Računalništvo, telefonija
09.11.2018 20:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj bi se zgodilo, če bi se umetna inteligenca začela zavedati sama sebe?

Kaj bi se zgodilo, če bi se umetna inteligenca začela zavedati sama sebe?
Kaj bi se zgodilo, če bi se umetna inteligenca začela zavedati sama sebe?

Kaj sploh še povedati o umetni inteligenci, ko pa jo srečujemo praktično na vsakem koraku? Gre za eno največjih znanstvenih dognanj in zagotovo tehnologijo, ki v tem trenutku nosi ogromno težo. Imamo jo v družbenih omrežjih, varnostnih kamerah, energetskih sistemih, sistemih upravljanja s prometom, v mobilnih napravah, virtualnih asistentih in še bi se našlo. Eno pomembnejših področij, kjer lahko vedno bolj pogosto najdemo umetno inteligenco, so t. i. samozavedajoča se “človeška” bitja, ki to niso. Torej, kaj bi se zgodilo, če bi se umetna inteligenca začela zavedati sama sebe in bi razvila človeške lastnosti?

Matt Chessen, ameriški raziskovalec umetne inteligence in diplomat pravi, da obstajata dve definiciji umetne inteligence in da je predvsem ta, ki je nam bolj znana, tista, ki bo v prihodnje krojila dotično področje. Gre za “deep learning” in “machine learning”, obe pa spadata pod umetno inteligenco. Računalnik se tako uči iz predhodnih vzorcev – recimo računalnik se je naučil prepoznati slike mačk.

Potem imamo “narrow AI”, ki predstavlja umetno inteligenco, kjer sistem oz. računalnik postane mojster na določenem področju. Verjetno se vsi spomnimo, ko je Googlov “Alphago” premagal šahovskega mojstra.

Samozavedajoča se umetna inteligenca?

Ko začnemo govoriti o samozavedajoči se umetni inteligenci in robotiki, moramo pogledati na umetno inteligenco z “inteligenetnim modelom” Matta Chessena. Ta model se deli na umetno splošno inteligenco in umetno superinteligenco. To je umetna inteligenca, ki je sposobna izvesti vse, kar delamo ljudje oz. nas v določenih aktivnostih prekaša.

Paradoks Moravec pravi, da je največji izziv za umetno inteligenco izvajanje aktivnosti, ki se ljudem zdijo trivialne. V to kategorijo recimo spadajo najbolj enostavni mehanični gibi. Leta 2015 je večina raziskovalcev na področju umetne inteligence napovedala, da bo ta v roku 30 let zamenjala večino delovnih mest, ki jih danes zasedamo ljudje.

Umetna inteligenca ima potencial, da postane samozavedajoča, vendar tako kot pravi večina strokovnjakov na tem področju, bo za to potrebnega še kar nekaj časa. Kaj nam lahko prinese tovrstna umetna inteligenca, lahko le ugibamo, ampak napovedi kažejo, da bo dotična tehnologija zelo pomembna na vseh področjih življenja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več