svoje oblačne storitve, vendar Microsoft po vsej verjetnosti ne želi, da dotična strojna oprema definira, kako kvalitetno igralsko izkušnjo bo ponudil xCloud.


V bližnji prihodnosti se podjetje osredotoča na to, kar že počnejo in nekaj, kar Sonyjev PlayStation prav tako že počne: pretočnost iger iz lastne konzole na ostale naprave, tudi izven doma. Microsoft je dotično lastnosti poimenoval kar “Console Streaming,” vendar je način, na katerega so zadevo predstavili na dogodku E3, povzročil kar nekaj zmede v primerjavi s storitvijo xCloud.


Na dolgi rok bo Scarlett tvorila prihodnost storitve Microsoft xCloud, saj naj bi zamenjala obstoječe konzole in ponudila igralcem iger boljšo in hitrejšo uporabniško izkušnjo. Ena največjih prednosti pretočnih storitev je ta, da nam vsakih nekaj let ni potrebno plačevati nove strojne opreme, da bi dobili najnovejšo tehnologijo.


Torej, katere igre bodo na voljo za igranje na Stadii in na xCloudu?

Googleje je razkril, da bo novembra ob izidu na Stadii na voljo vsaj 30 iger. Med njimi bomo med drugim lahko zasledili tudi igre kot so Destiny 2, Baldur’s Gate 3, The Division 2, Wolfenstein: Youngblood in Metro Exodus. To vsekakor ni ravno bogat izbor, vendar za začetek ustvarjalci pravijo, da bi moralo biti dovolj, da pritegnejo ljudi k uporabi.


Microsoft še ni razkril iger, ki bodo na voljo, prav tako ne poznamo cene nove storitve, je pa Microsoft že kar nekajkrat potrdil, da bo xCloud podiral vse obstoječe Xbox One igre. To lahko pomeni, da bodo za xCloud na voljo vse igre, ki so trenutno na voljo za Xbox One S.


Kakšna bo cena Stadie in xClouda in kdaj lahko dobim obe storitvi?

Google Stadia bo na voljo letos novembra, in če želite biti eni prvih z dostopom, boste za to primorani odšteti $130. Google bo na drugi strani svojo posebno izdajo Stadia Founder Edition za isti znesek ponudil s kontrolerjem Stadia, Cromecast Ultra in tremi meseci premium naročnine. Kontroler bo možno dobiti tudi posebej, in sicer za $69, ampak lahko uporabimo tudi Xbox ali PS4 kontroler.


Ko enkrat potečejo trije testni meseci Founder izdaje storitve, bo Stadia stala $10 na mesec za Stadia Pro storitev, ki bo vsebovala dostop do nekaterih iger (za zdaj še ne vemo, katerih) in 4K/60fps pretočnost. Google med drugim načrtuje izid Stadia Base storitve, ki bo brezplačna, vendar omejena na 1080p pretočnost ter stereo zvok. Izid dotične storitve je načrtovan v naslednjem letu.


Microsoft še ni razkril podrobnosti glede cene ali višine naročnine za svojo storitev xCloud, znano pa je, da bomo lahko uporabili svojo Xbox One konzolo v breplačno »streaming« platformo. Microsoft načrtuje prve javne teste xClouda letos oktobra.


Kaj se zgodi, če sem že plačal za Microsoftovo naročnino kot je recimo Xbox Game Pass?

Microsoftov Xbox Game Pass bi naj po vseh napovedih ostal del velikega preskoka na xCloud pretočnost igranja iger. Game Pass vključuje več kot 100 iger za $9.99 na mesec, vendar trenutno niso vključene v pretočnost Xbox konzol – za igranje teh iger jih je potrebno prenesti. Microsoft je poleg tega pred kratkim izdal še Xbox Game Pass Ultimate, ki vključuje še Xbox Game Pass za Xbox in zdaj tudi za PC, kar je dobra dopolnitev poleg dostopa Xbox Live Gold za $14.99 na mesec.


Microsoft se že kar nekaj časa osredotoča predvsem na Xbox Game Pass, ki bo brez dvoma odigral veliko vlogo v xCloud »game streamingu«. Trenutno ostaja še neznanka, koliko bo vse to stalo in kdaj bo storitev na voljo.


Kaj se zgodi, če sem že kupil katero od iger, ki bodo na voljo?

Za zdaj ni jasno, ali vam bo Microsoft dovolil igranje iger, ki ste jih že kupili, ne da bi igro ponovno kupili – mogoče le, če gre za pretočnost direktno iz vaše Xbox konzole ali pa so igre del Game Pass naročnine (glejte zgoraj).


Kar pa se tiče Google Stadia platforme, je že potrjeno, da boste igro morali kupiti znova.


Obstaja pa vseeno možnost, da boste lahko z igranjem v oblaku nadaljevali tam, kjer boste končali. Google že poroča o tem, da bo zgornji postopek na voljo pri igri Destiny 2, obenem pa že potekajo novi dogovori glede dodatnih založnikov. Kot primer dobre prakse velja izpostaviti Nvidia GeForce Now beta verzijo, ki nam omogoča, da iz Stem oblaka potegnemo vse shranjene igre.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več