Računalništvo, telefonija
26.05.2020 13:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri so najboljši pametni zvočniki?

Najboljši pametni zvočniki letošnjega leta
Najboljši pametni zvočniki letošnjega leta

Amazon, Google in Apple so glavni akterji področja pametnih zvočnikov in medsebojna konkurenca je tovrstne zvočnike dvignila na višjo raven. Amazon je bil tisti, ki je verjetno najbolj pripomogel k popularizaciji pametnih zvočnikov in na sploh pametnih naprav z zvočnikom Echo in slavno asistentko Alexo. Kljub temu pa imamo danes kar nekaj proizvajalcev, pri katerih vsak stavi na svoje prednosti.

Torej, kako izberemo najboljši pametni zvočnik zase in kako sploh prepoznamo konkurenčne prednosti posameznih? Ključne razlike so na področju strojne opreme, cene in avdio kvalitete. Pomembno si je zapomniti, da lahko na račun nižje avdio kvalitete prihranimo kar nekaj denarja in dobimo enake “pametne” lastnosti v manjših pametnih zvočnikih.

Če niste ravno strogo navezani na določeno platformo in ne prisegate ali na Alexo ali na Google Assistant, potem se vam lahko morda zdi, da je izbira pametnih zvočnikov neskončna. Kljub temu vas lahko pomirimo, kajti izbira najboljšega pametnega zvočnika za vaše potrebe je lahko dokaj enostavna, če seveda veste, kaj iščete. S pomočjo portala Cnet smo za vas izpostavili nekaj najboljših pametnih zvočnikov, ki trenutno kraljujejo trgu.

Najboljši pametni zvočnik za začetno izkušnjo

Izbrati najboljšega je dandanes precej zahtevna naloga, saj imata tako Google kot Amazon nekaj zelo zmogljivih in cenovno ugodnih pametnih zvočnikov. Če torej ne iščete ravno nekih specifičnih in zahtevnih lastnosti, potem je za začetno izkušnjo s pametnimi zvočniki prava izbira 3. generacija Amazonovega Echo Dota. Izpostaviti velja, da ima Amazonova glasovna asistentka širši nabor lastnosti kot recimo Google Assistant in Applova Siri.

3. generacija dotičnega modela že izgleda odlično, poleg tega pa je tudi slišati bolje od predhodnih verzij, stane pa še vedno okrog 45 evrov. Če k temu dodamo še nekaj evrov, dobimo različico s praktičnim LED zaslonom, ki prikazuje uro, temperaturo in alarme. Echo Dot nudi praktično vse lastnosti digitalne asistentke kot dražji Echo. Amazon je nekoliko kompenziral avdio kvaliteto za velikost in ceno, vendar lahko zvočnik še vedno priklopimo v lastne zvočnike.


Najboljše razmerje med ceno in kvaliteto zvoka

Za Sonos One boste odšteli okoli 200 evrov. To je še vedno precej manj od ostalih pametnih zvočnikov s premium kvaliteto zvoka, kot sta Google Home Max in Apple HomePod. Sonos One je že sam po sebi izjemno kvaliteten zvočnik, če pa ga povežemo s še dodatno avdio enoto, dobimo vrhunsko stereo izkušnjo.

Ena večjih konkurenčnih prednosti zvočnika Sonos One je, da ima vgrajena tako Alexo kot Google Assistanta. Sami lahko takoj na začetku izberemo, katerega asistenta bi raje uporabljali. Poleg tega Sonos podpira Apple AirPlay 2, kar pomeni, da ga lahko upravljamo z vsemi Siri napravami, vključno z iPhoni. Torej, Sonos One je pametni zvočnik z odlično avdio kvaliteto, še vedno zmerno ceno, upravljamo pa ga lahko z vsemi tremi asistenti.

Najboljši pametni zvočnik za osebno asistenco

Amazon je bil dolgo časa nesporen vladar trga pametnih zvočnikov, vendar je Google naredil izreden napredek in je zdaj zelo blizu. Trenutno je izbrati med dvema najcenejšima napravama obeh podjetij – Amazon Echo Dot in Google Nest Mini – zelo zahtevna naloga, saj so razlike mikroskopsko majhne. Po mnenju portala Cnet ima Dot sicer nekaj prednosti, vendar ne veliko.

