Računalništvo, telefonija
29.01.2020 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft dodaja nove funkcije v Google Chrome

Microsoft dodaja nove funkcije v Google Chrome
Microsoft dodaja nove funkcije v Google Chrome

Pred tedni so pri Microsoftu predstavili prvo verzijo brskalnika Edge, ki temelji na projektu Chromium. Googlov brskalnik Chrome bo odslej deloval nekoliko drugače, vsaj kar se tiče premikanja zavihkov. Za novost se lahko zahvalimo programski opremi, ki jo je Microsoft prispeval k projektu Chromium in je zdaj v brskalniku obeh omenjenih podjetij. Gre za prikaz moči odprtokodne programske opreme in vse večjega vpliva Googlove tehnologije brskalnikov na svetovni splet v celoti.

Sprememba, ki so jo v zadnjem mesecu opazili pri novičarskem portalu The Verge, posega v urejanje funkcije brskalnika Edge in uporabnikom omogoča prenos skupine zavihkov brskalnika iz enega okna brskalnika v drugega. Googlu je bila ideja očitno všeč in bo kmalu romala tudi v Chrome.

Funkcija upravljanja zavihkov v Edgeu omogoča, da z desnim gumbom miške kliknete en sam zavihek ali skupino zavihkov, ki ste jo izbrali in jih nato prenesete v novo oziroma drugo okno brskalnika Edge. Gre za koristno izboljšavo, če seveda želite povezane zavihke združiti v eno okno.

Sodelovanje med Microsoftom in Googlom je lep primer, kako je lahko skupno delo na odprtokodnih projektih koristno in plodno. Posodobitev upravljanja zavihkov je sicer le ena od več kot 1600 sprememb, ki jih je Microsoft prispeval v Chromium, čeprav večine verjetno sploh ne bomo opazili.

Microsoft je opustil lastno strukturo brskalnika EdgeHTML in že več kot leto dni gradi novo različico brskalnika Edge na Googlovem Chromiumu. Prvo različico programa, ki temelji na Chromiumu, so za prenose pripravili že na začetku letošnjega leta, izboljšano verzijo pa bodo prek storitve Windows Update začeli širiti kasneje v letošnjem letu.

Chromium je pod nadzorom Googla, vendar ga poganja odprtokodna programska oprema, ki jo lahko uporablja in spreminja vsakdo. Microsoftova odločitev, da sprejme Chromium pomeni, da ne bo več stalnih težav z združljivostjo, s katerimi se je spopadal stari Edge. Ta je imel pogosto tegobe s tistimi spletnimi stranmi, ki so bile zasnovanje za delovanje na Chromu. Ostala znana podjetja, ki gradijo brskalnike na Chromiumu, so še Samsung, Brave, Vivaldi, Opera, Yandex in Baidu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več