Računalništvo, telefonija
04.06.2020 20:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brskalnik Chrome drvi proti rekordu

.. Brskalnik Chrome je v maju ponovno dosegel rekordne številke. Že peti mesec zapored beleži povečanje števila uporabnikov ..

Chromu je to, da je pet mesecev zapored beležil povečanje števila uporabnikov, nazadnje uspelo pred tremi leti. Po podatkih, ki jih je objavil kalifornijski Net Applications, je Chromov delež v maju zrasel za šest desetink odstotne točke na 69,8 %. Chrome je v zadnjih petih mesecih pridobil 3,2 odstotne točke. Poleg Chroma je Safari edini brskalnik, ki v tem časovnem obdobju beleži rast števila uporabnikov in tržnega deleža. Pridobil je dve desetinki odstotne točke.

Da bi bolje razumeli Chromov položaj, še nekaj konteksta. Od decembra 2008 ni nobeden od brskalnikov imel na trgu večjega deleža, kot ga ima trenutno Chrome. Takrat je Microsoftov Internet Explorer (IE) imel 70-odstotni delež uporabnikov, kljub temu, da je izgubljal na priljubljenosti. Decembra 2008 je Chrome, ki je zaživel le nekaj mesecev pred tem, uporabljalo zgolj 1,4 % uporabnikov spleta.

Glede na napovedi, naj bi Chrome že ta mesec dosegel 70 %, do decembra pa naj bi uspel doseči 71 %. Če bo Chromu uspelo doseči “magično mejo” 70 %, bo šele tretji spletni brskalnik, ki bo doesegel to številko. Ostala dva sta še Netscape Navigator (predhodnik Firefoxa) in Internet Explorer.

Trenutno sicer ni jasno, kolikšno prednost ima Chrome pred ostalimi brskalniki, je pa malo verjetno, da bi lahko ponovil rezultate Internet Explorerja, ki je recimo leta 2005 popolnoma dominiral s skoraj 90-odstotnim tržnim deležem. Prepričani smo, da lahko Chrome še pridobi nekaj odstotnih točk, težko pa bi z gotovostjo napovedali, kje je zgornja meja. Po mnenju portala Computerworld je edina prava konkurenca Chromu Microsoftov Edge.

Firefox se bori, Edge počasi pridobiva

Mesec maj je Firefox zaključil s 7,2 odstotne točke, je pa dotični brskalnik že tretji mesec zapored na tretjem mestu, za brskalnikom Edge. Microsoftova spletna brskalnika – prenovljeni Edge in IE – sta združila moči in v maju izgubila sedem desetink odstotne točke, kar pomeni, da se Microsoft na področju spletnih brskalnikov lahko pohvali z deležem 12,5 %.

Net Applications spremlja tudi Applovega Safarija in Opero, ki pa trenutno s svojimi deleži nista konkurenčna. Safari je maj zaključil z deležem 3,9 %, Opera pa z 1,1 %.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več