Računalništvo, telefonija
27.06.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

Muskova raketa Falcon Heavy strmoglavila v ocean

Muskova raketa Falcon Heavy strmoglavila v ocean
Muskova raketa Falcon Heavy strmoglavila v ocean

SpaceX, podjetje, ki je po vsej verjetnost eno najbolj ambicioznih, ko govorimo o novodobnem potovanju v vesolje, je doživelo velik spodrsljaj. Novo centralno jedro Muskove rakete Falcon Heavy je strmoglavilo v ocean po tem, ko je v torek skušalo pristati na SpaceX-ovi platformi. Elon Musk, glavni izvršni direktor podjetja, je povedal, da je bila to daleč najtežja izstrelitev do zdaj.


Falcon Heavy je v vesolje poletel iz centra Kennedy Space Center v Cape Canaveralu, skupaj s 24 raziskovalnimi sateliti. Tokratna izstrelitev je bila tretja po vrsti za Falcon Heavy, vendar sploh prva po navodilih vojske. SpaceX je povedal, da morajo sateliti biti postavljeni v treh različnih orbitah, kar pomeni, da je med letom bilo raketo potrebno večkrat prižigati. Za razmestitev vseh satelitov je bilo potrebnih več ur.


Oba stranska “boosterja” (“potisnika”) sta uspešno pristala na pristajalni platformi v Cape Canaveralu samo nekaj minut po izstrelitvi. Potisnika sta prav tako uspešno pristala v aprilskem terminu izstrelitve, medtem ko zgodba s centralnim, glavnim potisnikom ni enako uspešna. Ta je namreč zgrešil pristajalno plaformo in pristal v morju, kjer je potem tudi eksplodiral. Po pričevanjih SpaceX-a glede zahtevnosti misije, takšna nesreča niti ni tako zelo presenetljiva.


The Verge. spletni portal, ki redno spremlja Muskove podvige s SpaceX-om, pravi, da SpaceX-u za zdaj še ni uspelo priti do razbitin zgrešenega poskusa pristanka rakete Falcon Heavy. NASA se je že javila, da bo pomagala pri iskanju rakete, prav tako pa so se pridružile še tri organizacije: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Air Force Research Laboratory in Planetary Society and Celestis Inc. Dotična najzahtevnejša izstrelitev je bila namenjena zbiranju podatkov za nadaljnje misije, seveda pa je Musk načrtoval ponovno rabo potisnikov za nove vladne misije.


Raketa Falcon Heavy

Falcon Heavy je najmočnejša raketa, ki se danes uporablja za tovrstne misije. Vsak “first-stage” potisnik je sestavljen iz devetih motorjev, kar pomeni, da se ob izstrelitvi simultano prižge 27 motorjev. NASA Kennedy Space Center je sicer v zgodovini že doživel marsikatero nesrečo, vendar se tamkajšnji zaposleni bojijo, da bi jih lahko bilo še več.


Prva izstrelitev rakete Falcon Heavy je bila lanskega februarja. Ta testna izstrelitev je postavila SpaceX-ovega ustanovitelja Muska in Teslinega rdečega kabrioleta v orbito. Ne glede na to, da je Musk res napovedal, da gre za eno najtežjih izstrelitev do zdaj, je zagotovo upal, da bo vse potekalo tako, kot so si pri SpaceX-u zamislili. S tem, ko je raketa Falcon Heavy oz. njen centralni potisnik zgrmel v ocean, je nezadovoljstvo večje tudi pri NASI in tudi vojski, ki je v tem primeru bila glavni naročnik misije. Musk uradnega komentarja na dogodek ni podal, je pa na svoj najbolj priljubljen kanal objavil, da je dotična nesreča lahko bila do določene mere celo pričakovana.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več