Računalništvo, telefonija
30.11.2019 16:00

Deli z drugimi:

Share

Kako dolgo drži baterija električnega avtomobila?

Kako dolgo drži baterija električnega avtomobila?
Kako dolgo drži baterija električnega avtomobila?

Glavna komponenta električnih vozil je baterija in ta spada v kategorijo produktov, ki niso večni. To preprosto pomeni, da se lastnikom električnih vozil zna zgoditi, da baterija ne bo zdržala celotnega cikla. Obstajajo številni faktorji, ki lahko precej skrajšajo življenjsko dobo baterije. Tako kot pri motorjih z notranjim izgorevanjem je tudi pri električnih avtomobilih življenjska doba (baterije) odvisna od tega, kje vozimo, kaj vozimo in kako vozimo.

V povprečju bi naj nova baterija zdržala približno pet let, če deluje v idealnih pogojih. Ta doba lahko varira, z idealnimi pogoji pa mislimo predvsem na kondicijo električnega sistema vozila, polne cikle polnjenja baterije in temperature.

K temu moramo prišteti še celoten električni sistem vozila, ki je zgrajen iz mnogih pomembnih delov in vsak posebej lahko vpliva na življenjsko dobo baterije. Mislimo na primere okvar in predolgega ignoriranja različnih težav. Na tej točki je pomembna predvsem preventiva, kar pomeni, da moramo biti pazljivi na zgodnje opozorilne znake.

Kar pa se tiče polnih polnilnih ciklov, si moramo zapomniti, da 12-voltna baterija v motor spravi precejšnjo količino elektrike vsakič, ko zaženemo motor. Če so naše poti dolge kak kilometer, alternator po vsej verjetnosti ne bo imel časa za polnjenje baterije. Ne želimo povedati, da bi morale biti vožnje vedno dolge, želimo povedati samo to, da avtomobil vsake toliko časa zapeljemo na 20- do 30-minutno vožnjo, s čimer zagotovimo, da se baterija napolni do mere, ki je potrebna.


Učinki, ki jih imajo ekstremne temperature na baterijo avtomobila, so relativno dobro poznani. Motor preprosto rabi več energije za zagon, ko temperature padejo pod ničlo. Mraz vpliva na baterijo tako, da je ta manj učinkovita. Baterija je manj zmogljiva, pa vendarle mora delati močneje, kar vsekakor ni ravno dobra kombinacija. Mnogi pa se ne zavedajo, da so visoke temperature še bolj škodljive kot mraz. Vzrok odpovedi motorja v novembru so lahko julijske temperature. Medtem ko je zagon poleti pogosto lažji, saj se dvignejo temperature v avtomobilu in bateriji, elektroliti oz. voda v njih evaporirajo, s čimer prihaja do korozije.


Zgoraj omenjeno tveganje je manjše, če je baterija v vozilu postavljena v zadnjem delu oz. pod zadnjimi sedeži. Še vedno se bo segrela, vendar je težava manjša, kot če je baterija v prednjem delu vozila. Na žalost pri tem nimamo kaj dosti za narediti. Najboljši način, kako vzdrževati baterijo je, da jo vsake toliko časa testiramo, če se le da, spomladi in jeseni, prav tako pa ne škodi, če imamo v avtomobilu par kablov, če slučajno pride do težav.


Kaj se zgodi, če baterija odpove?

Če se vam slučajno zgodi, da baterija odpove, pa naj bo to na dovozu hiše, na poti v službo, ali na dopustu, ni potrebe po paniki. Vedno obstaja način, kako v sorazmerno hitrem času spraviti avto v vozno stanje, ali ga spraviti vsaj do najbližje delavnice. Če ima avto ročni menjalnik, lahko začnemo s porivanjem v drugi prestavi in ko imamo dovolj hitrosti sprostimo sklopko. Za ta podvig bomo verjetno potrebovali še enega pomočnika.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več