Računalništvo, telefonija
02.12.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kateri dan izbrati za nakupovanje: »Black Friday ali Cyber Monday«?

Kateri dan izbrati za nakupovanje: »Black Friday ali Cyber Monday«?
Kateri dan izbrati za nakupovanje: »Black Friday ali Cyber Monday«?

Kateri dan izbrati za nakupovanje: »Black Friday ali Cyber Monday«?

Desetletja je bil »Black Friday« največji nakupovalni praznik predvsem v ZDA in v zadnjem času tudi drugod po svetu. Kljub temu pa gre v zadnjih letih opaziti trend, kjer »Cyber Monday« prevzema glavno vlogo. Torej, ali nakupovati na »Black Friday« ali »Cyber Monday«? Povedano kratko in jedrnato, »Cyber Monday« nudi boljše akcije in popuste, vendar pretirane razlike ni.


Kaj je »Cyber Monday«?

»Cyber Monday« je tradicionalno nas sporedu tri dni po petku »Black Friday«, osredotoča pa se na spletno prodajo. Po zadnjih podatkih je celo večji nakupovalni praznik kot »Black Friday« – samo v ZDA računajo prodajo v višini 10 milijard dolarjev.


Je »Cyber Monday« boljši kot »Black Friday«?

Na kratko, ja! »Ko smo primerjali oba dva dneva lani, smo opazili, da je ponudba bolj ugodna na »Cyber Moday«, ko so potrošniki masovno nakupovali na spletu«, pravi Ted Donath, podpredsednik komunikacij pri podjetju Honey. Honey je v svoji raziskavi ugotovil, da je povprečna višina popusta na posamezni nakup na »Cyber Monday« znašala 21%, medte, ko je ta številka na »Black Friday« dosegla 18.5%.


Poleg vsega povedanega pa višina popusta ni edina stvar, ki jo je potrebno vzeti v zakup. Različni produkti na različne dni prejmejo različne popuste. Naš nasvet je, da vsake toliko časa preverite spletne strani trgovcev, ki redno posodabljajo svojo ponudbo.


Na “Black Friday” kupujte drage izdelke, na “Cyber Monday” pa “gadgete”

Za vse izdelke, ki jih kupimo morda enkrat letno ali še manj pogosto, je “Black Friday” boljša izbira, medtem ko je nakup daril bolj priporočljiv na “Cyber Monday”. “Black Friday je namenjen predvsem velikim nakupom”, pravi Steve Koenig, podpredsednik raziskav na Združenju potrošniške tehnologije. “Govorimo predvsem o televizijah, prenosnikih, igralnih konzolah in podobnih produktih, ki si jih ljudje privoščimo redko”, je še dodal. “Cyber Monday” pa je bolj primeren za nakup ostale elektronike, morda bolj nišne, eksperimentalne tehnologije.


Lansko leto so na “Black Friday” največji popusti bili na televizije (v povprečju 18%) in računalnike (17.8%). Adobe Analytics pravi, da so na “Cyber Monday” najbolj ugodne ponudbe za igrače. Najbolj popularne ponudbe lanskega leta so bile po podatkih spletne strani BlackFriday.com konzole Nintendo Switch, televitije, iPhoni, iPadi in Roomba robotski sesalniki. Na drugi strani ista spletna stran beleži tudi statistiko na “Cyber Monday”, ki je vključevala konzolo Switch, televizije, prenosnike, poleg tega pa Echo naprave, drone in tehnološke igrače.


Značilno za “Cyber Monday” potrošnike je tudi to, da so nekoliko bolj navdušeni nad izdelki v kategoriji “pametni dom”: 17% sodelujočih v raziskavi na BlackFriday.com pravi, da imajo za letošnji “Cyber Monday” v načrtu nakup produkta v dotični kategoriji, medtem ko je takih na “Black Friday” 16%.


Na “Black Friday” izberite velike trgovce, “Cyber Monday” pa za nakupe “iz druge roke”

“Na Black Friday se osredotočite predvsem na večje trgovce, ki si lahko privoščijo manjše marže, recimo Walmart in Best Buy. Izjema tukaj je Amazon, ki po podatkih raziskav ponuja boljše akcije na “Cyber Monday” – če ste Prime član”, pravi Janet Alvarez, iz finančne publikacije Wise Bread. Če pa ste pripravljeni zaupati svoj denar trgovcem “iz druge rok”, potem je “Cyber Monday” boljša izbira, predvsem tukaj mislimo na eBay. Alvarez še dodaja, da mnogi na “Cyber Monday” prodajajo izdelke, ki so jih kupili na “Black Friday”


Na “Black Friday” kupujte nove izdelke; na “Cyber Monday” iščite starejše generacije izdelkov

“Zadnje generacije izdelkov so na “Black Friday” cenejše kot na “Cyber Monday”, pravi Alvarez. Dodaja še, da je ravno “Cyber Monday” izvrstna priložnost za nakup starejših generacij naprav pametnega doma, televizij in konzol.


Ne glede na to, kdaj kupujete, uporabljajte kreditno kartico

Še posebej, če kupujete nekaj dražjega, kot je recimo televizija, ali prenosnik. Z uporabo kreditne kartice povečamo varnost, še vedno pa to ni zagotovilo, da ne bo prišlo do hekerske zlorabe. Torej, če plačujemo s kratico, ki omogoča takšno in podobno zaščito in se slučajno zgodi, da pride do kraje ali zlorabe, lahko dobimo znesek v celoti povrnjen – kar je zagotov veliko bolje, kot pa da ostanemo brez več sto dolarjev kajne?




Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888