Računalništvo, telefonija
17.06.2019 17:04

Deli z drugimi:

Share

Iskanje službe v času umetne inteligence: 5 praktičnih nasvetov

Iskanje službe v času umetne inteligence: 5 praktičnih nasvetov
Iskanje službe v času umetne inteligence: 5 praktičnih nasvetov

Če v zadnjih letih niste iskali nove zaposlitve, imamo za vas pomembno novico, stvari so se močno spremenile in še naprej se bodo spreminjale, zahvaljujoče se umetni inteligenci. Po podatkih raziskave Korn Ferry Global, 63% respondentov pravi, da je umetne inteligenca spremenila način rekrutacije v njihovih organizacijah. Ne samo, da morajo iskalci zaposlitve najprej priti mimo človeških rekruterjev, prepričati morajo tudi umetno inteligenco, ki postaja vse bolj sofisticirana. Rekrutacija in zaposlovanje novih ljudi je za podjetja stroškovno gledano precejšen zalogaj in zato si podjetja želijo najti takšne kandidate, ki bodo dalj časa ostali pri njih in povrnili investicijo v samo fazo zaposlovanja.


Tukaj je nekaj najbolj pomembnih stvari, katere morajo kandidati in organizacije imeti v mislih, ko vključujejo umetno inteligenco v proces iskanja zaposlitve oz. novo zaposlenih.


Kako umetna inteligenca pomaga pri procesu iskanja novih kadrov

Prav tako kot v vseh ostalih industrijah ima umetna inteligenca potencial, da avtomatizira nekatere procese in s tem prihrani dragoceni čas tistih, ki se ukvarjajo s kadrovanjem. Obstaja kar nekaj načinov, kako umetna inteligenca pomaga pri procesu iskanja novih kadrov in na drugi strani pri procesu iskanja novih zaposlitev. Ta članek tore ni namenjen zgolj tistim, ki s pomočjo umetne inteligence iščejo nove kandidate, temveč predvse iskalcem zaposlitev, ki morda več let niso bili v situaciji, ko so iskali službo, zdaj pa je način iskanja povsem drugačen kot nekaj let nazaj.


Kandidati, ki iščejo novo zaposlitev, lahko uporabijo AI orodja za iskanja novih prostih pozicij, ki se skladajo z njihovimi specifičnimi seti veščin, prav tako pa lahko na tak način najdejo organizacije s organizacijsko kulturo, ki jim karseda najbolje ustreza. Podobno lahko umetna inteligenca bolj učinkovito odkrije nove kadre za določena delovna mesta, glede na specifične zahteve podjetja.


Ko pride do avtomatizacije analiziranja CV-jev, je postopek precej bolj učinkovit – to nosi prednosti tako za kandidate kot za celotne oddelke ravnanja s človeškimi viri. Poleg tega se lahko rekruterji bolj natančno posvetijo analizi kandidatov, saj se jim ni potrebno ukvarjati z analizo CV-jev, ki pogosto zahteva veliko časa.

AI boti so v današnji fazi razvoja že zelo odzivni in lahko brez težav pomagajo kandidatom pri izpolnjevanju prošenj ali raznoraznih zaposlitvenih obrazcev. S tem, ko podjetja v fazi kadrovanja vključijo bote, umetna inteligenca še enkrat več olajša delo zaposlenim, ki se še enkrat več lahko osredotočijo na njihove prioritetne naloge.


Umetne inteligenca je tista, ki organizacijam pomaga pri izogibanju pristranskosti, ki se v procesu rekrutiranja vedno pojavi, ko o kandidatih odločajo ljudje. Poleg tega pa lahko umetne inteligenca pomaga pri identifikaciji priložnosti za rast obstoječih zaposlenih, potreb po izobraževanjih in nadaljnjih napredovanjih. Umetna inteligenca je tista, ki dejansko je sposobna povezati in narediti povezave med novimi priložnostmi razvoja zaposlenih in prihodi novih zaposlenih.


