Računalništvo, telefonija
21.10.2020 13:00

Deli z drugimi:

Share

NASA in Nokia bosta gradili prvo mobilno omrežje na Luni

NASA in Nokia bosta gradili prvo mobilno omrežje na Luni
NASA in Nokia bosta gradili prvo mobilno omrežje na Luni

NASA je izbrala Nokio za gradnjo prvega mobilnega omrežja na Luni. Prejšnji teden je ameriška vesoljska agencija izbrala 14 agencij, s katerimi bo razvijala tehnologijo, ki bo omogočila trajnostne misije na Luno do konca tega desetletja. Od 370 milijonov ameriških dolarjev, kolikor si jih bodo razdelila izbrana podjetja, bo 14,1 milijona dobila Nokia.

Omrežje bo omogočalo komunikacijo, prenos podatkov, komandne in nadzorne funkcije ter daljinsko upravljanje navigacije robotov, ki bodo raziskovali Luno. Po podatkih Nokie bodo astronavti lahko komunicirali tako z zvokom kot videom, preko brezžične povezave pa bodo lahko izmenjevali celo biometrične podatke.

Nokia napoveduje že tudi nadgradnjo iz 4G na 5G, v dokaj kratkem času. “Na področju vesolja imamo veliko znanja in izkušenj. Od pionirskih projektov na področju razvoja satelitne komunikacije, do odkrivanja kozmičnih mikrovalov v radiaciji ob Velikem poku. Zdaj se bomo soočili z izzivom gradnje prvega mobilnega omrežja na Luni,” pravi Marcus Weldon, glavni tehnolog pri Nokii. K temu je dodal še to, da bodo zanesljiva, odporna in visoko zmogljiva komunikacijska omrežja ključna za podporo trajnostnih misij v vesolju.

Načrt vreden 28 milijard dolarjev

NASA načrtuje, da bi na Luno poslala prvo žensko in naslednjega moža, po tem, ko je človek stopil na Luno leta 1972. Po pisanju portala The Independent bi naj bil celoten projekt vreden več kot 28 milijard ameriških dolarjev. Načrt med drugim vsebuje dva testna poleta, enega naslednje leto in enega leta 2023, misija s celotno posadko pa naj bi bila izvedena leta 2024. Po tem, ko bo NASA uspela postaviti človeško bazo na Luni, bi naj ta baza služila kot izhodišče za človeško raziskovanje Marsa.

Vračamo se na Luno in upamo, da nas tam čakajo znanstvena odkritja, ekonomski potenciali in inspiracija za nove generacije raziskovalcev. Medtem ko gradimo temelje za bolj trajnostno prisotnost v vesolju, hkrati omogočamo načrte za prve korake po Rdečem planetu,” pravi administrator pri NASI, Jim Bridenstine.

To pa ni prvič, da NASA skuša vzpostaviti mobilno omrežje na Luni. Leta 2018 sta z NASO delala Nokia in Vodafone, ki sta z uporabo SpaceX Falcon 9 rakete že imeli načrte prenosa mobilnega omrežja na Luno. Kljub dobri ideji projekt ni nikoli bil izveden.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več