Računalništvo, telefonija
28.02.2020 16:00

Deli z drugimi:

Share

Globalni trg 5G omrežja: Kdo so ključni akterji in kako bo videti prihodnost te tehnologije?

Globalni trg 5G omrežja: Kdo so ključni akterji in kako bo zgledala prihodnost te tehnologije?
Globalni trg 5G omrežja: Kdo so ključni akterji in kako bo zgledala prihodnost te tehnologije?

Nova generacija brezžičnega omrežja je med nami in kar nekaj držav se bojevito bori za prevlado na globalnem trgu 5G tehnologije. Ponudniki telekomunikacijskih storitev so do konca leta 2019 vzpostavili 5G omrežja v 18-ih državah, v letošnjem letu pa naj bi kar petina svetovnih držav že imela 5G storitve.


Če se sprašujete, zakaj si države tako prizadevajo za vodilna mesta na trgu 5G tehnologije, je odgovor sila preprost. Zmagovalec bo imel za več kot desetletje konkurenčne prednosti. Za med seboj povezano družbo in svet je širjenje 5G tehnologije ključno – tehnične nadgradnje bodo izredno pospešile uporabo transformativnih tehnologij in izboljšale kakovost delovanja starih.


5G tehnologija bo služila kot ogrodje četrte industrijske revolucije, postala pa bo tudi globalni narekovalec trendov za celotno področje povezljive tehnologije. Spletni portal Business Insider piše, da naj bi 5G tehnologija v naslednjih 15-ih letih v globalno ekonomijo prinesla 2,2 bilijona ameriških dolarjev.


V poročilu Global 5G Landscape Report, je Business Insider Intelligence identificiral tri države – ZDA, Južna Koreja in Kitajska – ki bodo glavne pri 5G revoluciji.


Pa si poglejmo nekaj ključnih izvlečkov iz poročila:

  • ZDA so leta 2018 zagnale prvo komercialno 5G storitev na svetu in so do konca 2019 že ponujale dva-krat toliko komercialnih 5G storitev, kot naslednja zasledujoča država. ZDA so se poslužile strategije privatnega sektorja ob vpeljavi 4G tehnologije, ki jim je takrat pomagala, da so hitro postali vodilni na področju te tehnologije. Dotična strategija je narejena na principu avtonomije operaterjev, ki imajo vsak svojo razvojno strategijo in metode. To pospešuje pojav konkurence in na koncu tudi inovacije ter nove investicije kot rezultat.
  • Južna Koreja je bila druga država na svetu, ki je zagnala 5G omrežje in je trenutno na dobri poti, da postaja globalni vodja na področju penetracije 5G tehnologije. Hitrost razvoja dotične tehnologije je v veliki meri odvisna od tega, kako dovzetna je vlada za spremembe. V Južni Koreji vlada intenzivno spodbuja razvoj, hkrati pa skrbi za regulacijo telekomunikacije.
  • Kitajska je največji mobilni trg na svetu in do leta 2025 bi naj po številu povezav in omrežij postala še največji trg 5G tehnologije. Tudi kitajska vlada, podobno kot v Južni Koreji, spodbuja razvoj tehnologije in si želi postati najmočnejši akter na področju 5G tehnologije.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več