Računalništvo, telefonija
22.01.2019 08:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft ustvarja “Netflix za igre”

Microsoft ustvarja "Netflix za igre"
Microsoft ustvarja "Netflix za igre"

Prihodnost “gaming” industrije kot jo vidi Microsoft, ne vključuje visokozmogljive škatle, ki tiči pod vašim televizorjem. Namesto tega gre preprosto za Netflix. Netflix v nekoliko drugačni preobleki. Prav tako kot Netflix omogoča gledanje filmov in serij na vseh napravah, bo “streaming” storitev omogočala “high-end” videoigre na vseh napravah – telefonu, tablici, prenosniku ali televiziji. Ne potrebujemo torej nobene konzole.

S projektom “Projec xCloud” Microsoft cilja na to, da bi postavil celosten standard za videigre, in letos bi naj sistem tudi uradno začel z delovanjem. Tukaj je vse, kar je do sedaj znanega o “Netflixu za igre”:

Glavni cilj: doseči čim večje število uporabnikov

“Na svetu je trenutno več kot 2 milijardi ljudi, ki igrajo videoigre. Dejstvo je, da ne bomo prodali 2 milijarde igralnih konzol”, je povedal Phil Spencer, vodja Xbox divizije, za Business Insider junija lani. “Številni od teh nimajo televizije in nikoli niso imeli računalnika. Zanje je pametni telefon vseprisotna naprava, s katero opravljajo vse. Naš glavni cilj je doseči stranko oz. uporabnika ne glede na to, kje se nahaja in katere naprave uporablja”, je še dodal.

Najboljši način, kako vse to doseči je, da se zmanjšajo vstopne ovire – recimo televizija in posledično igralna konzola sta ponekod ogromni oviri, prav tako pa je danes še vedno težava povsod zagotoviti stabilno in dovolj močno internetno povezavo. Microsoft z novo “streaming” storitvijo cilja ravno na odpravo tovrstnih in podobnih ovir.

Če malce bolj pomislimo gre za povsem enak prehod, kot se je zgodil iz DVD-ja oz. fizičnega medija na “streaming” storitve digitalnih vsebin. Število ljudi, ki zahvaljujoč se digitalizaciji medijev lahko gledajo TV vsebine in filme, se je hitro povečalo.

Glede na to, da moderne videogre pogosto zahtevajo zmogljive računalnike in procesorje, digitalizacija samo dodatno odpira vrata v takšnih primerih, kjer ni pogojev za kakršnokoli drugo rešitev. Torej s tem, ko bodo “high-end” videoigre, ki so sicer mišljene za zelo zmogljive konzole in računalnike, na voljo preko “streaming” storitev, bo število igralcev zagotovo naraslo.

Kaj pa konkurenca?

Številni tehnološki giganti od Amazona, Verizona, Sonyja do Googla že imajo ali pa razvijajo svoje lastne “gaming streaming” storitve.

Praktično ni tehnološkega velikana, ki se ne bi ukvarjal z razvojem neke vrste “streaming” storitve za igranje videoiger. Nekatere izmed njih smo že lahko spoznali, recimo Googlov projekt Projec Stream in Sonyjev PlayStation Now, medtem ko ostali še ostajajo dokaj neznani, vendar se o njih že širijo govorice – Verizon in Amazon.


Naslednjih nekaj let bo dalo pravo sliko glede novih “streaming” storitev. Tako Microsoft kot Google sta že začela s fazami testiranja, kjer sta povabila omejeno število igralcev, ki preizkušajo njune storitve. Po drugi strani Amazon in Verizon ostajata bolj kot ne v fazi razvoja, o njunih storitvah pa za zdaj še ni veliko znanega.


Googlov Project Stream je v testni fazi igralcem do sredine januarja ponudil zloglasno igro Assassin’s Creed Odyssey, Microsoft pa je obljubil prve teste že v začetku letošnjega leta, vendar točnih datumov in naslovov iger še niso izdali. Ne smemo pozabiti še na Sony, ki že pet let uspešno izvaja “streaming” naročniško storitev PlayStation Now. Za vse tiste, ki zadeve ne poznate, naj povemo, da gre za storitev, ki igralcem omogoča igranje iger PlayStation 2, 3 in 4 na konzoli PlayStation 4 in osebnem računalniku, ne da bi igre bilo potrebno prenesti na svoje naprave. Cena naročnine je 20 $ na mesec ali pa 100 $ na leto.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,