Računalništvo, telefonija
14.01.2021 10:37
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj pričakujemo od Tesle v letu 2021?

Kaj pričakujemo od Tesle v letu 2021?
Kaj pričakujemo od Tesle v letu 2021?

Od Cybertrucka do Semija, Roadsterja in nove tovarne Gigafactory. Če se Tesline ambiciozne napovedi uresničijo, Elona Muska in ekipo čaka veliko leto.

Tesla je znana po mnogih vrhunskih dosežkih, med katerimi nikakor ni doseganje zastavljenih rokov. Ne glede na to glavni izvršni direktor Elon Musk za leto 2021 načrtuje velike stvari. Če k temu prištejemo še nenormalno rast vrednosti podjetja v 2020, ima Tesla dovolj virov, da ambiciozno zastavljene načrte tudi uresniči. Pa si poglejmo, zakaj bi leto 2021 lahko bilo tako uspešno za proizvajalca električnih vozil.

Preden pa se lotimo napovedi za leto 2021, naj samo spomnimo, da je mnogo od spodaj napovedih stvari bilo v resnici obljubljenih že v 2020 – če ne že kakšno leto prej. Verjetno se bo tudi letos zgodilo, da bo Tesla določene projekte prestavila v prihodnost. Za zdaj, če bo vse šlo po načrtih, lahko od Tesle v 2021 pričakujemo naslednje …

Tesla Cybertruck

To je brez dvoma najtežje pričakovana stvar na seznamu. Musk je vozilo predstavil konec leta 2019 in letos bi naj končno stekla tudi proizvidnja. Prvi je na vrsti najmočnejši tri-motorni model, pozno v 2021 bi naj sledil Cybertruck z dvema motorjema, leta 2022 pa prihaja še najbolj cenovno dostopen model z enim motorjem.

Tesla za zdaj ni uradno potrdila kakršnekoli zamude pri proizvodnji Cybertrucka, vendar, kot že omenjeno, držanje časovnih rokov ni ravno najmočnejša vrlina Muska. Vsekakor si vsi želimo, da bi Cybertruck letos zapeljal na ceste, hkrati pa ne bomo niti malo presenečeni, če električni poltovornjak letos ne bo ugledal luč sveta – sploj v kakšnih pomenljivih količinah.

Nova tovarna Gigafactory

Začetek obratovanja nove Gigafactory tovarne v Austinu v Texasu se terminsko sklada z načrtom proizvodnje zgoraj izpostavljenega Cybertrucka. Trenutno je tovarna še v gradnji, bo pa to novi dom izvenzemeljskega električnega poltovornjaka. Po zadnjih podatkih bi naj tovarna z obratovanjem pričela v začetku maja letos.

Nova Gigafactory tovarna bo posebna iz večih razlogov. To bo Teslina prva tovarna zgrajena iz ničle, namreč kalifornijska tovarna je bila predhodno v last GM/Toyote. Drugi pomemben doprinos nove tovarne bo tudi širitev možnosti proizvodnje za Model Y, ki bo namenjen predvsem trgu zahoda ZDA. Tretja pomembna lastnost tovarne pa bo tudi to, da bodo v njej nastajali modeli Tesla Semi. Če torej Tesla želi v letu 2021 še naprej rasti, bo nova Gigafactory še kako pomemben del zgodbe.

Tesla Semi

To je že nekaj časa eden tistih projektov, katere Tesla nikakor ne more spraviti v pogon. Proizvodnja modela Semi bi morala steči že pred dvema letom, po tem, ko je proizvajalec razburkal javnost s predstavitvijo vozila. Številne korporacije so takoj pograbile idejo električnega tovornjaka, ki bi prevažal njihove izdelke, vendar razen nekaj malega testov in zelo redkih srečanj v živo nismo bili deležni ničesar novega v zvezi s tovornjakom Semi.

Kje tiči problem, ki zaustavlja proizvodnjo, ni popolnoma jasno. Dejstvo pa je, da bi lahko novi proizvodni obrat v Texasu letos omogočil, da se Muskova ekipa loti tudi tega projekta. Walmart in ostali trgovci že nestrpno čakajo.

Tesla Roadster

Od treh potrjenih vozil v portfelju Tesle se zdi, da ima Roadster najmanj realne možnosti, da dejansko začne s proizvodnjo. Elon Musk je sicer večkrat že povedal, da bo proizvodnja električnega športnega avtomobila končno stekla, ko bo tovarna v Texasu zgrajena, vendar še vedno nismo čisto prepričani, da bo do tega dejansko prišlo. Poleg tega je namreč dejal, da je proizvodnja Cybertrucka in Semija večja prioriteta. Torej Roadster skoraj gotovo ne bo zapeljal na ceste v 2021, če pa že slučajno pride do spremembe, pa lahko zagotovo pričakujemo, da bo proizvodnja potekala v Kaliforniji in ne v Texasu.

Nemška tovarna Gigafactory

Ne samo to, da Tesla gradi novo tovarno v Texasu, še ena Gigafactory nastaja le streljaj iz Berlina v Nemčiji. Ko bo zgrajena še nemška Gigafactory, bo Teslina proizvodnja potekala v Severni Ameriki, Aziji in Evropi. Ne samo, da bo evropska tovarna pomagala pri dobavi vozil na lokalni ravni, tovarna bi lahko bila ključna osnova za naslednjo veliko napoved, ki jo imamo na seznamu.

Možnost poceni modela za 25.000 ameriških dolarjev

To je zadnji novi avtomobil na seznamu in čeprav je tale zelo malo verjeten, je še vedno možen. Ob koncu lanskega leta je Musk začel namigovati na idejo o Teslinem modelu za 25.000 ameriških dolarjev. To sicer ni prvič, da je Musk omenil poceni vozilo, vendar pa imamo zdaj končno malce več materiala, da lahko verjamemo, da bo novi model dejansko zaživel – mogoče celo letos.

Kot smo že večkrat izpostavili Tesla ni ravno najboljša v doseganju terminskih planov, po drugi strani pa je odlična v napovedovanju novih modelov leta preden ti dejansko zapeljejo na ceste. Če Tesla dejansko načrtuje takšno vozilo, bi lahko bilo leto 2021 pravo, da ga predstavi, dve ali tri leta pred začetkom proizvodnje.

Več trgov

Medtem ko je zdaj dokaj enostavno dobiti Teslo v vseh večjih mestih ZDA, Tesla še vedno ni prisotna na vseh največjih svetovnih trgih. Med njimi je tako tudi Indija. Po zanesljvih virih bi naj v letu 2021 prišlo tudi tukaj do spremembe. Kot vse kaže bo Tesla obiskala tudi Indijio, in sicer s svojim najbolj cenovno ugodnim Model 3.

Več servisnih centrov

Glede na to, da Tesla nima tradicionalne franšize, kot ostali proizvajalci avtomobilov, ne preseneča, da Teslini deli in servisne storitve niso uspeli slediti prodajnim ambicijam. V letu 2021 bi naj Tesla resno pristopila k reševanju te problematike in odprla novi servisni center vsak teden, celo leto. V letu 2019 je Teslina prodaja zrasla za 50%, medtem ko je razširjenost servisnih storitev zrasla zgolj za 12%. V letu 2021 lahko pričakujemo, da se bo situacija izboljšala, kar bi posledično pomenilo zmanjšanje čakalnih vrst, več lokacij in seveda bolj zadovoljne stranke.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več