Računalništvo, telefonija
11.01.2021 15:01
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nosljive naprave v letu 2021: pred nami je pomembno leto (1. del)

Nosljive naprave v letu 2021: Pred nami je pomembno leto (1. del)
Nosljive naprave v letu 2021: Pred nami je pomembno leto (1. del)

V letu 2021 lahko pričakujemo veliko dogajanja na področju nosljive tehnologije. Obetamo si lahko več hibridnih pametnih ur, razvoj sistema Wear OS, novih senzorjev, obstoječi proizvajalci bodo ponudili nove, še pametnejše modele, hkrati pa lahko pričakujemo nekaj povsem novih imen na trgu, ki bodo zagotovo navdušili. Vse to in še več, v prvem delu članka …

Leto 2021 bo še eno pomembno leto na področju pametnih ur, merilnikov aktivnosti in na splošno nosljivih naprav. Pandemija je botrovala temu, da uporabniki še več pozornosti namenjamo nosljivi tehnologiji, ki nam pomaga pri spremljanju zdravja, fizičnega počutja, kondicije, hkrati pa smo zahvaljujoč se tem napravam bolj povezani, kot kdajkoli prej.

Podjetja, kot so Apple, Samsung in Fitbit – poleg pa tudi novejši akterji na trgu, na primer Huami in Huawei – razvijajo pametne ure v nove razsežnosti zdravja in splošnega fizičnega počutja.

Spletni portal Wareable je za leto 2021 pripravil 21 velikih napovedi iz področja tehnologije nosljivih naprav, ki predstavljajo rdečo nit vseg, kar naj bi se na trgu dogajalo.

1. Google bo kočno kupil Fitbit

Morda se še spomnite, da je konec leta 2019 bilo veliko špekulacij o Googlovem nakupu Fitibita. V letu 2020 je bila ta akvizicija pod drobnogledom regulatorjev in posel ni bil sklenjen. Glede na trenutno stanje je EU posel odobrila, ZDA pa še niso prižgale zelene luči. Portal Wareable napoveduje, da bo do nakupa dokončno prišlo letos. Pred kratkim so Fitbit naprave dobile podporo Google Assistanta, kar bi lahko bil znak, da se stvari odvijajo naprej.

2. Amazfit bo pripravil pametnejšo serijo pametnih ur

V letu 2020 je Huami izdal dvomestno število novih pametnih ur. Dobili smo različne verzije “budget” modela Bip, poleg tega pa duo GTR 2 in GTS 2 “modna izdaja”. V letu 2021 ne pričakujemo upočasnitve tempa, vsekakor pa pričakujemo, da se bodo Amazfit pametne ure obnašale “bolj pametno”. Pričakujemo, da se bodo lastnosti, kot so pametni asistent, predvajalnik glasbe in zmožnost klicanja, izboljšale, s čimer bi Amazfit lahko postal resen igralec v Wear OS klanu Fitbita in Googla.

Huami je že dokazal, da zna izdelati kvalitetne nosljive naprave, 2021 pa je leto, ko se lahko resnično postavi ob bok Fitbitu, Googlu, Samsungu in ostalim.

3. Prihaja novi val LTE pametni ur

Razen Appla in Samsunga pametnih ur, ki lahko “živijo” brez telefona, praktično nismo imeli. Še posebej, če gledamo Wear OS. V 2020 se je stanje nekoliko izboljšalo – s pojavom ur TicWatch Pro 3 LTE in Oppo Watch – vendar še vedno nismo povsem zadovoljni. Brez dvoma bi moralo biti več Wear OS pametni ur, ki nudijo LTE funkcionalnost, hkrati pa že nestrpno pričakujemo tudi tovrstne športne ure.


Garmin je že demonstriral zmožnost vključevanja dodatne povezljivosti z modelom Vivoactive 3 leta 2019, leto 2021 pa bi lahko bilo leto, ko bi Garmin podobno naredil v seriji Fenix in Forerunner. Tudi Amazfit ni povsem izključen iz te enačbe, še posebej zdaj, ko resneje nastopa izven meja Kitajske. Končna napoved je torej ta, da prihaja več pametnih ur, ki bodo manj odvisne od naših telefonov.


4. SpO2 2.0

V letu 2020 je senzor SpO2 našel pot do praktično vseh novih modelov pametnih ur, od “budget” modelov, kot je Huawei Watch GT 2E, do najnovejše Apple Watch Series 6. Kljub na prvi pogled pomembni lastnosti je bila dejanska uporabnost sekundarnega pomena. V letu 2021 pričakujemo, da bo senzor SpO2 in podatki, ki jih ta nudi uporabnikom, dejansko uporabljen v zdravstvene namene, kar je bil tudi prvotni namen. Covid-19 pandemija je senzor SpO2 še bolj izpostavila, namreč Fitbit je objavil raziskavo, kjer do pokazali neposredno povezavo med ravnjo kisika v krvi in zgodnjimi znaki okužbe s koronavirusom (in ostalimi okužbami dihal). Čas je, da uporabniki dejansko izkoristimo to, kar nam tehnologija ponuja.