Dejstvo je, da je Google Assistant skorajda popolnoma konkurenčen Alexi, kar dela Google Nest Mini solidno alternativo Amazonovemu Echo Dotu. V določenih primerih je Google Assistant celo “pametnejši” od Alexe, saj se pogosto odziva bolj široko in fleksibilno, prepoznava lahko več glasov itd. V celoti ima Google še vedno nekaj prednosti, ko govorimo o inteligenci asistentov. To pomeni, da je Nest Mini odlična poceni možnost, da vse te prednosti izkoristimo, saj bomo zanj odšteli okoli 30 evrov. Celotna recenzija pametnega zvočnika Google Nest Mini.


Najboljši pri upravljanju pametnih naprav

Izbrati pametni zvočnik, ki igra vlogo centra celotnega pametnega doma, je težka naloga. Tako Alexa kot Google Assistant sta kompatibilna s številnimi napravami in oba nam pomagata pri upravljanju z njimi. Medtem ko je Google Assistant nekoliko pametnejši, je Alexa kompatibilna z večimi napravami, prav tako pa je pri Alexi enostavnejša uporaba glasovnih ukazov.


Na koncu se je tehtnica prevesila na stran Amazona, in sicer zahvaljujoč Alexi in Echo Plusu. Ta združuje vse klasične Alexine lastnosti, kvaliteta zvoka je dobra, poleg tega pa ima Echo Plus vgrajen “smart-home hub”, ki uporabniku omogoča, da z zvočnikom sinhronizira vse majhne senzorje po hiši, ne da bi bilo treba kupovati dodatno opremo. Cena? Dobrih 150 evrov.


Pametni zvočnik z najboljšo kvaliteto zvoka: Apple HomePod

Prvi pametni zvočnik z glasovno asistentko Siri prilagodi zvok prostoru, v katerem se nahajate in nudi odlično avdio kvaliteto, ne glede na žanr glasbe, ki ga predvajate. Kvaliteta zvoka Apple HomePod je boljša tudi od izjemno kvalitetnega zvočnika Sonos One in celo Google Home Maxa. Zahvaljujoč se Siri, lahko z uporabo zvočnika HomePod upravljate s pametnimi napravami doma, vprašate za različne nasvete in odgovarjate na klice, z vašega iPhona.

Po drugi strani pa je HomePod bolj omejen kot vsi ostali. Glasbo lahko predvajate zgolj neposredno iz Applovih glasbenih storitev, medtem ko ostali zvočniki omogočajo predvajanje iz vrste “streaming” možnosti, kot sta Pandora in Spotify. Kar se tiče pametnih naprav, ste omejeni na naprave, ki so kompatibilne z Applovo platformo za pametni dom – HomeKit. Torej, HomePod je na določenih področjih precej omejen, vendar to ne sme vplivati na vašo nakupno odločitev, če ste do zdaj že investirali v Applove produkte in si želite dobre avdio kvalitete.

Najboljši prenosni pametni zvočnik

Glede na to, koliko pametnih zvočnikov je na voljo na trgu, je presenetljivo, da je redko kateri izmed njih prenosen. V sam vrh prenosnih pametnih zvočnikov se je uvrstil JBL Link 20, ki zadosti vsem kriterijem kvalitetnega pametnega zvočnika. Krasi ga solidna vzdržljivost baterije in solidna kvaliteta zvoka, vgrajenega pa ima asistenta Google Assistant, tako kot Google Nest Mini.

Zelo pomembna lastnost je, da je brezžični zvočnik Link 20 popolnoma vodoodporen, kar pomeni, da lahko glasbo brez težav predvajamo zunaj ali celo na čolnu. Povežemo ga lahko neposredno na domače Wi-Fi omrežje ali na svoj pametni telefon preko povezave Bluetooth. Cena dobrih 200 evrov je sicer precej visoka, je pa res, da dotični zvočnik pogosto najdemo med znižanimi izdelki, ko lahko privarčujemo tudi okrog 50 evrov.

Ostale možnosti

Zgoraj predstavljeni pametni zvočniki so po mnenju portala Cnet med najboljšimi, kar pa ne pomeni, da ni še ostalih kvalitetnih opcij, če iščete nekaj specifičnega. Najprej morate ugotoviti, katero platformo in katere lastnosti si želite uporabljati, saj boste tako zelo hitro skrčili seznam potencialno zanimivih možnosti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več