Računalništvo, telefonija
04.08.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

Kako poskrbeti, da pride prijava na delovno mesto skozi algoritme in premaga konkurenco

Kako poskrbeti, da naša prijava na delovno mesto pride skozi razne algoritme in premaga konkurenco
Kako poskrbeti, da naša prijava na delovno mesto pride skozi razne algoritme in premaga konkurenco

Iskanje službe je težak zalogaj – še posebej zdaj, ko je novi koronavirus pošteno najedel svetovno ekonomijo. Naši življenjepisi in motivacijska pisma tekmujejo z velikim številom ostalih kandidatov in hitro se lahko zgodi, da se ravno naši materiali izgubijo v poplavi ostalih. Delodajalci se vse več obračajo na tehnologijo, s katero si lajšajo delo, ki je iskanje karseda najbolj primernih kandidatov.

Ena od rešitev so “tracking” sistemi oz. “applicant tracking” sistemi. Andrew Seaman, urednik portala Job Seekers in #GetHired na LinkedIn News, je pripravil nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo, da naša prijava na prosto delovno mesto pride skozi sito računalniških algoritmov in prej omenjenih sistemov.

Najbolj pomembno je, da razumemo, kako omenjeni “applicant tracking” (krajše ATS) sistemi delujejo. Ti namreč zajemajo mnoge različne programske vzvode, ki delodajalcem nudijo širok spekter storitev. Nekateri od teh sistemov imajo sposobnost, da sprejemajo prijave na delovna mesta, sortirajo prijave glede na prednastavljene kriterije, poleg tega pa lahko pomagajo upravljati cdeloten proces zaposlitve novega zaposlenega. Ostali algoritmi in programi nudijo omejeno število storitev, po navadi pa je vse odvisno od tega, koliko je podjetje za izpostavljene storitve pripravljeno plačati.

Zakaj podjetja uporabljajo ATS sisteme?

Mnogi rekruterji in na sploh delodajalci nasprotujejo uporabi ATS sistemov, saj naj bi po njihovem mnenju bila to potuha za iskalce kandidatov. V resnici pa so ti sistemi narejeni tako, da olajšajo delo rekruterjev. Samo predstavljajte si, da ste rekruter v večjem podjetju, ki ima odprtih pet novih pozicij. Za vsako pozicijo podjetje dobi 750 prijav. Da bi vsaki prijavi namenili samo dve minute, bi potrebovali 15 osem-urnih delavnikov in to brez minute pavze. To je razloga, da se moderna podjetja v vse večji meri obračajo na ATS sisteme, ki opisani proces močno olajša in pospeši. Rekruterji se lahko tako posvetijo tistemu delu, ki je pomemben, in sicer izbiri pravega kandidata in ne neskončnemu branju prijav.

Roboti, ki sortirajo življenjepise

Najbolj pomemben del ATS sistema za iskalce zaposlitve je način, kako ta analizira prijavni material, torej življenjepise in motivacijska pisma. Če poznamo že nekaj osnovnih mehanizmov in smo seveda iskalec zaposlitve, lahko z večjo verjetnostjo upamo, da bo naša prijava dejansko prišla do “človeka”. Na tej POVEZAVI lahko najdete ogromno praktičnih nasvetov, kako lahko izstopate iz povprečja in dosežete, da vaša prijavi pride skozi sito algoritmov. Eden najbolj osnovnih nasvetov je, da natančno preberemo oglas ali objavo, kjer delodajalec išče nove kandidate in potem v svoji prijavi uporabimo enak jezik. Zelo pomembno je, da v prijavo dodajamo ključne besede in to večkrat v prijavi.

Podjetja uporabljajo filtre ključnih besed, s katerimi prečistijo vse prijave in do rekruterjev tako pridejo samo tiste prijave, ki recimo dosegajo vsaj minimalne pogoje. Pomembno je, d akot iskalec zaposlitve prilagajamo svoje prijave in ne pošiljamo nekih generičnih dokumentov vsem podjetjem. Morda lahko koristi tudi to, da posebej izpostavimo ključne besede in najbolj pomembne izkušnje.

