Računalništvo, telefonija
30.11.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Kdaj lahko pričakujemo cenovno dostopnejše 5G pametne telefone?

Kdaj lahko pričakujemo cenovno dostopnejše 5G pametne telefone?
Kdaj lahko pričakujemo cenovno dostopnejše 5G pametne telefone?

Tehnologija 5G je naslednja »must-have« lastnost pametnih telefonov. Trenutno pa je priključitev na ultrahitro omrežje še vedno premium lastnost, ki dvigne ceno naprave za več sto evrov. Cenovno dostopnejši 5G telefoni so od oddaljeni še kar nekaj let. Zakaj? Čisto preprosto, 5G telefoni in brezžična omrežja stanejo milijarde in to se seveda pozna tudi na končni, maloprodajni ceni. Danes sicer že obstaja nekaj 5G pametnih telefonov, ki stanejo manj kot 1.000 ameriških dolarjev, vendar je slabost pri teh napravah ta, da 5G tehnologijo kompenzirajo z nekaterimi drugimi lastnostmi in zato ne moremo govoriti o masovni prodaji dotičnih naprav. Na primer Xiaomi Mi 9 Pro, ki se prodaja za $520 in spada med prve poceni 5G telefone, vendar v ZDA in Evropi ne bo na voljo.


Za primerjavo lahko povemo, da najcenejši 5G model v ZDA stane $840, medtem ko se cene dvignejo tudi do $1.300 za Galaxy Note 10 Plus 5G. Samsungov Galaxy Fold 5G stane več kot $2,000. (novi $1,500 Motorola Razr je trenutno na voljo samo v različici 4G).


Kot že omenjeno je 5G tehnologija za zdaj pod oznako »premium« lastnosti in prepričani smo, da bo potrebnih še vsaj nekaj let, preden bo postala masovno dostopna. Ne glede na vse smo lahko veseli, da so 5G telefoni z nižjimi cenami v splošnem načrtu proizvajalcev. »Že danes lahko vidimo, da 5G naprave postajajo širše dostopne«, pravi Durga Malladi, podpredsednik razvoja 4G in 5G procesorjev pri Qualcommu. Ravno ti čipi igrajo glavno vlogo pri končni ceni 5G telefonov: »Opažamo trend, kjer se cene gibljejo v pravo smer«, je še dodal.


Še enkrat, največja težava pri tehnologiji, ki ponuja velike prednosti, je cena. 5G tehnologija obljublja 10 do 100-krat večje hitrosti prenosa podatkov, kot smo navajeni danes, praktično brez zamujanja in izpadov omrežij. 5G predstavlja novo generacijo uporabe pametnih telefonov, saj bomo od prihoda nove tehnologije naprej lahko igrali 3D igre in recimo gledali videoposnetke v ultravisoki resoluciji. Cenejši 5G telefoni so na poti, vendar bo za uresničitev teh napovedi potrebna kombinacija faktorjev, da bodo cenovno na ravni današnjih 4G telefonov.

Cenejši procesorji, ki so kompatibilni z večimi ponudniki mobilne telefonije

Eden od razlogov, zakaj 5G telefoni stanejo toliko je, ker tudi procesorji stanejo več. Brez 5G čipa, ki je z omrežjem ponudnika sposoben komunicirati, vaš telefon ne more doseči »ultra« hitrosti.

Če pogledamo na primeru ZDA, kjer so 5G procesorji narejeni po meri za vsakega ponudnika posebej, lahko takoj vidimo, kje tiči največja težava. Torej, če recimo kupimo Galaxy S10 5G za AT&T, 5G podatki ne bodo nujno delali v omrežjih ponudnikov T-Mobile, Verizon ali Sprint. Narediti 5G napravo, ki deluje praktično v vseh omrežjih, zahteva dodaten čas razvoja, stroške, dodatno testiranje itd.


