Računalništvo, telefonija
18.11.2019 08:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mustangov Mach-E z do 480 kilometri dosega

Mustangov Mach-E z do 480 kilometri dosega
Mustangov Mach-E z do 480 kilometri dosega

Mustangovi navdušenci so ga končno dočakali. Popolnoma električni SUV, ki so ga pri tej ameriški tovarni napovedovali dolga leta in za njegov razvoj porabili debelih 11 milijard ameriških dolarjev. Vozilo bo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta, cena za osnovni model pa se bo gibala pri približno 44.000 ameriških dolarjev.

Ker osnovna cena ni ravno nizka, so pri Fordu opozorili, da so ameriški kupci zaradi ekoloških povračil upravičeni do popusta v višini do 10.000 dolarjev, odvisno od zvezne države, kjer živijo. Absolutna cena tega električnega avtomobila se bo zanje tako znižala.

Za vse, ki si ga lahko privoščijo, ponuja novi Mustang res veliko. Že osnovni model ponuja dve različici pogona, in sicer na zadnja kolesa ali na vsa štiri kolesa. Pogon na zadnja kolesa bo omogočal neprekinjeno vožnjo do 230 milj oziroma 370 kilometrov, 255 konjskih moči in pospešek do 60 milj na uro (slabih 100 km/h) v 7 sekundah. Možnost s pogonom na vsa štiri kolesa bo za sekundo hitrejša, dosegla pa bo 210 milj. Vsi modeli bodo opremljeni s polnilci moči 120 in 240V, Ford pa razvija še hitrejši polnilec za domačo rabo.

V premium razredu je cena vozila 50.600 dolarjev, takšno vozilo pa ima baterijo z večjo kapaciteto, zato doseže do zavidljivih 300 milj oziroma 480 kilometrov, ima pa tudi boljše pospeške kot osnovni model. Od 0 do (slabih) 100 km/h bo pospešil v petih do šestih sekundah, odvisno od načina pogona.


Poleg omenjenega osnovnega in premium modela bo na voljo še močnejši model California Route 1 in Mustang Mach-E GT. Slednji bo imel le pogon na vsa štiri kolesa, cena pa se bo pričela pri 60.500 dolarjih. Da se pod pokrovom motorja skriva več moči, bo opozarjal poseben dizajn na sprednji strani vozila in GT značka. Avto resda doseže manj, 250 milj (400 kilometrov), vendar je precej zmogljivejši. Od 0 do (slabih) 100 km/h doseže v manj kot štirih sekundah.

Vsa vozila ponujajo številne druge “bonbončke”. Med njimi velja omeniti panoramsko streho, B&O sistem ozvočenja, prostoren prtljažni prostor (več kot 800 litrov), svetlo in prostorno kabino, pod pokrovom motorja pa se skriva tudi prostor za hladilno skrinjo.

V armaturni plošči je vgrajen sistem CoPilot 360. Pri Mustangu obljubljajo, da bodo na avtocestah omogočili prostoročno vožnjo, vendar ne znajo napovedati, kdaj bo na voljo. Velik zaslon na dotik sredi armaturne plošče omogoča nadzor vseh funkcij vozila. Podpira Apple CarPlay in Android Auto, ima pa tudi priključke USB-A in USB-C. Vozilo nima kljuk. Da bi vstopili vanj, mora potnik pritisniti na osvetljena gumba, ki se nahajata na drugem in tretjem stebričku.

Kljub pomisleku, da motor ne bo proizvedel takšnega zvoka kot izvirni Mustangi, so testne vožnje pokazale, da tudi v tem pogledu Mach-E ni od muh. Zvok lahko v nekaterih primerih voznik tudi izklopi, vendar le v notranjosti kabine. Zunaj bo še vedno brnel, to pa zaradi varnosti pešcev in drugih ranljivejših skupin v prometu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več