Poleg jezika prijave je pomemben tudi sam format. Mnogi radi vključijo grafične podobe ali celo slike, da bi tako pritegnili pozornost. Na žalost so ATS sistemi narejeni drugače kot človeški možgani, kar pomeni, da jih lahko fotografije v marsičem zmedejo. Ko pripravljamo prijavo, življenjepis ali motivacijsko pismo za prosto delovno mesto, je pomembno, da se pisava, format in na sploh celoten izgled prijave sklada in da je besedilo konsistentno.

Kot zadnje velja tukaj izpostaviti sicer zelo preprost navodilo, ki pa ga mnogokrat pozabimo. Ko se prijavljamo na prosto delovno mesto, moramo slediti privilom in navodilom, ki ga zahteva sistem. Iskalci zaposlitve pogosto naredijo napako, saj želijo pospešiti proces prijave in v tej sili pozabijo izpolniti kakšno od ključnih informacij, ali ne odgovorijo na določeno vprašanje. Vsak sistem, pa naj bo to obrazec, ali kak posebej prilagojen korporativni dokument, vsebuje bolj ali manj jasna navodila, ki nam že same po sebi dajejo usmeritve glede pravilnega formata naše prijave.

Če premagamo ATS sistem, smo že na pol poti

Vsa podjetja pa ne uporabljajo ATS sistemov. Lansko leto je v ZDA bila izvedena raziskava in skoraj tri četrt podjetij uporablja ATS sisteme. Mnogi od teh sicer poizkušajo vsaj določeno število prijav pregledati tudi sami, četudi uporabljajo ATS sisteme. Gre namreč za to, da rekruterji sami pregledujejo prijave, ker želijo dobiti vpogled v kandidate, ki morda za zdajšnjo delovno mesto niso primerni, bi pa bili za kakšne druga delovna mesta, ki se v podjetju odprejo čez čas.

Seamon pravi še to, da se določeni rekruterji celo potrudijo in kandidatu sporočijo povpratno mnenje o prijavi. To je za iskalca zaposlitve seveda zelo koristno, saj le tako dobi informacijo o tem, kaj si delodajalce misli o njemu. Vsekakor se je v vsakem trenutku prijave na delovno mesto potrebno zavedati, da je to lahko potencialno novi delodajalec in da s svojo prijavo lahko naredimo dober prvi vtis. To seveda pomeni, da v prijavi nikakor ne sme biti nobenih slovničnih napak, format pa, kot smo že povedali, mora biti konsistenten.

Izkoristite svojo profesionalno mrežo

Živimo v času, ko na eni strani poteka ostra tekma za dobrimi kadri, na drugi strani pa se brezposelnost – še posebej v času korona krize – povečuje na globalni ravni. Kot iskalci zaposlitve ali morda bodoči iskalci zaposlitve, se ne smemo v celoti zanesti na našo prijavo. Kljub temu, da bomo verjetno dobili kakšno povratno informacijo ali celo nekaj intervjujev, so strokovnjaki skladni, da je najbolje, če znamo izkoristiti moč našega profesionalne mreže.

Mreženje je v poslovnem svetu že dolgo časa eden ključnih elementov uspeha in četudi smo recimo doma in se ne moremo družiti v živo, obstaja kar nekaj načinov, kako lahko gradimo svojo mrežo praktično iz svojega fotelja. Ko opazimo odprto delovno mesto se vprašajmo, ali poznamo koga, ki je že zaposlen pri tem podjetju, ali pa če slučajno poznamo koga, ki pozne nekoga, ki je zaposlen. Dejstvo je, da je verjetnost, da bo nekdo rasno obravnaval naš življenjepis, veliko večja, če pride ta iz rok nekoga, ki je že zaposlen pri podjetju, ki zaposluje.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več