Računalništvo, telefonija
30.06.2019 09:11

Deli z drugimi:

Share

Novi reCAPTCHA v zameno za zasebnost nudi boljšo uporabniško izkušnjo

Novi sistem Google reCAPTCHA bo manj opazen in moteč, a se bomo morali odreči delu naše zasebnosti.
Novi sistem Google reCAPTCHA bo manj opazen in moteč, a se bomo morali odreči delu naše zasebnosti.

Podjetje Google je že daljnega leta 2007 uvedlo poseben sistem za preverjanje istovetnosti uporabnikov reCAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), ki je prijazen do uporabnikov, a hkrati izjemno trdovraten za programske robote. Pri njem mora uporabnik le klikniti v okence in potrditi, da ni robot. Takoj za tem Googlov sistem preveri, kako je potekal premik miške, kakšen je IP naslov naprave in še nekatere druge ključne podatke. Na podlagi tega se odloči, ali je z uporabnikom »vse v redu«, ali je potrebno dodatno preverjanje pristnosti (na primer klikanje na kvadrate v prikazani sliki).

Čeprav so uporabniki z Googlovim sistemom reCAPTCHA relativno zadovoljni, so se pri tehnološkemu gigantu odločili, da ga bodo nekoliko posodobili. Tretja generacija sistema reCAPTCHA bo v osnovi enaka njegovemu predhodniku, le da bo delovala v ozadju, kar pomeni, da bo ta za uporabnika neviden. To pomeni, da se bo prepoznava uporabnika izvedla povsem samodejno, za to pa bodo poskrbeli namenski algoritmi. Tretja različica sistem reCAPTCHA se bo dejansko zanašala na analizo tveganja z namenom da ugotovi, ali je v ozadju poteka sumljiv prenos podatkov, ki ga ustvarjajo roboti, kar je seveda neželeno predvsem med oglaševalci.

Nova različica sistema reCAPTCHA deluje v ozadju spletne strani in neprestano ocenjuje »vedenje« uporabnika z ocenami od 0.1 (slabo) do 1 (dobro). Upravljavec spletne strani pa se na to odloči, kdaj bo »sprožil«, na volj pa ima tri možnosti uporabe novosti. Prva je ta, da sam določi mejo, kjer se zahteva dodatno preverjanje, kot je na primer dvostopenjsko preverjanje. Druga možnost je povezava ocene sistema reCAPTCHA s podatki, ki podjetju Google niso dosegljivi, kot je na primer profil uporabnika in zgodovina opravljenih nakupov. Tretja možnost pa je neposredna uporaba sistema reCAPTCHA za učenje lastnega sistema za boj proti spletnim goljufom, pri čemer je mogoče uporabiti tako lastne rešitve kot tuje rešitve.

Edina težava novega sistema reCAPTCHA v3 pa je v tem, da po prepričanju številnih poznavalcev pregrobo posega v zasebnost uporabnika. Ta namreč omogoča še natančnejše sledenje končnemu uporabniku, kar bi se seveda lahko s pridom izkoristili predvsem spletni oglaševalci. Kljub številnim obtožbam na račun kratenja zasebnosti uporabnikov svetovnega spleta pri podjetju Google ne želijo razkriti, kako v resnici deluje novi sistem reCAPTCHA. S tem bi namreč zlikovcem na spletu močno poenostavili življenje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več