Računalništvo, telefonija
18.10.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Ko začnejo bankomati bruhati denar

Podrobnosti o kriminalnih aktivnostih robinhoodovskih razsežnosti so pred dnevi razkrili sodelavci ekipe Motherboard in nemški izdajatelj televizijskih programov Bayerischer Rundfunk.
Ko začnejo bankomati bruhati denar
Ko začnejo bankomati bruhati denar

Hekerji so se namreč lotili tako imenovane jackpotting metode, napada bankomatov, ki nato v nekem trenutku preko reže za dvig bankovcev “izpljunejo” celotno vsebino blagajne.

Jackpotting

Gre za tehniko, pri kateri kibernetski kriminalci uporabljajo bodisi zlonamerno programsko opremo ali del strojne opreme, da iz bankomata zvabijo ves denar, ki ga vsebuje. Za začetek napada ni potrebna ukradena kreditna kartica, tisti, ki stojijo za temi napadi, pa navadno namestijo zlonamerno programsko opremo na bankomat tako, da odprejo ploščo na napravi in tako dobijo dostop preko vhoda USB.

Preiskava omenjenih medijskih ekip je pokazala, da se je v Evropi v prvi polovici letošnjega leta število napadov vrste jackpotting zmanjšalo, več drugih virov pa navaja, da se je število tovrstnih napadov v drugih delih sveta povečalo. Z napadi se v zadnjem času soočajo predvsem v ZDA, Latinski Ameriki in Jugovzhodni Aziji, najbolj prizadete pa so pri tem banke in proizvajalci bankomatov.

Zgodovina napadov

Že leta 2010 je na neki konferenci o kibernetski varnosti pokojni raziskovalec Jack Barnaby v živo na odru pokazal vrste škodljive programske opreme, katere tarča so prav bankomati. Ko je zlonamerno programsko opremo uspešno namestil na bankomat, se je na njegovem zaslonu prikazala beseda “JACKPOT” in naprava je začela izplačevati denar.

Glede napadov jackpotting, ki so se zgodili v Nemčiji pred dvema letoma, je tožilec Christoph Hebbecker v skupni preiskavi razkril, da se je med februarjem in novembrom zgodilo 10 incidentov, v katerih bi lahko napadalci ukradli kar 1,4 milijona evrov. Kot kažejo zadnji podatki, je jackpotting ponovno aktualen, saj lahko z dejavnostjo kriminalci kar dobro zaslužijo.

Ena glavnih varnostnih težav bankomatov je, da so osnovani na starih Windowsovih računalnikih s slabo zaščito. Proizvajalci so tekom let sicer izboljševali varnost svojih naprav, vendar to ne pomeni nujno, da so vsi bankomati izdelani po enakih standardih. Izvršni direktor združenja proizvajalcev bankomatov v ZDA, Kanadi in Ameriki, David N. Tente, je pojasnil, kako se lahko banke bolje zaščitijo pred napadi: “Če želite izvesti jackpotting, morate imeti najprej dostop do notranjih komponent bankomata. V kolikor najprej preprečimo fizični vlom v bankomat, smo na dobri poti, da preprečimo nadaljnje napade. Kriminalci bodo obupali,” je še dodal.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več