Računalništvo, telefonija
26.02.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam pripravlja letošnja izdaja MWC-ja?

Kaj nam pripravlja letošnja izdaja MWC-ja?
Kaj nam pripravlja letošnja izdaja MWC-ja?

Po zadnjih napovedih bodo glavni oder kongresa MWC 2019 zavzeli upogljivi telefoni, 5G omrežje in “čarobne” geste. Ne glede na to, da se je južnokorejski gigant odločil, da letos izpusti MWC (pred tem Mobile World Congress), se lahko veselimo mnogih novih pametnih telefonov. Mobilna industrija trenutno čaka na “bum” dveh velikih revolucij na področju tehnologije mobilnih telefonov. Prva revolucija je seveda 5G omrežje, ki obljublja hitrejši internet in mnogo drugih izboljšav, druga revolucija pa prihaja iz naslova upogljivih pemetnih telefonov. Slednja tehnologija je bila nekako na vidiku zadnjih nekaj let, vendar je postala realnost šele pred kratkim. MWC obeta kar nekaj novih upogljivih telefonov.

MWC Barcelona 2019 bo potekal od 25. do 28. februarja. Torej, kaj lahko pričakujemo od letošnjega največjega mobilnega kongresa na svetu?

SAMSUNG

Samsungov dogodek Unpacked bo potekal skozi celoten naslednji teden, kar verjetno pomeni, da bodo tam predstavljeni produkti v veliki meri zasenčili MWC Barcelona 2019. Trenutno Samsung nima rezerviranega nobenega datuma na MWC-ju. Letošnji prvi dogodek Unpacked bi naj ponudil tri modele linije Samsung Galaxy S10, opremljene s procesorjem Snapdragon 855, ki trenutno spada v sam vrh procesorjev. Dotični modeli bi naj ponudili tudi več kamer kot si lahko sploh predstavljamo, govorice pa se širijo, da bi lahko dobili celo še 4. model – opremljen z omrežjem 5G, imenovan Galaxy S10 X (je pa tudi možnost, da bi ta model prišel šele pozneje letos).

Kar se tiče Samsungove nosljive tehnologije pričakujemo “športno” verzijo pametne ure Samsung Galaxy Watch — imenovano Galaxy Watch Active — ki bi lahko bila naznanjena skupaj z naslednjikom slušalk Gear IconX, ki naj bi nosile ime Galaxy Buds.

LG

LG je novinarjem poslal vabila za svojo novinarsko konferenco, v katerih se simbolično poslavlja od “ekranov na dotik”. Po naših napovedih gre za nekakšno referenco na napovedani LG G8 ThinQ, ki bo opremljen z “2019 specifikacijami”, med katerimi najdemo Qualcomm Snapdragon 855, 4K ekran in veliko tanjši rob od predhodnika LG G7 ThinQ. Torej kaj pomeni fraza “goodbye touch”? O tem sicer ni bilo veliko govora, vendar obstaja možnost, da bi LG lahko v svoje telefone inkorporiral “air-gesture” navigacijski sistem.


Tudi LG bi lahko predstavil svoj 5G pametni telefon, ki ga razvijajo skupaj s podjetjem Sprint in bi naj izšel v prvi polovici leta 2019. Nove govorice razkrivajo, da bi ta telefon lahko bil LG V50 ThinQ 5G, kar pomeni, da bomo dobili napravo serije G in V. Poleg vsega tega obstaja majhna možnost, da bo LG govoril o svojem lastnem upogljivem telefonu, ki je bil v originalu načrtovan za CES 2019.

GOOGLE

Google se je doslej nekako izogibal predstavljanju nove strojne opreme na MWC-ju, smo pa namesto tega vedno dobili kakšne novosti na področju programske opreme. Lansko leto je tako Google poskrbel za novo izdajo operacijskega sistema Android Go, pred tem pa smo bili deležni novosti na področju asistenta Google Assistant. Tudi letos pričakujemo zanimive lastnosti, je pa res, da se o Googlu v zadnjem času ni ravno veliko govorilo.


Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko Google letos presenetil in stopil iz svoje klasične cone. V zadnjem času govorice kažejo predvsem na novi model, neko srednjo cenovno varianto modela Pixel 3 — imenovan Pixel 3 Lite ali Pixel 3a ki naj bi bil v letošnjem letu eden najboljših med cenovno dostopnejšimi pametnimi telefoni. Po tem, ko je Google izpustil srednjecenovne modele telefonov Nexus, bi lahko dva Android telefona, ki bi bila denarnicam bolj prijazna, še kako dobrodošla za potencialne kupce.


HUAWEI

Huawei je potrdil, da bo na letošnjem MWC-ju predstavil 5G napravo. O 5G tehnologiji je bilo ogromna govora in ravno Huawei je na trenutke dvigoval največ prahu na tem področju. Huawei bi naj k 5G tehnologiji dodal še upogljivi ekran. Prav ste slišali, Huawei bo predstavil upogljivi 5G pametni telefon in MWC bo na ta račun pritegnil še kakšnega obiskovalca več. Po zadnjih napovedih bo dotična naprava opremljena z lastnim Huaweijevim procesorjem, telefon pa naj bi šel v redno prodajo to poletje. Američani se seveda ne smejo nadejati, da bi naprava bila na voljo v ZDA, kajti samo spomnimo se, koliko ovir in sporov je bilo na račun Huaweija in razvoja 5G tehnologije.


SONY

Od Sonyja se pričakujejo določene novosti, kajti razposlali so vabila za svojo novinarsko konferenco. Po napovedih portala Digital Trends obstaja največja možnost za novo Sonyjevo napravo, Xperia XZ4, ki bi naj bila opremljena s procesorjem Snapdragon 855, tremi kamerami na zadnji strani naprave, poleg tega pa naj bi novi model imal ožje robove. To je zagotovo slaba novica za vse tiste, ki niste ravno ljubitelji manjših pametnih telefonov.


LENOVO/MOTOROLA

Če smo čisto pošteni, nismo ravno prepričani, kaj lahko pričakujemo od Motorole in njenih lastnikov Lenovo. Če pogledamo nekoliko za nazaj, je Motorola po navadi predstavila novi Moto G model, ampak bi se tudi to lahko letos spremenilo, namreč Motorola pripravlja poseben dogodek, kjer naj bi predstavila cenovno ugodnejše modele.


Za letos je tako bolj verjetno, da bomo dobili nadgradnjo in končno tudi izid naprave 5G Moto Mod, ki je bila naznanjena lansko leto, poleg modela MotoZ3. Seveda pa tako kot vsi ostali akterji tudi Motorola razmišlja v smeri upogljivih telefonov, ki bi naj bil narejen na principu modela Razr. Za zdaj ostaja še neznano, ali bo Motorola izkoristila MWC 2019 za kaj takega.


HMD GLOBAL (NOKIA)

Podjetje HMD je že naznanilo tri naprave, ki bodo prišle na trg ZDA – velik korak za širitev znamke Nokia v ZDA – vendar smo lahko kljub temu prepričani, da bo tudi MWC 2019 prinesel nekaj novih Nokia pametnih telefonov. Dolgo časa smo čakali na Nokio 9 PureView in kot vse kaže bo ravno letošnji MWC tisti dogodek, kjer bomo spoznali novi “flagship” telefon. Gre vsekakor za bizaren dizajn, misleč na 5 zadnjih kamer, kar samo dodatno dviguje napetost pred izidom.

Drugi paket govoric se naslanja na še en novi model. Tokrat cenovno ugodnejši model Nokia 6.2, ki bo po vseh napovedih na tržišče prišel še v prvi polovic leta 2019. Za HMD je značilno, da je v zadnjih letih na MWC-ju vselej predstavil prenovljeno verzijo retro model: MWC 2017 je dal novo Nokio 3310, lansko leto smo dobili prenovljeno verzijo modela 8110 in tudi letos, sicer malo verjetno, vendar vseeno ostaja možnost, da bi spet dobili novo “throwback” napravo.


ONEPLUS

Kot vse kaže OnePlus ne bo izkoristil letošnjega kongresa za predstavitev modela OnePlus 7. Prvi letošnji model OnePlus je napovedan za maj, pomembno pa je poudariti, da OnePlus še nikoli ni predstavil novega telefona na MWC-ju.