Še ena omejitev je recimo tudi to, da večina čipov še ni integriranih – modem v napravi, ki se dejansko poveže na omrežje, je na drugem, ločenem čipu od vsega ostalega. Tudi ta ločeni modem je komponenta, ki jo proizvajalci telefonov morajo kupiti.


Naslednji korak je še ta, da ločeni modem zavzame več prostora v notranjosti telefona, kar pomeni manj prostora za baterijo. Zato lahko vidimo dvojne 5G procesorje v večjih napravah, kjer je za to seveda prostor za večjo baterijo. Ta je skorajda nujna, kajti 5G tehnologija je zelo požrešna, kar se tiče električne energije.


Spremembe so na vidiku

Zgoraj omenjeni ločeni 5G procesorji in modemi po vsej verjetnosti ne bodo dolgo z nami. Qualcomm že dela na tem, da bi oba povezal v eno, skupno enoto. Takšne in podobne spremembe bodo poenostavile gradnjo 5G telefonov, kar v končni fazi pomeni cenejšo proizvodnjo in vzdrževanje. Tudi konkurenca bo pomagala do nižanja cene, še posebej, če akterji kot je MediaTek, ki je znan po tem, da si želi prehiteti Qualcomm na področju procesorjev, lahko prvi naredi srednjecenovni 5G procesor. Seveda pa se tudi Qualcomm ne bo dal, saj že načrtujejo ravno tako procesor.


Samsung in Huawei sta še preostala dva proizvajalca procesorjev, ki pa izdelujeta lastne čipe. Huawei ima prednost, predvsem kar se tiče proizvodnje cenovno dostopnejših čipov, in sicer za Kitajski trg.


Glavno vprašanje tako ostaja, kdaj lahko pričakujemo cenovno dostopnejše 5G telefone? »Ko bodo 5G modemi lahko integrirani v jedrne procesorje telefonov, kar Qualcomm načrtuje za leto 2020, lahko pričakujemo cenejše 5G telefone. Kljub temu pa večina od teh naprav ne bo na voljo do konca naslednjega leta oz. do leta 2021«, pravi Bob O’Donnell, analitik pri tržno-raziskovalnem podjetju Technalysis.


Cenejša 5G tehnologija zahteva nekaj kompromisov

5G je sinonim za neverjetne hitrosti, ampak – vsaj na začetku – bodo cenejši 5G telefoni primorani sprejeti nekaj konkretnih kompromisov, da bi lahko dosegli nižjo ceno. Tako lahko pričakujemo, da bodo takšni modeli počasnejši od »premium« 5G naprav, da bodo imeli slabšo kamero, nekoliko manj kvalitetno grafiko, slabšo baterijo in še bi se morda našel kak kompromis.


Podobno, kot se je to zgodilo s 4G tehnologijo, bodo tudi te lastnosti dosegle najvišji nivo kakovosti. Qualcomm pa kljub temu meni, da to ni pravi pristop. Torej, da proizvodnja cenejših 5G telefonov na račun zgoraj omenjenih kompromisov ni najbolj pametna ideja. Razlog je zelo preprost, namreč, če želimo 5G tehnologijo izkoristiti, potrebujemo dovolj močne baterije in procesorje, ki zdržijo zastavljene hitrosti – to pa z minimalnimi stroški ni izvedljivo.


Na primer, če 5G hitrosti omogočijo brutalno zmogljive AR aplikacije, naš telefon pa ne bo dovolj zmogljiv, da bi dotično AR grafiko procesiral brez večjih težav, uporabniška izkušnja po vsej verjetnosti ne bo ravno najboljša kajne? »Če danes naredite 5G telefon za $399, boste primorani žrtvovati marsikatero komponento, ki jo ljudje danes cenijo«, pravi Francoise Laflamme, Motorolin direktor za strategijo in marketing. Čisto možno je, da bomo v prvi polovici leta 2020 dobili cenovno dostopnejše 5G naprave, vendar vsekakor ne smemo pričakovati, da bodo ti nadomestili 4G telefonov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več