Izzivi, ki jih prinašajo orodja umetne inteligence v proces rekrutiranja

Kandidati se morajo naučiti, kako prilagoditi svoje življenjepise in CV-je, da bi zadovoljili umetno inteligenco in algoritme. Umetna inteligenca bo predstavljala tisto “prvo linijo” in prvi filter rekrutiranja, s čimer bo proces hitrejši, za iskalce zaposlitve pa popolnoma drugačen kot smo ga bili navajeni. Če kandidati ne prilagodijo besedila, ne bodo prišli skozi prvi filter za pridobitev novih zaposlitev, ki bi sicer lahko bile ravno prave za njih. Pripravljeni morajo biti med drugim tudi na avtomatizirane intervjuje, katere vodijo AI boti in ne človeški rekruterji oz. kadrovniki. Ravno pred kratkim smo zasledili svetovalne agencije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem kandidatov, kako »premagati umetno inteligenco«. To samo kaže na to, da ljudje počasi sprejemamo umetno inteligenco tudi na področje iskanja služb, trend pa se bo samo še stopnjeval.


Umetne inteligenca omogoča organizacijam, da pregledajo ogromno stičnih točk z vsakim izbranim kandidatom. Ne samo to, da so pod drobnogledom profili na družbenih omrežjih, možno je celo narediti celoten digitalni odtis posameznika – to brez umetne inteligence in zgolj s človeškimi zaposlenimi nikakor ne bi bilo mogoče. To vzbudi zanimivo vprašanje zasebnosti, in sicer, katere informacije se lahko dejansko uporabijo za gradnjo profila kandidata in kako potem ta profil uporabiti za izbor.


Poleg tega, da umetna inteligenca zajema ogromne količine podatkov, da bi delovala pravilno, se lahko sproti tudi prilagaja na pristranskost človeka in algoritmov, če ti delujejo na tem principu. Dodatno se razvijalci soočajo z izzivi na področju obnašanja, delovne etike in ostalih atributov, ki jih nek robot težko kritizira, ampak so ravno ti faktorji vedno del zaposlitvenega procesa.


Praktični nasveti za iskalce zaposlitve, ki se v procesu iskanja zaposlitve soočajo z umetno inteligenco:

1. V vaših CV-jih in spremnih pismih uporabljajte ključne besede, ki so relevantne za iskano pozicijo

Ko pripravljate tekstovni material za prošnjo za zaposlitev, bodite pozorni na besede, ki se skladajo s terminologijo in ključnimi besedami za objavljeno pozicijo. Če nekdo od vas zahteva, da obvladate nek program kot je Google Analytics, potem v CV nujno vključite Google Analytics. Prav tako pa vsakem koraku izpostavite, da obvladate dotični program.

2. Pišite karseda človeško

Prepričajte se, da so vaši materiali berljivi in slovnično brezhibni. Ne glede na to, da bo vaš CV pregledoval bot ali nek algoritem, ne pretiravajte s ključnimi besedami oz. ne prilagajajte teksta računalniku. Če vam uspe priti mimo botov, bodo vaš CV še vedno pregledali ljudje in verjemite, da ti ne bodo zadovoljni s predstavljenimi izkušnjami in veščinami, če bo sam tekst in slovnica površna.

3. Poskrbite za spletni profil

Na eni strani morate biti pozorni na to, da je vaš spletni profil, digitalni odtis zgleden, po drugi strani pa morate biti pozorni, da sploh imate neko spletno prezenco. Najprej seveda poskrbite za vaš LinkedIn profil, ki naj bo prilagojen novemu delovnemu mestu, ki ga lovite.

4.Ne pozabiti javno objaviti vaših kontaktnih informacij

Poskrbite za to, da vas AI programske oprema in rekruterji na enostaven način lahko kontaktirajo. Pogosto se zgodi, da ljudje izpustijo lepe priložnosti za zaposlitev, če imajo vse svoje spletne nastavitve nastavljene kot zasebne. Lahko si celo ustvarite poseben elektronski naslov za iskanje službe in nastavite Google Voice številko, s čimer zagotovite, da vas vsi najdejo.

5. Pripravite se na digitalne intervjuje

Umetne inteligenca in razni boti ne bodo zgolj spremljali tega, kaj poveste med razgovorom za službo, temveč tudi to, kako poveste. Tukaj ne govorimo zgolj o izbiri besed, temveč tudi o obraznih izrazih in govorici telesa.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50