Ne glede na vse pričakujemo nove informacije o OnePlus 5G telefonu, o katerem je v zadnjem času bilo veliko govora. Čeprav je tudi ta napovedan okrog maja, torej približno takrat kot OnePlus 7, bi lahko podjetje izkoristilo ta kongres za to, da ustvari dobro vzdušje okrog težko pričakovane naprave. Dotična naprava bi lahko bila opremljena s podobnimi lastnostmi kot naslednji OnePlus model, vsekakor pa lahko pričakujemo, da bo 5G naprava nekoliko dražja.


HTC

O novih HTC mobilnih napravah ni veliko informacij, je pa HTC vseeno potrdil, da bodo predstavili novo napravo. Le kakšen bi lahko bil tale novi model? Medtem ko za HTC U13 ni nekih realnih možnosti, govorice kažejo, da HTC razmišlja o novem HTC U12 Life modelu s 6GB RAM-a in 128GB pomnilniškega prostora. Na drugi strani je veliko bolj verjetno, da bo HTC predstavil novosti na področju programske opreme. HTC dolgo časa razvija platformo DeepQ, AI platformo, ki je v celoti plod HTC-jevega znanja.


ASUS

Medtem ko o Asus ni bil preveč radodaren z informacijami o svojih novostih, je v preteklih letih vedno predstavil kakšno novo napravo. Za letošnje leto najbolj težko pričakujemo naslednjika modela Asus Zenfone 5 Zenfone 6. Zenfone 5 je bil deležen številnih kritik na račun kopiranja iPhona X in ravno zato so pričakovanja o Zenfonu 6 toliko večja. Tokrat bi naj Zenfone 6 bil povsem drugačen od vseh dosedanjih modelov, predvsem kar se tiče odprtine v zgornjem delu ekrana. Pred kratkim je Asus predstavil še en koncept — the Asus Zenfone 5 Max o katerem pa trenutno nimamo oprijemljivih informacij.


TCL (BLACKBERRY/ALCATEL)

Korporacija TCL, ki izdeluje telefone Alcatel in ima licenco za blagovno znamko BlackBerry, je v preteklosti že uporabila MWC za predstavitev svojih telefonov kot sta recimo BlackBerry Key2 in KeyOne, kar pomeni, da ne smemo biti presenečeni, če bi tudi letos dobili kak novi model. Za zdaj nimamo nobenih informacij o tem, kako bi se naj novi “BlackBerry Key 3” imenoval, zaradi česar tudi nismo prepričani, ali bo MWC tisti kraj, kjer bo TCL predstavil novo napravo. Podjetje je za Digital Trends med drugim tudi potrdilo, da ne načrtujejo izdajo 5G pametnega telefona v letu 2019, torej obstaja možnost, da MWC ne bo prinesel ničesar novega.


HONOR

Podjetje Honor je ravno pred kratkim predstavilo model Honor View 20, kar pomeni, da lahko pričakujemo kratko pavzo na letošnjem MWC-ju. Nekateri so sicer napovedali, da bi lahko dobili novi Honor 11, ampak za to obstaja majhna verjetnost.


XIAOMI

Enako kot Oppo je Xiaomi izkoristil lansko leto za širitev na nove trge. Iz tega naslova lahko pričakujemo, da bo tudi letošnji MWC prinesel kakšno novo Xiaomi napravo. Obstaja verjetnost, da bi lahko dobili 5G verzijo modela Mi Mix 3, prav tako pa se nadejamo kakšne novosti na področju upogljivih naprav. Xiaomi je v zadnjem času precej časa namenil razvoju svojega “in-display” čitalca prstnih odtisov, kar pomeni, da bi lahko tudi na tem področju predstavil kakšno novost ali dve.


Še več 5G tehnologije

5G” bo po vsej verjetnosti najbolj vroča tematika ne samo letošnjega MWC-ja, temveč kar celega leta. Za to pa obstaja povsem dober razlog, kajti 5G tehnologija je naslednja velika stvar na področju mobilnih omrežij. MWC 2019 bo zagotovo ogromna in pomembna platforma, ki bo dejansko pokazala, kaj 5G tehnologija zmore. Zapomniti si moramo, da če kupimo 5G telefon, to pomeni, da je v tem trenutku pripravljen na 5G tehnologijo, kar pa pomeni, da boste primorani počakati na ponudnike mobilne telefonije, da izvršijo inkorporacijo 5G omrežja. To bo zagotovo še trajalo nekaj let in zato moramo z dotično tehnologijo biti zelo potrpežljivi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več