Računalništvo, telefonija
31.01.2019 14:00

Deli z drugimi:

Share

Hekerji ukradli podatke o 14.000 pacientih z virusom HIV

Hekerji ukradli podatke o 14.000 pacientih z virusom HIV
Hekerji ukradli podatke o 14.000 pacientih z virusom HIV

V Singapurju je prišlo do velikega hekerskega napada, v katerem naj bi nepridipravi prišli do podatkov 14.000 ljudi, ki so jim postavili diagnozo HIV – med njimi so tujci, domačini in predvsem veliko mladih. Na dan so torej končno prišle podrobnosti o hekerskem vdoru iz leta 2016. Kot vse kaže naj bi bil odgovoren za napad HIV-pozitiven američan, katerega partner je singapurski zdravnik. Dotični hekerski napad se je zgodil samo nekaj mesecev po tem, ko je bilo zlorabljenih preko 1,5 milijona kartotek državljanov Singapurja, med drugim tudi kartoteka predsednika vlade, Lee Hsies Loonga.

V zadnjem napadu naj bi bili vključeni podatki o imenih, naslovih, HIV statusih in ostalih informacijah. Uradne oblasti poročajo, da so bili zlorabljeni podatki 5.400 prebivalcev Singapurja in 8.800 tujcev, ki so od leta 2013 bili vpisani v register.

Kdo je odgovoren za napad?

Oblasti verjamejo, da se za napadom skriva ime 33-letnika iz ZDA, ki je od leta 2008 živel v Singapurju. Mikhy Farrera-Brochez (na sliki) je bil leta 2016 obsojen in zaprt zaradi ponarejanja dokumentov in poslov z drogami, lansko leto pa je bil deportiran.


Govora ja o nekdanjem partnerju Ler Teck Sianga, nekdanjega direktorja singapurskega National Publick Health Unit, ki je bil obtožen za pomoč Farreri-Brochezu pri ponarejanju zdravstvenih kartotek, s čimer je prikril HIV pozitiven status. Po pisanju portala bi naj Ler dal svojo kri namesto Farrera-Brocheza, da je lahko ta vstopil v državo. V izjavi za medije je Ministrstvo za zdravstvo obtožilo Lera, da je prisostvoval pri goljufiji in ni sodeloval z oblastmi pri rokovanju z zaupnimi podatki. Šele leta 2016 bi naj opazili, da ima Američan zaupne podatke, vendar so hkrati mislili, da so vse podatke zavarovali in zavzeli tamkajšnji policisti.


Predstavnik policije je povedal, da so bili 22. januarja obveščeni, da bi naj Farrera-Brochez še vedno posedoval HIV register, v katerem so bili zaupni podatki 14.000 pacientov. “Zelo mi je žal, da je eden od nekdanjih zaposlenih, ki je imel vse avtorizacije za dostop do zaupnih informacij v HIV registru, kršil varnostna pravila oz. ni upošteval vseh predhodno zastavljenih navodil”, je povedal minister za zdravstvo Gan Kim Yong.


V ponedeljek bi naj uradniki na ministrstvu skušali priklicati “praktično vse”, ki so trenutno nastanjeni v Singapurju, in vse domačine, ki so na seznamu, vendar jim je uspelo stopiti v kontakt s samo 900 posamezniki in posameznicami. Takoj je bila vzpostavljena posebna linija, prav tako pa bo ministrstvo zagotovilo kakovostno svetovanje in morebitne druge storitve. Minister je na koncu še dodal, da verjame, da je Farrera-Brochez nekje v tujini, vendar še ne ve, kje. “Še vedno obstaja določen odstotek možnosti, da javno širi informacije”, je opozoril gospod Chan.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več