5. Prihaja Huaweijeva prva Harmony OS pametna ura

Huawei je že potrdil, da bo njihov odprtokodni operacijski sistem prisoten v pametnih urah in zdi se, da je leto 2021 pravi čas, da dobimo prvo Huawei Harmony OS pametno ur. Od kar je Huawei odstopil od Googlovega Wear OS sistema, nimamo veliko informacij, kaj lahko pričakujemo od novega Harmony OS.


Vseeno pričakujemo, da bi prvo uro z novim operacijskim sistemom lahko dobili že letos, pričakujemo pa enako atraktiven dizajn, kot smo ga bili deležni pri Watch GT Pro, modelu 2E in novem modelu “Porsche Design”. Največje vprašanje je, kakšno ceno bo postavil Huawei za nove pametne ure.

6. watchOS 8 bo dal poudarek na spanje

Lahko bi rekli, da je smo prepričani, da watchOS 8 prihaja v 2021. O tem, kaj bo prinesel, pa nismo ravno tako prepričani. Uporabniki Applovih pametnih ur se boste verjetno strinjali, da če primerjamo, kar ponuja Apple na področju spremljanja kvalitete spanja, s konkurenti, kot so Fitbit in ostali tudi športni proizvajalci ur, recimo Garmin in Polar, Applu manjkajo detajli.

Pričakujemo, da se bo to z novo verzijo operacijskega sistema spremenilo in da bo Apple naredil velik korak naprej. Napovedi kažejo, da se bo Apple osredotočil na lastnost merjenja spanja, konsistentnost spanja in na sploh pomoč uporabnikom, da dobijo boljše in bolj uporabne podatke o spanju.

7. Več ur, ki merijo temperaturo telesa

Fitbit je razvil prvo pametno uro, ki je zmožna meriti temperaturo telesa in prepričani smo, da ta ne bo zadnja. Spremembe v temperaturi telesa so eni najbolj jasnih pokazateljev bolezni ali celo začetka menstruacije – pričakujemo, da bodo to upoštevali tudi rivali in ne samo Fitbit.

Huami je z modelom Amazfit GTR 2E in GTS 2E že dostavil merjenje temperature, v letošnjem letu pa podobno pričakujemo tudi od Appla in Samsunga. Če razmišljamo, kateri senzor bi lahko bil naslednja velika stvar nosljive tehnologije, je to zagotovo merjenje telesne temperature.

8. Obeta se nam boj “budget” pametnih ur

Amazfit, Xiaomi, Realme, Redmi in TicWatch. Konkurenca je resnično močna, nima pa nič opraviti z Applom ali Samsungom. Poceni pametne ure so na trgu že kar nekaj časa, le da so v letu 2020 postale dovolj dobre, da jih dejansko lahko resno uporabljamo. Že res, da moramo ob nakupu tovrstnih naprav biti pripravljeni na kompromise, vendar pa so “budget” pametne ure, ki lahko stanejo tudi manj kot 100 evrov, dobre alternative.

Leto 2021 bo še eno pomembno leto za “budget” pametne ure in to že zelo hitro v prvih treh mesecih leta, ko pričakujemo modele Bip U, Xiaomi Mi Watch Lite, Realme Watch S in Wyze Watch. Vprašanje je, kako se bo odzval trg. Apple je že izdal cenejšo varianto Apple Watch SE, podobno pa lahko pričakujemo od Fitbita in Samsunga.


9. Več Swatch hibridnih pametnih ur

Njihova prva pametna ura z lastnim operacijskim sistem je bila Tissot T-Touch Connect Solar, hibridna pametna ura z osnovnimi “pametnimi” lastnostmi. Swatch Group je lastnik večih priznanih blagovnih znamk, kot so Omega, Hamilton in Blancpain. Če Swatch resno razmišlja o vstopu na trg pametnih ur, bo letos verjetno svoj SwALPS operacijski sistem dodal v še več modelov različnih znamk.


10. Pametna ura OnePlus (končno)

Leto 2021 bi naj bilo leto, ko bomo končno spoznali pametno uro OnePlus, ki naj bi nastajala že vse od leta 2014. To je potrdil tudi glavni izvršni direktor, Pete Lau. Kaj pa v resnici lahko pričakujemo? Znano je, da bo po vsej verjetnosti opremljena z Googlovim Wear OS, saj je OnePlus tesno sodeloval z Googlom pri izboljšanju operacijskega sistema.


Kar se tiče dizajna naprave nismo čisto prepričani, kakšen bo, lahko pa si malce predstavljamo, namreč OnePlus je del skupine BBK Electronics, ki je tudi lastnik znamke Oppo in Realme. Mogoče pa lahko pričakujemo nekaj podobnega, kot smo že dobili s strani teh dveh kitajskih podjetij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več