Računalništvo, telefonija
08.10.2017 17:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši spletni brskalniki leta 2017

Najboljši spletni brskalniki leta 2017
Najboljši spletni brskalniki leta 2017

Microsoftovi spletni brskalniki so prejšnji mesec doživeli ponovni udarec, saj so izgubli dobršen del uporabnikov in so sedaj pod mejo 20 % celotnega trga spletnih brskalnikov. Po zadnjih podatkih ameriške analitične družbe Net Applications, je delež uporabnikov Internet Explorerja in brskalnika Edge, padel za 1,9 %, kar pomeni, da v tem trenutku zgolj 19,3 % vseh uporabnikov interneta uporablja Microsoftove brskalnike. Dotični padec deleža uporabnikov je največji od oktobra 2016.

Septembrski padec je prišel kot strela z jasnega, saj sta Internet Explorer in Edge izgubila skoraj celo odstotno točko, po tem, ko je pred septembrom številka padala zgolj za majhen delež. Padec uporabnikov pri Microsoftu beležijo že zadnjih 6 mesecev in ravno zaradi tega so prižgali “rdečo luč za alarm”. Najbolj bode v oči dejstvo, da je delež obeh Microsoftovih brskalnikov padel pod 20%, kar je neke vrste pomemben dosežek, kljub temu, da negativen. Kot že omenjeno se trend padanja deleža uporabnikov stopnjuje zadnjih šest mesecev, gledano širše pa v povprečju število uporabnikov pada že skoraj leto in pol. Takrat je Microsoft prisilil uporabnike Windowsov, da posodobijo svoje brsklanike Internet Explorer, kar je pomenilo verzijo Internet Explorer 11 za večino uporabnikov – ali brskalnik Edge na Windowsih 10.

Rezultat Microsoftove poteze je bil na koncu ta, da so uporabniki masovno opuščali rabo Microsoftovih brskalnikov, saj si niso želeli posodobiti Internet Explorerja ali začeti z uporabi Edga. Večina teh uporabnikov je presedlala na alternative, največ zagotovo na Googlov Chrome. Microsoftova odločitev, ki se je zgodila nekje leta 2014, se je izkazala za katastrofalno, čeprav pri Microsoftu trdijo, da je takšna odločitev bila nujna zaradi varnostnih razlogov ter nadaljnjega razvijanja kompatibilnosti s storitvami kot je Office 365. Odkar je navodilo o posodobitvi dejansko bilo poslano uporabnikom v sredini leta 2016, je Internet Explorer izgubil skoraj dve tretjini uporabniškega deleža. Padel je namreč iz 48,6% na 19,3%.

Približno eden na 5 Windowsovih osebnih računalnikov – 21% – je uporabljal Internet Explorer ali Edge v septembru. (razlika med 19,3%, ki predstavljajo delež uporabnikov Internet Explorerja in Edga na vseh osebnih računalnikih in 21%, ki predstavlja delež na Windows računalnikih, se je pojavila, ker Windows poganja 90.6% vseh sistemov in ne 100%)

Pri Microsoftu so sicer pričakovali padec števila uporabnikov Internet Explorerja, vendar so hkrati pričakovali, da bo ta padec prevzel Edge, ki bi potemtakem zrasel. To se seveda ni zgodilo in delež uporabnikov Edga z Windows 10 osebnimi računalniki je septembra bil zgolj 17,7%. Delež brskalnika Edge je od začetka Windowsa 10 močno padel – sredi leta 2015 je predstavljal 39% – kljub temu, da je delež operacijskega sistema dramatično zrasel.

Če bi recimo vsak Windows 10 uporabnik uporabljal Edge bi delež med brskalniki bil 29,1% oz. skoraj 5-krat toliko kot je sedaj. Sedaj se dogaja ravno nasprotno, kajti več kot je uporabnikov osebnih računalnikov, slabše je stanje brskalnika Edge. Trenutno se zdi, da Microsoftu ne bo uspelo privabiti svojih uporabnikov nazaj, kajti alternative so enostavno preveč dominantne.

Ravno te pa imajo največjo korist od Microsoftove izgube. Applov Safari je v zadnjih dveh letih priplezal do najvišje točke, in sicer za 1,2% na 5,1%. Mozilla Firefox je k svojemu deležu dodala 0,6% in se sedaj nahaja na 12,9%. To je hkrati tudi največji delež kar ga je dotični spletni brskalnik imel v zadnjih treh letih. Kar pa se tiče absolutnega zmagovalca Google Chroma, je ta dosegel 59,6% uporabniškega deleža.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več