Računalništvo, telefonija
28.07.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Google, Amazon in Wish prepovedali prodajo izdelkov z nacističnimi motivi

Po tem, ko so pri BBC raziskovali spletno ponudbo izdelkov z nacističnimi, neonacističnimi in drugi fašističnimi motivi, so se pri tehnoloških velikanih Google, Amazon in Wish odzvali z njihovo prepovedjo. Prepovedani so, denimo, izdelki ku-klux klana, zastave s kljukastimi križi in nekateri drugi.
Google, Amazon in Wish prepovedali prodajo izdelkov z nacističnimi motivi
Google, Amazon in Wish prepovedali prodajo izdelkov z nacističnimi motivi

Kot navajajo pri BBC, so na omenjenih spletnih portalih ponujali tudi knjige z neonacistično vsebino, algoritmi Amazona in Wisha pa so obiskovalcu ponudili tudi druge podobne izdelke. Na to se je odzval Oren Segal, predstavnik ADL (organizacije za boj proti sovraštvu), ki je dejal, da morajo imeti spletni ponudniki nadzor nad tem, kaj algoritem ljudem dejansko ponuja.

Na Amazonu so prodajalci ponujali neonacistične zastave z nordijskim križem, ki je simbol borcev za belo nadvlado, t.i. white suprenacistov. Eden od obiskovalcev je pod izdelkom zapisal komentar, “naj Amazon ne bi smel dopuščati prodaje takšnih izdelkov”. Nekdo drug se je v komentarju odzval, “da bi bila takšna zastava primerna za udeležbo na paradi” ter se Amazonu zahvalil za ponudbo. Vse sporne izdelke so sedaj pri Amazonu umaknili.

Pri Amazonu so se na umik izdekov odzvali s komentarjem, da so skladno s politiko delovanja kaznovali tudi ponudnika teh izdelkov, saj z njihovo prodajo krši Amazonova pravila. Pri Googlu so dejali, da se borijo proti vsakršnemu spodbujanju sovraštva, čemur namenjajo veliko truda. “Vsakršna takšna dejanja obsojamo, ponudbo pa odstranimo takoj, ko jo zaznamo,” so dejali za BBC. Pri Wishu poudarjajo tudi pomen skrbi za preprečevanje, da bi se takšni izdelki ponovno pojavili na spletu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710